Sobota 17. 10. kostel sv. Jakuba Většího začátek v 19.00 hodin
Miešaný spevácky zbor LAUDAMUS a komorný orchester (Slovensko)
Peter Čapó – dirigent, varhany
Jozef Štrbka – varhany
Jana Králiková – soprán
Veronika Žoldáková - umělecký přednes

Po zahájení ředitelem Kulturního centra Josefem Kopeckým, místostarostkou Jaromírou Žáčkovou a děkanem Milošem Kolovratníkem začal koncert podobně jako jiné koncerty varhanního festivalu. Na kůru spolu varhaníkem a sbormistrem slovenského smíšeného pěveckého sboru Laudamus Svit Peterem Čapó hráli ještě hráči komorního orchestru, seskupení La Speranza. Přednesli  Varhanní koncert F dur G.F. Händela  The Cuckoo and the Nightigale. Chyběla jen tradiční projekce dění u varhan. Zcela logicky, protože prostor před lavicemi  pak dále patřil zpěvákům hostujícího pěveckého sboru Laudamus a hráčům komorního orchestru. Varhaník se stal dirigentem a u varhan zasedl Jozef Štrbka, sopránový sólový part zpívala Jana Králíková. Laudamus je velmi kvalitní sbor ze Svitu a spojuje jej několikaletá spolupráce s českotřebovským sborem Bendl. Není tedy divu, že mezi posluchači na koncertu byla celá řada členů českotřebovského Bendla.  Koncert oživil varhanní festival a rozšířil jeho možnosti, rozhodně nebyl jen "dalším úspěšným koncertem" v řadě. Byl událostí, která se bude připomínat. V programu byly především skladby 19.  a 20. století a nechybělo ani autorství Zdeňka Pololáníka ve skladbách Sub tuum praesidium  a (Jozef Štrbka, varhany a komorní orchestr) a Pastorale (Peter Čapó, varhany). Zdeněk Pololáník opět do České Třebové přijel i se svou manželkou a opět sbíral gratulace ke svým nadcházejících 80. narozeninám. Výkon interpretů sobotního koncertu se mu velmi líbil, nešetřil superlativy.  Foto Pavla Skopalová

Miešaný spevácky zbor LAUDAMUS, o.z. Svit


Zbor je štýlovo zameraný na interpretáciu sakrálnej a svetskej zborovej tvorby.
Zbor vznikol v roku 1992 z iniciatívy nadšencov sakrálnej zborovej hudby. Pracuje formou skúšok a v súčasnosti okolo 30 členov sa tejto ušľachtilej činnosti venuje dobrovoľne a vo svojom voľnom čase. Spevácky zbor LAUDAMUS sa zameriava na interpretáciu skladieb sakrálneho charakteru, skladieb určených pre liturgiu a v poslednom období zbor svoj repertoár rozširuje aj o svetské a ľudové skladby. Repertoár zboru poskytuje široký záber skladieb rôznych historicko – štýlových období od renesancie až po súčasnosť, uvádza taktiež skladby gregoriánskeho chorálu, východnej liturgie a černošské spirituály.
Vďaka významnej a účinnej podpore vedenia mesta Svit, ústretovým vzťahom s odborom kultúry mestského úradu vo Svite, Poprade sa zbor okrem účinkovania na liturgických slávnostiach a svätých omšiach venuje intenzívne koncertnej činnosti v mnohých mestách a obciach Slovenska a v zahraničí. Zúčastnil sa medzinárodnej prehliadky cirkevných speváckych zborov v Kamienici (Poľsko) a participoval na projekte "Pieseň spája národy" úzkou spoluprácou s učiteľským miešaným speváckym zborom Gorce z Noweho Targu s podporou Európskej únie.
Miešaný spevácky zbor Laudamus je nositeľom ocenení "ZLATÉ PÁSMO" a "STRIEBORNÉ PÁSMO" VII. a VIII. ročníka Medzinárodného súťažného festivalu speváckych zborov "Námestovské hudobné slávnosti" v Námestove (SK).
V neposlednom rade nadväzuje úzku spoluprácu so spriatelenými speváckymi zbormi partnerských miest Česká Třebová (Miešaný spevácky zbor BENDL) a Knurow (Miešaný spevácky zbor SLAVICA MUSA) a participuje na spoločných umeleckých produkciách a akciách poriadaných v rámci dní partnerstiev.