Divadelní soubor Hýbl pod vedením režiséra Jiřího Jireše v pátek uvedl premiéru operety Šly panenky silnicí. Stalo se tak ke stému výročí narození českotřebovského skladatele Františka Preislera (1915 – 1983), který je autorem hudby. Repríza se uskutečnila v neděli od 19 hodin ve velkém sále Kulturního centra, vždy za pozoruhodného zájmu českotřebovské kulturní veřejnosti. Opereta měla premiéru 25. září 1936 v divadle v paláci Akropolis na pražském Žižkově. Odehrává se na železniční zastávce Dříny nad Bublankou,  na zámku a v horách.  DS Hýbl hru uvádí ovšem také ke 135.  výročí založení divadelního spolku Hýbl (1880).
Z představení uvádíme fotoreportáž Martina Šebely. Fotografie byly pořízeny při generální zkoušce , děkovačky v závěru reportáže pak samozřejmě na premiéře v pátek 23. října.


Z životopisu skladatele: František Preisler (29.1.1915 - 25.3.1983)

Pochází ze známé hudební rodiny Preislerů. V deseti letech hrál tak dobře na klavír a varhany, že často zastupoval otce i dědečka při veřejných hudebních produkcích. Ve třinácti letech byl přijat na pražskou konzervatoř, kterou vystudoval pod vedením takových osobností jako byli profesoři Wiederman, Douša, Dědeček, B.Ostrčil, J.Křička, J.B.Foerster .... Po absolvování konzervatoře se na krátkou dobu vrátil do rodného města České Třebové. Brzy ale nastupuje dirigentskou dráhu zaměřenou na divadlo (Pardubice, Kladno, Plzeň, Opava, Olomouc). Pohostinsky vystupoval v Národním divadle v Praze, Státním divadle v Brně a na operních scénách v zahraničí. Oddirigoval více než 4100 operních, operetních a baletních představení. Nastudoval kolem 300 operních a 250 operetních premiér. V České Třebové jsme jej často viděli nejen v roli dirigenta, ale i jako klavírního doprovazeče známých hudebních osobností. Hrával také v místním kostele na varhany. Bohatá byla i jeho činnost skladatelská. Je autorem řady scénických, chrámových a příležitostních skladeb, napsal i jednu operetu Šly panenky silnicí..... Letos v lednu 2015 jsme si připomněli jeho nedožité 100 narozeniny.