Středisko Javor hlásí:

Poslední oddíl mladších členů, který se představuje, je oddíl vodních skautů

5. oddíl vodních skautů z České Třebové je benjamínkem střediska. Vítr do našich oddílových plachet začal proudit v roce 2001, kdy „vodáky“ založil  bratr Oldřich Pešina, ten je kapitánem oddílu až do dnešních dnů. Oddíl byl založen jako cesta ke splnění snů všech malých námořníků, které láká skauting stejně jako vodáctví. Touto cestou již prošla velká spousta brášků a sester, někteří z ní odbočili, jiní tou cestou pokračují nadále, někteří z nich již více než polovinu vlastního života.
Co je tím, co naplňuje náš oddílový život? Je to každá páteční schůzka, jsou to každoroční táborová plavba a každoročně pořádané tábory, ta letošní plavba byla po Vltavě až na tábořiště na břehu Orlícké přehrady.  Jsou to i víkendové akce, mezinárodní setkání Navigamus, pořádaná každé tři roky. Je to touha dosáhnout vytyčených cílů, stanout na nejvyšším ze stupňů vítězů. Mistrovství republiky v závodě Napříč Prahou přes tři jezy (kategorie open, 2004) toho bylo důkazem. Doplachtit si pro také pro první místo na Mistrovství republiky v jachtingu, Skare (kategorie open, 2015), je naším dalším dosaženým cílem. Je to i vidina báječně stráveného týdne u našich polských sousedů plavbou po Mazurských jezerech, akce, která se stala jakýmsi každoročním rituálem. Je to hon za tím být jedním z těch nejlepších, získat jedno z několika málo volných míst a vydat se za kormidlem plachetnice  za dalekými obzory  Itálie, Španělska, Chorvatska či Řecka. 
V současné době má náš oddíl 48 aktivních členů a tento rok jsme rozšířili vlastní řady o novou dívčí posádku. V letošním roce jsme se začali zdokonalovat naše jachtařské dovednosti v jachtklubu Lanškroun.
Co říci na závěr? Jsme hrdí na to, že máme tu čest být oddílem skautského střediska Javor v České Třebové, a touto cestou bychom rádi poděkovali všem těm, kteří mají zásluhu na fungování našeho střediska, které se stalo naším druhým domovem, tím skautským. VELKÉ DÍKY vám všem!