Říjnový seminář pro pamětníky: Tyršovo náměstí a okolí
Tématem říjnového semináře pro pamětníky" , který se konal v úterý v badatelně českotřebovského městského muzea bylo Tyršovo náměstí a jeho blízké okolí. Lektor  Martin Šebela měl opět připravený zajímavou prezentaci fotografií vybraných ze svého vlastního archivu a zaměřil se na objekty v okolí gymnázia a na gymnázium samotné.  Prezentaci připravuje s dobrou znalostí nejen samotného stavebního  řešení lokality v jednotlivých letech, ze kterých existují dostupné fotografie, ale také s detailní znalostí osudů rodin, které zde bydleli a podnikatelů, tedy živnostníků, kteří zde podnikali. Právě toto vyprávění dokáže přiblížit  archivní fotografie a oživit je. Byly promítnuty stovky obrázků, byť se jednalo jen o relativně malou lokalitu. Martin Šebela si však dokáže snímky srovnat chronologicky podle nejmenších detailů nebo vyfotografovaných osob.  Sám prošel řadu objektů před jejich demolicemi, získal mnoho  dokumentů od původních majitelů. mnoho je z toho využito v některých vydaných publikacích, nicméně  přehlednému uspořádání tolika snímků s dobře připraveným komentářem se to vyrovnat nemůže.  
Městské muzeum  má určitě tento "Seminář pro pamětníky" jako nejúspěšnější, prakticky na všech akcích, pořádaných pravidelně vždy poslední úterý v měsíci je badatelna zcela zaplněna.  Je zde také výborné zazvučení, takže je komentáři velmi dobře rozumět.  Příští měsíc listopad se v dalším semináři Martin Šebela zaměří na oblast Farářství. Jistě to bude zase zajímavá akce.
V této souvislosti si připomínám cyklus přednášek o staré České Třebové, který před řadou let pořádali s promítanými diapozitivy předchozí správci muzea Jiří Pištora a také můj otec Emil Mikolecký. S dnešními možnostmi se to nedalo srovnat, promítalo se všude možně po tehdejších občanských výborech a podobně. Také to byly úspěšné besedy a přednášky, ale se Seminářem pro pamětníky Martina Šebely  to nesnese srovnání. Není také možné vůbec žádné srovnání s objemem archivu, který se během let podařilo nashromáždit Martinu Šebelovi. Díky tomu dokáže realizovat celý cyklus , který může trvat ještě mnoho měsíců i let. A stále bude mít  své posluchače. Klobouk dolů před jeho nasazením, jeho chutí do práce. Na každý seminář se pečlivě připravuje a odměnou mu je na konci jen potlesk jeho posluchačů.  Těch, kteří  při odchodu ze semináře nešetřili chválou. Těch, kteří přijdou zase za měsíc znovu. (mm)  
Z mnoha promítaných obrázků  uvedu jen dva, které se moc líbily: