Burza středních škol na Skalce má svou tradici i své jméno

V tradičním termínu se jako jedna z prvních v Pardubickém kraji koná vždy burza střední škol v České Třebové. Dobré podmínky pro tuto akci poskytuje právě českotřebovská VOŠ a SŠT na Skalce. Získává tím  navíc jakousi potenciální výhodu ukázat školu a její aktivity naživo  všem, kteří přijdou. Myslím, že toho využívá dobře, snaží se získat mladé lidi pro technické vzdělání, v praxi dnes tak žádané. Technické vzdělání je třeba řešit nejen  vychvalováním jeho potřebnosti, ale také praktickou podporou. Ne náhodou se všechny firmy pracující v oblasti strojírenské výroby, elektromontáže a shodují právě v tom, že je nedostatek technicky vzdělaných absolventů středních škol a učilišť. V dřívějších letech se prosazovali manažeři, nyní si s nimi nevíme rady - každý by chtěl být manažerem, ale nejsou technicky vzdělaní lidé.  Pořadatelem burzy škol je Úřad práce, respektive jeho pracoviště v Ústí nad Orlicí, které nabídlo možnost prezentací středním školám nejen z našeho regionu, ale také i škol vzdálenějších.  Navíc se zde prezentovaly také výrobní podniky, které s technicky zaměřenými školami spolupracují a školy a jejich žáky podporují.
Burza škol v České Třebové má svou tradici a své jméno, ne náhodou proto k nám na  její dopolední program zavítala i Ing. Jana Pernicová, náměstkyně hejtmana Pardubického kraje. Dopoledne úvodního dne burzy škol patří především výchovným poradcům základních škol, kteří potom usměrňují další výběr studia žákům devátých tříd a jejich rodičům. Je tedy žádoucí, aby měli ty nejlepší informace. I tak zástupci středních škol následně objíždí region a prezentují možnosti studia na své škole  např. na třídních schůzkách.
Na burzu škol přijel později také hejtman Martin Netolický, který  byl tento den také  v regionu  přítomen na jednání nadačního fondu Orlickoústecké nemocnice.  Fotografie Luboš Kozel.