U všech letošních vrcholů rádiového orientačního běhu byla i českotřebovačka Justýna Bouchalová    

Rádiový orientační běh – disciplína nepříliš známá a populární, přesto je v ní Česká republika trvale na špici evropských i světových soutěží. A v letošním roce k tomu výraznou měrou přispěla i patnáctiletá Justýna Bouchalová, členka oddílu ROB při TJ Lokomotiva Česká Třebová. 
Pro krátké připomenutí – při ROB závodník vyhledává za pomocí svého rádiového přijímače v neznámém prostoru daný počet kontrol – vysílačů (obvykle 3 až 5). Ty vysílají v minutových intervalech svým kódem tak, že se v pěti minutách vystřídá všech pět. Takto vysílají stále dokola po celý závod, k tomu pak trvale maják v cílovém prostoru. Závodník si po startu musí zvolit pořadí vyhledání svých kontrol na základě odhadu jejich vzdálenosti a umístění - zvolenou strategii pak často ještě v průběhu závodu koriguje dle aktuálního měření. Vítězí ten, kdo dané vysílače najde v nejrychlejším čase. Pomocnými prostředky jsou mapa pro orientační běh (samozřejmě bez zákresu kontrol) a buzola. Hlavními soutěžemi jsou ty v pásmu 144 MHz a 3,5 MHz. Novodobějšími formami jsou pak sprint (to vysílač vysílá jen 12 sekund) a foxoring (kombinace s orientačním během).
Česká republika má v ROB dlouhou tradici – již za dob Svazarmu se provozoval „hon na lišku“, předchůdce dnešního moderního ROB. A již od samých počátků také čeští reprezentanti sbírali medaile na vrcholových soutěžích. Sbírají je i dnes a lámou rekordy v jejich počtu. Justýna Bouchalová byla po čtyři roky v žákovské reprezentaci, přičemž poslední dva se její působení prolínalo i s reprezentací juniorskou, kam v příštím roce definitivně svým věkem bude patřit. Mnoho soustředění jak s žákovskou, tak juniorskou reprezentací jí zabralo spoustu času, ale také přineslo řadu zkušeností. A právě ty se jí podařilo zúročit v letošním roce, kdy soupeřkám ukázala, že s ní budou muset i mezi juniorkami počítat a že patří k evropské špičce.
Prvním vrcholem bylo mistrovství Evropy žáků, pořádané tentokrát v červnu v Polsku. Žákům se vedlo skvěle. Justýna přispěla svými umístěními na 11. místě v pásmu 144 MHz a 4. místy ve sprintu a v pásmu 3,5 MHz k celkovému zisku 20 medailí (8-7-5) české výpravy. Sama si domů přivezla zlatou a bronzovou medaili za soutěž družstev. Dvě čtvrtá místa byla velkým zklamáním, ale rozhodně se s pouhou dvouminutovou ztrátou na vítěze nebylo zač stydět. O to větší radost byla pak na dalším vrcholu sezóny.
Vrcholem sezóny, ke kterému byl směrován veškerý um, bylo v každém případě mistrovství Evropy juniorů a dospělých. To letos pořádala na konci srpna Česká republika. V Mariánských Lázních se čeští závodníci nechtěli nechat zahanbit a tak se předvedli v tom nejlepším možném světle. Justýna zde poprvé za svou kariéru vystoupila na mezinárodní soutěži na stupně vítězů v individuálním hodnocení (hned dvakrát) a snad znovu nabrala sebevědomí po smolných několika čtvrtých místech z předchozích vrcholných soutěží. Hlavně díky její stříbrné a bronzové medaili v pásmu 144 MHz a 3,5 MHz vybojovaly české juniorky první a druhé místo v těchto pásmech při hodnocení družstev. V každém ze čtyř závodů se bojovalo o 11 sad individuálních medailí, ve dvou z těchto závodů se rozdělovaly i medaile za hodnocení družstev.  Češi vybojovali třetinu všech medailí – celkem 64 (22-25-17) a z tohoto počtu zůstaly díky Justýně hned 4 v České Třebové.
Posledním a jaksi již samozřejmým vrcholem co do zisku medaile pak bylo zářijové mistrovství České Republiky v Úštěku. Justýna ziskem titulů mistr ČR a 1. vícemistr ČR zakončila své skvělé působení mezi žákyněmi.
Justýně gratuluji a přeji stejně krásné úspěchy i v dalších letech.
 
Renata Čadová, vedoucí oddílu ROB