Upozornění vlastníkům  a uživatelům pozemků

na povinnosti podle ustanovení § 46 (ochranná pásma) a § 24 odst. 3 písm. g) zákona č. 458/2000 Sb. o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích o změně některých zákonů (energetický zákon)

 

Společnost ČEPS, a.s. je vlastníkem a provozovatelem vedení zvlášť a velmi vysokého napětí. Současně se vznikem těchto vedení k nim byla zřízena i ochranná pásma, která mají charakter oprávnění k cizím nemovitostem.  Podle výše citovaného zákona tato práva svědčí společnosti ČEPS,a.s..  
Podle ustanovení § 46 výše uvedeného zákona je ochranné pásmo souvislý prostor v bezprostřední blízkosti vedení vymezený svislými rovinami vedenými po obou stranách vedení ve vodorovné vzdálenosti měřené kolmo na vedení, která činí od krajního vodiče vedení na obě jeho strany u vedení o napětí  400 kV měří 20 (25) m, u napětí 220 kV 15 (20) m a u napětí 110 kV 12 (15) m (hodnoty v závorkách platí pro vedení uvedená do provozu před 1. 1. 1995).
Energetický zákon zakazuje vlastníkům nechávat v ochranném pásmu nadzemního vedení růst porosty nad výšku 3 m.
 
Katastrálním územím vaší obce prochází vedení přenosové soustavy označené V 401 vlastněné a provozované naší společností, u kterého je výše uvedená vzdálenost 25 m na obě strany měřeno od krajních vodičů tohoto vedení.
Na základě § 46, odst. 9 a § 24, odst. 3, písm. g) zákona č. 458/2000 Sb. vyzýváme vlastníky či uživatele pozemků, aby odstranili a oklestili stromoví a jiné porosty v ochranném pásmu, které ohrožují bezpečný a spolehlivý provoz tohoto vedení přenosové soustavy.
Zasláním a následným zveřejněním přiloženého „UPOZORNĚNÍ“ plní ČEPS, a.s., svoji povinnost vyplývající ze zákona č. 458/2000 Sb. Odstranění nebo okleštění stromoví a jiných porostů musí být provedeno ve smyslu zákona č. 458/2000 Sb., § 46, odst.9  (energetický zákon).

 

ODSTRANĚNÍ A OKLEŠTĚNÍ STROMOVÍ A JINÝCH POROSTŮ, PROSÍME, PROVEĎTE V OBDOBÍ VEGETAČNÍHO KLIDU V TERMÍNU DO 31. PROSINCE TOHOTO ROKU.

 

Současně oznamujeme, že v termínu od 26.10.2015 – do 30.10.2015  vyhledají vlastníky pozemků, na kterých se ochranné pásmo vedení nachází, zástupci firmy pověřené společností ČEPS, a.s., a projednají rozsah a způsob odstranění a okleštění stromoví a jiných porostů ohrožujících bezpečné a spolehlivé provozování vedení přenosové soustavy. S ohledem na všechny okolnosti chceme být nápomocni těm vlastníkům, kteří nemají možnost vadný stav urychleně napravit. S ohledem na závažnost této věci bude s Vámi uzavřena Smlouva o způsobu provedení údržby ochranného pásma vedení.
V případě potřeby Vám poskytneme bližší informace pan Puža Lubomír, tel.: 561 116 740                                            
Ve Velkém Meziříčí dne: 26.10.2015                                                                     
Za ELID s.r.o  Lubomír Puža
 
Příloha 2

Věc:    Oznámení o odstraňování a oklešťování stromoví a jiných porostů
podle § 8 odst. 2 zákona č. 114/1992 Sb.
Oznamovatel:             ČEPS a.s., Praha,
Vlastnický vztah:        ČEPS, a.s., není vlastníkem ani uživatelem nemovitostí (pozemků)  a dřevin.
Oprávnění je založeno zvláštním zákonem, jak uvedeno níže.
ČEPS, a.s., je držitelem licence na přenos elektrické energie, číslo licence 130100001 vydané Energetickým regulačním úřadem podle zákona č. 458/2000 Sb. Podle ustanovení § 3 tohoto zákona se přenos elektřiny uskutečňuje ve veřejném zájmu. ČEPS, a.s., je povinna zajistit bezpečný a spolehlivý provoz přenosové soustavy.
ČEPS, a.s., je vlastníkem a provozovatelem vedení zvlášť a velmi vysokého napětí. Současně se vznikem těchto vedení k nim byla zřízena ochranná pásma, která mají charakter oprávnění k cizím nemovitostem, jež se do evidence nemovitostí nezapisovala.
Energetický zákon v § 46 odstavec 9 zakazuje vlastníkům dotčených pozemků nechávat v ochranném pásmu růst porosty nad výšku 3 m. Pokud vlastníci dotčených nemovitostí neplní své povinnosti vyplývající z § 46 výše uvedeného zákona, musí společnost ČEPS, a.s., v zájmu zabezpečení ochrany životů, zdraví a majetku zajišťovat údržbu ochranného pásma vlastními prostředky.
ČEPS, a.s., připravila a zajistila provedení preventivní údržby ochranného pásma vedení zvlášť/velmi vysokého napětí, jejíž součástí je i smýcení, resp. okleštění, výše zmíněných porostů.
Společnost ČEPS, a.s., při preventivní údržbě ochranných pásem vedení postupuje podle zvláštních předpisů uvedených v zákoně č. 114/1992 Sb., poznámka č. 6. Toto zvláštní oprávnění vyplývá ze zákona č. 458/2000 Sb., § 24 a § 98 odst. 2 až 4.  
Společnost ČEPS, a.s. předběžně sdělila informace o přípravě těchto prací všem příslušným obecním úřadům. Vstupy na pozemky a dohodu o provedení preventivní údržby sjednala i s vlastníky dotčených pozemků.
 
V působnosti tohoto úřadu státní správy ochrany krajiny se nachází:
Vedení :  400 kV/označ. V 401   úsek stožáry č. : 167 - 168
Katastrální území :                                                    Svinná  u České Třebové
Číslo nemovitosti (í) dle KN:                                    299, 293
ČEPS, a.s., se sídlem Elektrárenská 774/2, Praha 10, IČ 25702556, zapsaná v Obchodním rejstříku u Městského soudu Praha, oddíl B, vložka 5597 tímto plní povinnost podle ustanovení § 8, odst. 2 zákona č. 114/1992 Sb., a
o z n a m u j e
v předstihu ve lhůtě delší než 15 dnů kácení dřevin v rozsahu a způsobem, jak podrobněji vyplývá z příloh tohoto oznámení.
Odstranění nebo okleštění stromoví a jiných porostů musí být provedeno ve smyslu platných právních předpisů.
Vedení zvlášť / velmi vysokého napětí, kterého se tato oznamovaná preventivní údržba týká, má na starost ČEPS, a.s.
Kontaktní osobou je pan Puža, společnost ELID s.r.o., Průmyslová 2165, 594 01 Velké Meziříčí. Telefon 561 116 740, kterého prosím kontaktujte v případě potřeby dalších informací a vysvětlení. Pokud máte k dispozici e-mail, naše adresa je  lubomir.puza@elid.cz.
Vlastníci dotčených nemovitostí byly  podle § 24 odst. 3 písm. g) zákona č. 458/2000 Sb. upozorněni, a to prostřednictvím informací zveřejněných za pomoci místně příslušných obecních úřadů a dále přímým jednáním s nimi. Příslušné doklady o tomto upozornění jsou založeny u oznamovatele.
Za ČEPS, a.s., vyřizuje:   Lubomír  Puža, ELID s.r.o.