Středisko Javor hlásí:
Návštěva oslav 70 let skautingu v Olawě

Ve dnech 25. – 27. 9. se skupina skautů z 3. chlapeckého oddílu zúčastnila oslav 70 let založení skautského střediska v Olawě. Jelikož jsme do Olawy přijeli až ve večerních hodinách, nestihli jsme slavnostní zahájení oslav a koncert.
Následoval táborák, který nás překvapil množstvím účastníků. Tento táborák byl i pro veřejnost. Zúčastnilo se ho přes 300 osob. Po jeho skončení byla večeře v nedaleké škole, kde jsme byli také ubytováni. Při večerní poradě jsme se dozvěděli program na následující dva dny.
V sobotu byl po snídaní nástup a začal dopolední program. V blízkém parku byla připravena jednotlivá stanoviště, kde bylo možné plnit různé úkoly (zapojovat polní telefon, přetahovat se lanem, vyrobit si postavičku z balónku, žonglovat s talířem, lézt na horolezecké stěně, navštívit cukrárnu, atd.). Současně jsme si mohli prohlédnout výstavu, která probíhala v kulturním centru. Tato výstava mapovala historii olawských skautů od roku 1945 až po dnešní dobu. Bylo zajímavé si prohlédnout fotky z let minulých. V Polsku skauting existoval celou dobu jeho trvání a nebyl jako u nás zakazován.  Po skončení této části programu byl oběd – hrachovka s klobásou a chlebem.
Zbytek odpoledne vyplnila hra po městě, kdy se plnily zadané úkoly a bylo zapotřebí zjistit, kdo ukradl listinu. Při této hře jsme se dozvěděli spoustu zajímavostí z historie zdejšího střediska. Večer byl opět táborák, kterým byl celý program zakončen.
V neděli začal den balením a úklidem. Následovala Mše svatá. Celé oslavy byly zakončeny slavnostním nástupem na Olawském náměstí.
Celá akce byla velmi pěkná a celkově zajímavě pojata a účastníci si mohli uvědomit, jak se skauting za 70 let změnil.
Akce konala díky podpoře Pardubického kraje a Města Česká Třebová, kterým tímto děkujeme.
                                                                                                                   3. chlapecký oddíl střediska Javor Česká Třebová