Zahraniční jazykově-vzdělávací pobyt ve Velké Británii     

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy – řídící orgán operačního programu vzdělávání pro konkurenceschopnost /OPVK/ na jaře 2015 vyhlásil VÝZVU k předkládání žádostí o finanční podporu individuálních projektů. Tento projekt je zaměřen na podporu výuky cizích jazyků.
Žáci přicházejí na střední školu s přáním zúčastnit se studijního zájezdu do Velké Británie. Na naší škole tuto akci v případě zájmu pořádáme. U přání ale mnohdy zůstane, protože finanční zátěž takové akce je pro mnohé sociálně slabé rodiny neakceptovatelná. Projekt je příležitostí vyslat žáky zdarma na jazykově-vzdělávací pobyt, umožnit jim navštívit Velkou Británii, strávit několik dní v cizojazyčném prostředí, zdokonalit se v cizím jazyce a v neposlední řadě vidět spoustu zajímavých míst. Ubytování v rodinách je samozřejmě příležitostí ke komunikaci v cizím jazyce, je ale také příležitostí porovnávat způsoby bydlení, stravování, trávení volného času a další odlišnosti v životním stylu.
S CK Barbora Dokoupilová jsme se 20. září vydali na cestu – 40 studentů VOŠ a SŠ technické Česká Třebová a 4 vyučující anglického jazyka.
Když vjíždíme v Calais na trajekt, ještě je tma, ale než dosáhneme břehů Velké Británie, začíná svítat a nám se naskytne úžasný pohled na vycházejícím sluncem osvícené útesy. Autobus nás vysadí na kraji Londýna, poblíž O2 arény, a nás čeká celý den šlapání. Anglické počasí se připomíná záhy a zpočátku slabý déšť přechází do silného lijáku. Procházíme kolem Temže, s výhledem na mrakodrapy, London´s Crazy Skyscrapes – The Gherkin, The Shard, The Walkie-Talkie, Canary Wharf Tower. Je neuvěřitelné, jak jsou ty obrovské budovy zasazeny mezi ty historické, takže můžete mít pevnost a hrad Tower na jedné fotce spolu s tzv. okurkou /The Gherkin/. Míjíme kotvící loď HMS Belfast, přecházíme Tower Bridge a čeká nás návštěva hradu. Královské klenoty fakt stojí za vidění. Havrani jsou na svém místě, což je dobře, aneb jak legenda praví, kdyby havrani opustili Tower, znamenalo by to zánik monarchie. Strážci Toweru Beefeaters ochotně pózují turistům. Je poledne a nedaleko hradu je možné zakoupit fish and chips. 
Pokračujeme v cestě, vidíme Tate Gallery, divadlo Globe, St. Paul´s Cathedral a Monument, který je připomínkou tragického požáru v roce 1666. U London Eye shlédneme 3D projekci. Příliš chození už si vybírá svou daň. Nohy bolí. Stále s deštníky nad hlavou se dostáváme na Trafalgar Square, kde uprostřed náměstí stojí sloup na památku admirála Nelsona a slavné bitvy u Trafalgaru. Na meeting point se dostáváme po osmé večer. Všichni jsou hladoví a kladou si otázky: Která rodina si mě odveze? Jaké to tam bude? Co když mi to jídlo nebude chutnat? A co když ho bude málo?
Začíná nový den. Studenty čekají 3 dopoledne výuky s anglickými lektory. Croydon College je několikapatrová budova s recepcí v přízemí. V každém patře jsou na zdi motta, myšlenky slavných nabádající k zamyšlení. Dostáváme bezpečnostní čipy a ty musíme nosit po celou dobu pobytu ve škole. 
Odpoledne vyrážíme na výlet do Oxfordu. Při prohlídce Christchurch College se dostáváme do světa kouzel. Ocitáme se v jídelně známé kouzelnické školy v Bradavicích. Další odpoledne nás čeká Windsor, město a hrad, který je oficiální rezidencí britské monarchie a zároveň druhým největším obývaným hradem /hned po Pražském hradu/. Procházkou jdeme k Eton College, jedné z nejelitnějších ve Velké Británii. Studenti tam musí nosit frak a své rodiče vidí několikrát do roka.
Čtvrteční dopoledne je posledním dnem výuky a studenti přebírají certifikáty deklarující absolvování kurzu. Lektorka je chválí, prý byli dobrými studenty. Odpoledne odjíždíme do přímořského letoviska a lázní Brighton. Je dost větrno, ale sluníčko svítí.  Na pláži otužilci zkouší teplotu moře. Projdeme se po zábavním molu Brighton Pier, pak následuje mořské akvárium Sea Life Centre. V proskleném tunelu vidíme žraloky, mořskou želvu a spoustu dalších mořských živočichů. Zůstáváme i na krmení žraloků. Žraločí ploutev líně prorážející hladinu se s obdivuhodnou akcelerací pouští za kořistí.
Naše páteční a zároveň poslední putování začínáme u nultého poledníku na Greenwich, odkud se vláčkem přepravíme do centra. Procházíme kolem nejvýznamnějších míst: Westminster Abbey, Houses of Parliament a přes Hyde Park a Horse Guards se dostáváme až k Buckingham Palace. Odpoledne se těšíme na Muzeum voskových figurín Madame Tussauds. Jdeme pěšky, abychom si prohlédli náměstí Piccadilly Circus, a pak pokračujeme metrem. V muzeu jsme strávili příjemné odpoledne. Většina voskových figurín je velmi autentická, také se nám líbila cesta anglickou historií v  London cab. Sklepení s muzeem zločinu bylo rovněž zajímavé a 4D promítání bylo příjemnou tečkou. Všichni jsme měli v očích spokojený výraz. Dotazník s otázkami, na které studenti během zpáteční cesty odpovídali, jejich spokojenost s celou akcí potvrzuje, a tak si to snad zase někdy zopakujeme.
                                                                                                                                              Mgr. Helena Nerudová