Kynologické centrum Javorka
Opět nejlepší – Mladí mistři ČR !

Naši mladí psovodi letos opravdu zazářili. Po 3.místě Karolíny Hylákové  na červnovém MČR mládeže Obedience a 2.místě Karla Brulíka na srpnovém MČR mládeže všestrannosti celé družstvo úspěšně bodovalo i v podzimních akcích.
Nejúspěšnější byl víkend 10. - 11.října, kdy jsme rozdělili družstvo na dva týmy – Eliška Filipiová s Baronem a juniorka Lucie Minaříková s Altem se zúčastnily Mistrovství MSKS ve Zbraslavi. I když ani jeden z pejsků nemá královský rodokmen, Eliška s 96 body suverénně zvítězila a Lucka se s rozdílem pouhého 1 bodu dělila o druhé a třetí místo.
Ovšem prioritou byla účast našeho týmu na MČR mládeže stopařů, které proběhlo ve stejném termínu v Žamberku. Za velmi nepříjemných povětrnostních podmínek se s neuvěřitelným ziskem 97 a 98 bodů ze dvou stop stala mistrem mladší kategorie nejmladší účastnice MR Karolína Hyláková s borderkolií Indiana Slezský hrádek, i když to s přípravou tato dvojice díky handicapu zasádrované ruky neměla jednoduché. Součet bodů byl nejvyšší z celého mistrovství. Ve stejné kategorii úspěšně bodoval náš druhý psovod Karel Brulík s ovčákem Artem z Vladčiny zahrádky, s body 92 a 93 obsadil hned 2.místo za Karolínou. Ještě větší překvapení čekalo v hlavní kategorii Mládeže, kde startovala třetí členka týmu Lucie Zárubová s ovčačkou Darsy Zdekra. První den byly dosažené výsledky vysoké u většiny závodníků, přesto Lucka přinesla nejvyšší zisk - 97 bodů. Druhý den byla již znát na všech únava, vysilovala i práce ve větru, většině favoritů se již nedařilo. Lucka s Darsy dosáhly opět výborného výsledku 95 bodů a tím si zajistili první místo v kategorii a především titul Mladý mistr ČR 2015. Vysoké bodové ohodnocení náš tým pod taktovkou vedoucí reprezentačního družstva Ivetou Skalickou a trenérkou Marií Stráníkovou posunul na nejvyšší příčku. Opět jsme v soutěži 14 krajských družstev získali titul Mladí mistři ČR!
Úspěšnou práci s mládeží jsme završili o víkendu 17. - 18. října opět ve Zbraslavi při pozvání na Mistrovství MSKS mládeže stopařů. Lucka Zárubová s Darsy suverénně zvítězily a přivezly si mistrovský titul z Moravy a ohodnocení pro nejmladšího účastníka závodu. Obou akcí se z pozice předsedy mládeže ČKS a ČMKU zúčastnila i Iveta Skalická.
Přestože neřešíme zastoupení i netypických plemen ve výcviku a přes vysokou náročnost kynologického sportu trénujeme s nejmladšími  psovody, patříme od prvopočátku vzniku Družstva v naší ZKO, tedy od roku 2000 stále k nejlepším v ČR. Získali jsme neuvěřitelných 17 mistrovských titulů v kategoriích mládeže, juniorů a Družstev v nejrůznějších disciplínách – všestrannost, stopaři, obedience a agility!
Velkou podporou jsou pro náš závodní i přípravný tým i naši stálí partneři Dogtrace Němčice, Kubík Litomyšl a KovoMarek Lanškroun. Velkou měrou se podílí Město Česká Třebová.
Výbor ZKO Javorka