Českotřebovský deník 261/2015 (2/11)

TOULKY HISTORIÍ MĚSTA ČESKÁ TŘEBOVÁ - českotřebovský kalendář 2016 v prodeji

Vydavatelství OFTIS Ústí nad Orlicí  vydalo ve spolupráci s Martinem Šebelou další ročník  populárního  českotřebovského stolního  týdenního kalendáře na rok 2016, opět s názvem Toulky historií města Česká Třebová.  Přichází do prodeje v knihkupectví Paseka, v prodejně DAS Jarmily Dlouhé v Sadové ulici, v papírnictví Vlasty Machové v Litomyšlské ulici a dále je jej možné zakoupit v informačním centru na českotřebovské radnici.  Cenu tentokrát nenapíšu, protože ji přesně neznám.  Uvedu zato alespoň pár fotografií z obsahu týdenního kalendáře, myslím, že takových zajímavých tam najdou čtenáři více... Fotografie jsou samozřejmě z archivu Martina Šebely.


CAFE 59 spouští po roce NOVOU SLUŽBU pro všechny motoristy...

 CAFE drive59
Spěcháte, odjíždíte, nebo se vracíte a máte chuť na dobrou kávu a něco dobrého do auta?
Právě pro vás jsme znovu spustili službu CAFE DRIVE.
Je to jednoduché:
- zavolejte 601 244 001
- objednejte si cokoliv z TAKE AWAY nabídky kavárny CAFE 59
- domluvte se za jak dlouho přijedete a jaké máte auto
- přibrzdíte před kavárnou a barista vám přinese objednávku až do auta
- zaplatíte, odjíždíte a mlsáte ...
 Těšíme se na vás!    Váš CAFEdrive59, Nádražní ul., Česká Třebová

Prezident zahájil návštěvu v Pardubického kraje

Přivítání pana prezidenta a jeho manželky v Pardubicích před Krajským úřadem

Fotografie ze setkání s občany v Zámrsku

Pardubice (2. listopadu 2015) – Třetí oficiální návštěva prezidenta republiky Miloše Zemana v Pardubickém kraji byla dnes zahájena na krajském úřadě, kam hlava státu zavítala v doprovodu manželky Ivany. V roli hostitele se znovu ocitl hejtman Martin Netolický. Prezident po osobním setkání s hejtmanem hovořil v sále zastupitelstva s radními, zastupiteli kraje a starosty obcí a poté se sešel s představiteli krajem zřizovaných organizací a zástupci odborů. V rámci dalšího programu dnes zamíří Miloš Zeman do společnosti Retia a navštíví Státní oblastní archiv v Zámrsku, kde se v místním parku setká s občany obce.
„Seznámil jsem pana prezidenta s výsledky hospodaření našeho kraje, které opět zaznamená daňový přebytek, který v příštím roce celý proinvestujeme,“ komentoval hejtman Martin Netolický úvodní setkání s Milošem Zemanem ve své pracovně.  „Hovořili jsme také o zájmu zahraničních investorů o náš kraj, jako je například INA Lanškroun nebo Foxconn Pardubice, a požádal jsem pana prezidenta o pomoc s prosazením dotací státu do infrastruktury, která na tyto investice navazuje.“
Prezident Miloš Zeman s ohledem na zřejmě poslední prezidentskou návštěvu před dalšími krajskými volbami poděkoval vedení kraje i konstruktivní opozici za dobrou práci. Zmínil také, že kraj je na 11. místě v republice s průměrnou mzdou, pokulhává v bytové výstavbě a má jen jeden hospic. Vyjádřil přání, aby při své příští návštěvě mohl poklepat na základní kámen druhého podobného zařízení.
Dalšími tématy diskuze byly například varovné scénáře uprchlické krize nebo nedostatek zaměstnanců velkých firem. V této souvislosti prezident podpořil návrh hejtmana Netolického na zřízení kontaktního místa v Zakarpatské Ukrajině pro zaměstnávání zájemců z této oblasti. Dále se hovořilo o dopravní infrastruktuře, vetování některých zákonů či přímé volbě starostů.
Po podpisu do pamětní knihy kraje daroval hejtman Martin Netolický prezidentovi první výtisk nové publikace s názvem Pardubický kraj v proměnách času. Do volného prodeje půjde kniha na přelomu listopadu a prosince. „Je to velmi zajímavá kniha, kde na levé straně vidíte stav před lety a na pravé ze současnosti a přitom si uvědomíte proměny, kterými váš kraj prochází. Všem ji vřele doporučuji. Mne tam zaujala jedna rozpadlá stodola, kterou si koupil manželský pár a zvelebil ji na hotel a muzeum, rád bych se tam při příští návštěvě podíval,“ řekl prezident Miloš Zeman s narážkou na Tvrz Orlici.
Od prezidentského páru dostal Martin Netolický aktovku na spisy, peněženku a tak jako všichni ostatní hejtmani i kožený pásek na míru. Podle prezidenta je hejtman Pardubického kraje nejštíhlejším hejtmanem v České republice. Foto Luboš Kozel
Pronajmu obchodní prostory v centru města, 231 m2, cena dohodou. Tel.: 736 759 808

Umělci jeli na EXPO pro druhou půlku koně

Pardubice/Milán -  Po obrovském návštěvnickém úspěchu skončila světová výstava Expo 2015 v italském Miláně. Průměrná denní návštěvnost se pohybovala kolem 100 tisíc lidí, českým pavilonem procházelo průměrně 37 tisíc osob. V závěrečném hodnocení získal český pavilon bronzovou medaili za architekturu. Pardubický kraj podpořil netradiční prezentaci, kterou připravilo pro poslední dny výstavy Uskupení Tesla s Východočeským divadlem a dalšími partnery.
Kulturní guerilla obsadila 28. října celý pavilon s celodenním programem Colours of Pardubice a návštěvníky na českou expozici lákala vědecko-uměleckou kulturní produkcí. Hravou formou tak připomněla vznik znaku města Pardubic, který je spjatý s legendou, v níž byl kůň Ješka z Pardubic v roce 1158 přeťatý vedví při opouštění města Milána. Baletní umělci názorně představili průběh chemických reakcí a připomenuli tak průmyslové zázemí regionu.
Návštěvník českého pavilonu nejdříve narazil na pardubickou CELNICI, která byla po celý den středem zájmu velkého počtu cizinců, a to zejména díky razítku „předci jedou pro zadky“ a také razítkům s přední a zadní části koně. Ty performeři dávali divákům do „pasů“ a tak je symbolicky spojovali v jeden koňský celek, který dělí historické letopočty 1158 a 2015.
Závěrečných 14 dní výstavy v Miláně využila v rámci českého pavilonu také agentura CzechTourism k představení krás naší země. Za spolupráce s Destinační společností Východní Čechy se na interaktivní mapě či velkoformátových fotografiích objevily také zámek Pardubice, zámek Litomyšl či masopustní obchůzky na Hlinecku.
„Jsem velmi rád, že jsme se na tak prestižní akci mohli zviditelnit a upozornit na atraktivitu a jedinečnost našeho kraje. Množství návštěvníků bylo ohromující,“ řekl krajský radní zodpovědný za cestovní ruch a sport René Živný, který sledoval program o státním svátku 28. října.
 
Volný sociální byt na Semanínské ulici Podrobnosti ZDE