Houby na Českotřebovsku                                                     

  • Martin Mička prozradil, kam chodí na houby
  • Mykologické dny v ekocentru Podorlicko byly zahájeny tradiční třídenní výstavou hub a podvečerní přednáškou. O výstavu byl opět zájem, speciální program byl určen i pro školní exkurze. Podvečerní přednáška českotřebovského mykologa Martina Mičky odkryla houbařská místa v okolí města Česká Třebová. Nejednalo se však jen o běžné druhy hub, kterými houbaři plní na procházkách obvykle podzimní a někdy i letní či jarní přírodou, ale  především o houby velmi vzácné,  jejichž výskyt je popsán jen na několika vybraných českých lokalitách. Ukazuje se, že právě  takové exempláře  lze najít také v okolí našeho města.  Houbařská přednáška Martina Mičky měla  tradičně mnoho posluchačů, mnozí z nich také zasahovali do diskuze. Tím se ovšem zajímavost přednášky  zvyšovala, mezi posluchači byli i pozvaní odborníci.

    Okolí České Třebové si autor přednášky rozdělil do několika oblastí, ze kterých má dle jeho vyprávění nejméně probádanou oblast na druhých stranách, zatím za nejlépe prochozenou považuje Javorku a oblast kozlovských serpentin. Houby se však dají najít v podstatě všude, tedy i uvnitř města. Na prezentaci předvedené nálezy byly vždy zařazeny ke správnému druhu po konzultaci s odborníky, v jednom případě např. až ze Španělska. Za velmi unikátní považuje nejen Martin Mička, ale i další odborníci  určité lokality na Robově kopci, které by měly zůstat zachovány zejména co se týče druhové skladby stromů. Jsou zde popsané naprosto unikátní nálezy, které je třeba zachovat a vyvarovat se tak např. připravované výměny porostu některých rostoucích jehličnanů na listnaté druhy např. proto, že Robův kopec je dobře viditelný ze města a ze železnice a zasluhuje si barevnější pohledy, zejména v podzimním období. I další přítomní mykologové potvrdili, že by to znamenalo konec růstu některých unikátních druhů vzácných hub.  Martin Mička  do své prezentace zařadil přes 80 snímků, díky kterým jsem měli možnost na přednášce takto "prochodit" samotné město (např. zahrádky některých restaurací) Javorku, oblast Hory, Křivolík, Kohout, Zhořsko a lesy v okolí Svinné, kozlovské serpentiny a okolí Kozlova a Koztlovský kopec, kde byl největší rozsah nálezů tak před 10 - 15 lety před vykácením poškozených stromů.  Na přednášce jsme také prošli rozsáhlou oblast Semanína a Psí kuchyně. Martin Mička vždy věnoval pozornost zejména vlhčím místům v lokalitě a vždy nezapomněl dodat, že letos se "prášilo" i v těch nejvlhčích lokalitách a podle toho vypadají také letošní houbařské úlovky.  Na závěr se pak  autor přednášky věnoval i oblasti na skuhrovské straně a v údolí Skuhrovského potoka, který ale Martin Mička zatím nemám tak podrobně zmapovaný, jako oblasti na západ od  České Třebové.  Prezentované fotografie nebyly většinou z letošního roku, ale z let minulých, některé promítané exempláře ale byly i letošní. Součástí přednášky byla i diskuze a beseda, odpovědi na dotazy. Byla to opět velmi zajímavá akce, která měla ohlas u veřejnosti.  

    Fotografie (některé názvy bez záruky, jak jsem pochytil na přednášce......)


    Z prohlídky  výstavy - v pátek byly houby na výstavě nejčerstvější

     
    Zahájení přednášky, mapa zájmových lokalit
    vzácná pečárka bohušova                                                     řasnatka zední rostla ve výloze vinotéky na Splavě
    Hřib medpotrpký (roste napůř. v Javorce) k jídlu se nehodí                   Šupinovka kostrbatá
    Hlíva ústřičná (kozlovské serpentiny) na starém pařezu jehličnanu                        hřib peprný
                             Vzácné ryzce
    Vlevo - lysohlávky rostou v okolí skoro všude. Takto vypadají po částečném vysychání
    Vpravo - zapáchající houba snad podobná hadovce, na rozdíl od hadovky je červená barva dobře vidět....