Českotřebovský deník 263/2015 (5/11)                                  

Výlov rybníka Hvězda je dvoudenní akce, událost, na kterou mnozí čekají. Letos se konala za krásného slunečného počasí. V úterý trošku foukalo, ve středu bylo ideální počasí s ranním mrazíkem.  Rybáři jsou na to zvyklí.  Kolotoč se opakuje každým druhým rokem a přijíždí poměrně dost občanů z širokého okolí. Výlov rybníka byl avizován více než čtrnáctidenním podstatným zvýšením průtoku v řece Třebovce. Z osmdesátihektarového rybníka pak zbyla postupně jen malá loužička, ze které se lovily desítky tun kaprů, ale i dalších ryb. Jen štik bylo minimum, pokud byly vůbec nějaké.  Rybářství Litomyšl je důležitým hráčem na trhu s rybami nejen v našem regionu Z rybníka Hvězda získalo do svých sádek v Litomyšli  důležitou zásobu na vánoční trh. Rybník Hvězda je největším rybníkem, který Rybářství Litomyšl, s.r.o. obhospodařuje. Než dojde k výlovu, musí se o násadu dobře starat. Jedině tak je možné očekávat dobré ekonomické výsledky. Hospodářské období posledních dvou let mělo příznivý průběh, nebyla ani špatná zima a tak celkové výsledky na Hvězdě, až se sečtou nedopadnou špatně. Na hrázi rybníka bylo opět možné zakoupit na příznivé ceny  kapry tolstolobiky i další ryby.  Byl jsem na výlovu  více než hodinu a pořád bylo komu co prodávat, někdy byla i fronta.  Někteří si kupují ryby domů např. do bazénu, kde dočkají, až se jejich osud naplní.  Obsluha rozhodně nedoporučovala umístění ryb ve vaně, ani do druhého dne. Z vany zvláště silnější kapr snadno vyskočí.  Na hrázi bylo možné také zakoupit upravené rybí speciality, pomohlo Kolowratské rybářství Rychnov nad Kněžnou. A tak se zde také koštovalo a pochoutky, např. kapří hranolky, bylo možné odvézt i domů.
 
 

DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ NA ZŠ NÁDRAŽNÍ

Vážení rodiče budoucích prvňáčků, zveme Vás na den otevřených dveří dne 25.11.2015 na naší školu ZŠ Nádražní
(na ulici Komenského – 1. stupeň).  Můžete se přijít podívat kdykoli od 8:00 hodin do 11:35 hodin.
Těšíme se na Vaši návštěvu.
 
Prezident Miloš Zeman na návštěvě v našem regionu    (Foto Luboš Kozel)                                         

Lanškrounské náměstí 5/11 dopoledne Společná fotografie  s vedením města Lanškroun
  Návštěva Kralicka 4/11 Pevnostní objekt                                      5/11  Závěrečná odpolední tiskovka - Svitavy hotel Slávie  

Projekt "Přátelská nemocnice"

V Pardubické nemocnici se tento týden poprvé sešel projektový tým programu Přátelská nemocnice. Na základě zadání 1. náměstka hejtmana Pardubického kraje Romana Línka, se kterým přišel letos v létě, ho ustavil generální ředitel Nemocnice Pardubického kraje Tomáš Gottvald. V jeho čele stojí manažerka kvality Markéta Nemšovská.
„Věřím, že dobré věci dokážou být nakažlivé,“ řekl Roman Línek na úvod jeho členům a pokračoval: „Naše nemocnice se dostaly z existenčního ohrožení, investujeme do budov i do přístrojů, zvedly se platy zaměstnanců, a proto je čas přemýšlet o dalších věcech jako je lidský rozměr v nemocnicích. Možná časem zjistíme, že právě dobré lidské zacházení je v tomto oboru nejdůležitější. Proto vám jako odborníkům předávám veslo této iniciativy a budu rád, když program obohatíte o vaše zkušenosti a nastartujete ho tak, aby se mohl stát součástí dobrého jména Nemocnice Pardubického kraje.“
V projektovém týmu zasedli odborníci na hodnocení kvality péče, na lidské zdroje, lékařskou i ošetřovatelskou péči, provoz nemocnice a komunikaci s veřejností. Spolupracovat budou i s vedením jednotlivých pracovišť na pěti místech kraje. Mentorem týmu je doktor Marek Vácha, přednosta Ústavu etiky 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy.
Program Přátelská nemocnice je především velkým pozitivním cílem, který si společnost spolu s Pardubickým krajem před sebe vytyčila. Některé dílčí projekty bude možné plnit už v nejbližší době, některé budou trvat déle, ale společnost k nim bude postupně směřovat. Jako nejdůležitější se jeví zlepšení komunikace s pacienty i zdravotníky, k dalším cílům patří například zlepšení prostředí, možnosti psychologické a spirituální podpory, ale také bezbariérovost, spolupráce s dobrovolníky, lepší stravovací služby či úprava parkování uvnitř areálů. Program dokonce oslovil i další zdravotnická zařízení, která by se k němu ráda připojila.
 

TOULKY HISTORIÍ MĚSTA ČESKÁ TŘEBOVÁ - českotřebovský kalendář 2016 v prodeji

Vydavatelství OFTIS Ústí nad Orlicí  vydalo ve spolupráci s Martinem Šebelou další ročník  populárního  českotřebovského stolního  týdenního kalendáře na rok 2016, opět s názvem Toulky historií města Česká Třebová.  Přichází do prodeje v knihkupectví Paseka, v prodejně DAS Jarmily Dlouhé v Sadové ulici, v papírnictví Vlasty Machové v Litomyšlské ulici a dále je jej možné zakoupit v informačním centru na českotřebovské radnici.  Cena je již známa, činí 78 Kč.  Uvedu zato alespoň pár fotografií z obsahu týdenního kalendáře, myslím, že takových zajímavých tam najdou čtenáři více... Fotografie jsou samozřejmě z archivu Martina Šebely.
 

Registrace 20. ročníku Juniorského maratonu otevřeny

Dnešní půlnoc je okamžikem spuštění registrace na jubilejní 20. ročník Juniorského maratonu. Jeho semifinálová kola se uskuteční v dubnu příštího roku po celé České republice. Členové vítězných školních štafet dostanou příležitost běžet maratonskou trať přímo po boku nejlepších světových atletů v neděli 8. května v rámci Volkswagen Maratonu Praha. Neziskový projekt pořadatelů RunCzech běžecké ligy má ambiciózní cíl - rozběhat mladé lidi, případně z nich vychovat vytrvalce. Ale především jim dát možnost zažít atmosféru prestižního maratonského závodu.
Juniorský maraton je největší běžecká akce pro studenty středních škol v České republice. V příštím roce se koná jubilejní dvacátý ročník. Závody mají široký společenský přesah, záštitu nad nimi tradičně převzali hejtmani všech zúčastněných krajů i primátoři semifinálových měst a Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, Ministerstvo zdravotnictví, Zastoupení Evropské komise v České republice a Český atletický svaz.
Středoškolské běžecké klání provází atmosféra špičkového běžeckého závodu, kde každý účastník obdrží tričko a startovní číslo, zajištěný má i pitný režim a občerstvení. Účastníci se mohou těšit na nezapomenutelný sportovní den a kromě skvělých zážitků si odnesou i dárky od partnerů. Juniorský maraton ocení nejenom studenti, zúčastnit se mohou i učitelé, kteří mohou podpořit svůj tým, a třeba i sestavit vlastní učitelskou štafetu.
„Každým rokem se snažíme zlepšovat naši organizaci i kvalitu závodů. Proto jsme připravili několik novinek pro rok 2016, kdy očekáváme, že se zúčastní až 250 týmů ze všech koutů České republiky. Jednou z novinek je zavedení profesionální čipové časomíry vedle celorepublikového finále také do krajských semifinálových kol. Díky tomu můžeme ocenit individuální výkony běžců a běžkyní,“ uvádí hlavní koordinátor projektu Tomáš Mirovský.
Registrace na Juniorský maraton je zdarma, zástupci jednotlivých škol se mohou hlásit prostřednictvím odkazu www.runczech.com/jmc, kde najdou veškeré potřebné informace o tomto projektu.
„Zastoupení Evropské komise v ČR podporuje Juniorský maraton, protože aktivní sportovní život prospívá zdraví a kvalitě života. Taktéž má nezanedbatelný ekonomický přínos včetně nižších nákladů na zdravotní péči. Přináší také příběhy, které mohou podpořit boj proti problémům mladé generace, jako je nedostatek pohybu a obezita, budování pozitivních sociálních vazeb a aktivní trávení volného času. Nepřímo tak může působit proti užívaní alkoholu nebo drog,“ dodává Jan Michal, vedoucí Zastoupení Evropské komise v ČR.
Termíny krajských semifinále 2016:
5.4. Hradec Králové
6.4. České Budějovice
7.4. Karlovy Vary
11.4. Brno
12.4. Zlín
13.4. Olomouc
14.4. Ostrava
18.4. Ústí nad Labem
19.4. Pardubice
21.4. Středočeský kraj + Praha
25.4. Jihlava
26.4. Liberec
27.4. Plzeň