Zažijte knihovnu jinak

V letošním roce proběhl již 19. ročník celorepublikové akce Týden knihoven. Letošní letošní probíhal od 5. do 11. října a jeho motto znělo “Zažijte knihovnu jinak”. Motto se pro nás stalo výzvou a celý týden probíhal ve znamení zážitků. V pondělí 5. října jsme hostili netradiční ukázkovou hodinu angličtiny, světově rozšířené metody Helen Doron Early English pro děti od 20-ti měsíců. Workshop byl velice hravý a děti se zábavou formou učily anglicky a odnesly si malý dárek.
Následující den, k nám zavítali milovníci Matydldina pohádkohraní. Četl se podzimní příběh o skřítkovi z knihy Nové příběhy skřítka Medovníčka. Na závěr akce si děti mohli vyrobit svého vlastního skřítka z kapradin a listí.
Středa patřila již tradičně roboholkám a roboklukům, kteří se scházejí na Teenspace. Staví a programují roboty z Lega a prý je to neskutečně baví.
Nezapomněli jsme ani na děti školou povinné. Připravili jsme pro ně na páteční dopoledne interaktivní show s Adolfem Dudkem. Děti se vtipnou a záživnou formou seznámily s prací ilustrátora, od inspirace až po vznik knihy.
Za dopoledne se na dětském oddělení vystřídalo neuvěřitelných 150 dětí. Pan Dudek celo dobu bavil a děti doslova vtáhl do svého programu.
Program celého týdne vyvrcholil 10. října v sále Kulturního centra. Podruhé v tomto roce se nám podařilo vyprodat kompletně kapacitu tohoto největšího sálu ve městě (poprvé se to podařilo při přednášce horolezce Radka Jaroše). Přivítali jsme herce Jaroslava Duška s představením Čtyři dohody, které vzniklo na motivy stejnojmenné knihy Dona Miguela Ruize. Pojednávalo o přístupu k životu, který je inspirovaný moudrostí Toltéků, ale je podávaný způsobem, který je velmi aktuální v dnešní rychlé době. Neobyčejně silný a pozitivní ohlas diváků nám udělal radost, protože nebylo snadné vyjednat volný termín v hercově nabitém programu.
Vaše knihovna. http://knihovna.ceska-trebova.cz. Aktuální dění sledujte na našem Facebooku.