Čtvrtek 15. 10. Malá scéna, od 19.00 hodin  Jazz & Blues on the Rails

Kulturní centrum Česká Třebová zahájilo podzimní kulturní sezónu ve velkém stylu a  tak zejména říjen dává všem kulturním labužníkům pořádně zabrat. Rozjelo se dvojí divadelní předplatné, DS Hýbl hraje dvě své inscenace - kytici a novou "jubilejní" premiéru operety Šly panenky silnicí, k nedožité stovce skladatele Františka Preislera, zahájil kruh přátel hudby, také (rozšířený) 11. ročník Mezinárodního varhanního festivalu Zdeňka Pololáníka a pokračoval nový úspěšně rozjetý seriál "Jazz & Blues on the Rails".
Zřejmě ale ne "po kolejích" přijela do České Třebové z New Yorku úspěšná americká  zpěvačka, která hned po tom, co si na jevišti vzala do ruky mikrofon, nenechala nikoho na pochybách, že je mistryní ve svém oboru. V Čechách je znovu po dvou letech a opět se těšila na české publikum. Z koncertu v  českotřebovské  Malé scéně může mít opravdu radost. S pomocí napsaného taháku dokázala vše co potřebovala říci na úvod také česky, potom raději předala moderátorské žezlo sympatickému pianistovi Markovi Novotnému, který to zvládl také na jedničku.
Dnes v New Yorku žijící zpěvačka a skladatelka, která se zaměřuje především na jazz – a to jak vokální tak i instrumentální.
Aubrey Johnson je americká jazzová zpěvačka žijící střídavě v New Yorku a Bostonu. Je zároveň skladatelkou a pedagožkou, která se specializuje na vokální jazz a brazilskou hudbu. Na českotřebovském koncertu ale také ukázala, jaké je jazzové pojetí moravské lidové písně, dokonce v češtině. Aubrey Johnson je držitelkou titulu "Master of Music" v oboru jazz na konzervatoři v Nové Anglii (New England Conservatory). V roce 2013 vydala své debutové album s doprovodnou kapelou, vedenou saxofonistou Gregem Osbym. Předtím v roce 2011 nastoupila do hlasového oddělení na slavné Berklee College of Music v Bostonu a stala se zde nejmladší učitelkou jazzového zpěvu v historii této prestižní školy. Aubrey během své kariéry koncertovala nebo nahrávala s takovými jazzovými velikány jako jsou Bobby McFerrin, Lyle Mays, Steve Rodby, Mark Walker, Paul McCandless, Fred Hersch a Jimmy Cobb.
Skupina Aubrey Johnon quintet prezentuje moderní autorský jazz, který zaujal zejména propracovanými kompozicemi a aranžemi, ale i energií a vysokou instrumentální zdatností. Skupina hrála ve složení Aubrey Johnson (USA) – zpěv, Marcel Bárta – saxofony, Marek Novotný – piano, Petr Tichý – kontrabas, Tomáš Hobzek – bicí.  Na koncertu prodávala své autorské CD.
Je velmi potěšitelné, že se narodil nový cyklus úspěšných pořadů, že si našel svoje publikum. Můžeme se pyšnit, že máme v České Třebové jeden z nejpočetnějších Kruhů přátel hudby ve východních Čechách, ale současně i tím, že počet příznivců nového cyklu  je snad ještě početnější. Moc si přeji, aby se takové příjemné večery jako byl ten čtvrteční 15. října opakoval pravidelně,aby se posluchačům, a také interpretům v České Třebové líbilo, aby jim všem byla Malá scéna brzo opravdu malá. (mm)