Za angličtinou do Londýna: Týden v britské metropoli měli studenti zadarmo

Londýn – město, kde se v jedinečném mixu mísí tradice s moderní dobou. Kde můžete natrefit na kultury z celého světa a přesto je všude cítit typicky britská atmosféra. Právě tam vyrazilo na necelý týden 21 studentů  soukromé školy TRADING CENTRE v Litomyšli. A díky penězům z Evropské unie byl celý výlet zadarmo.
Když Ministerstvo školství vyhlásilo výzvu na dotaci na jazykové kurzy v zahraničí, nebyl důvod váhat. Taková příležitost se nemusí hned tak opakovat. O evropské peníze byl mezi českými školami velký zájem. Dokonce tak velký, že v jednu chvíli cestovní kanceláře nestíhaly pokrývat poptávku škol, které dotaci od Ministerstva dostaly. Nakonec ale vše dobře dopadlo, a tak se skupina studentů Tradingu na podzim vydala právě do anglické metropole. Kromě prohlídky města bylo na programu také studium s rodilými mluvčími.
Londýn je město, které své návštěvníky nepřestává bavit. Před Národní galerií stojí početný dav. Prakticky denně tu totiž vystupují pouliční umělci, které si svým talentem nezadají ani s malíři, jejichž díla na zdech galerie. Často do svého vystoupení zatáhnout i přihlížející, což si na vlastní kůži vyzkoušely i naše studentky. Od ikonického Trafalgarského náměstí je to asi 10 minut pěšky do čínské čtvrti, která vypadá tak trochu jako jiný svět. O odsud je to zase kousek na náměstí Piccadilly, které víc než cokoliv připomíná New York.
Tam také studenti dostávají rozchod. My jako dozor hlavně doufáme, aby se v tom mumraji neztratili a úspěšně se vrátili na místo srazu. Kromě nás s námi autobusem jela i skupinka zhruba desetiletých dětí a jak konstatovala naše průvodkyně – „Kdybychom je rozpustili tady, tak už je nenajdeme.“ Naši studenti jsou naštěstí šikovní, není s nimi skoro žádná starost a je na ně v zásadě spoleh. Víme, že i když se někde ztratí, tak se bez problémů zvládnou místních zeptat na cestu.
Druhý den si ráno zajedeme do Brightonu – města na jižním pobřeží Anglie. I zde mají studenti volno – většina z nich neomylně míří do Primarku – módního řetězce, který je znám svými nízkými cenami. Odpoledne už je čas výuky. Studenti tráví dva dny po sobě celkově 9 hodin s rodilými mluvčími – Zachem a Lolitou. Drobná asiatka je z našich žáků nadšená – a ti jsou zase na oplátku nadšení Lolitou. Prváci se se Zachem sžívají trochu složitěji a někteří prohlašují, že až teď doceňují paní učitelku angličtiny na Tradingu.
Celkově si ale všichni zájezd užívají. Anglie nám připravila pro sebe netypické počasí – slunce a jasnou oblohu. Až poslední den se dostavuje typická mlha, které nám ale nijak nekazí zážitky z památek jako je katedrála svatého Pavla, pevnost Tower nebo slavný Tower Bridge. Londýn se navíc bude Tradingu držet i v následujících měsících. V listopadu se sem totiž chystají třeťáci a čtvrťáci – ale ne jako turisté a studenti, ale jako stážisté. Protože kde je lepší získávat pracovní zkušenosti, než v jednom z největších finančních center světa. I oni budou mít celý pobyt zadarmo, díky dotaci, kterou naše škola dostala z Evropské unie. Věříme, že tuto příležitost využijí na plno.
Znalost jazyků a zkušenosti ze zahraničí pokládáme na naší škole za ohromně důležité, obzvlášť v dnešním čím dál víc propojeném světě. Proto se budeme i v budoucích letech našim studentům snažit otevřít tyto možnosti.
Ing. Ivana Zemanová, ředitelka školy