Českotřebovský deník 271/2015 (12/11)                                

Ukončení projektu Poslední okamžiky války a oslava Dne válečných veteránů


I letos byla  11. listopadu 2015 uctěna památka veteránů všech válek u  ZŠ Habrmanova. Tímto aktem byl ukončen také  projekt Poslední okamžiky války, neboť se ho zúčastnily obě zahraniční delegace studentů – účastníků projektu - ze slovenského Svitu a polské  Olawy.

V pondělí 9. listopadu a v úterý 10. listopadu proběhly pro účastníky projektu velice zajímavé workshopy, které byly zaměřeny na schopnost vyjádřit lásku svému okolí a na potlačení xenofobie. 

Pondělní večer byl věnován ukázkám stravování ve zúčastněných zemích a v úterý večer si účastníci vyzkoušeli aktivity, které nabízí náš volnočasových klub Rébus. Z obou partnerských měst zazněl názor, že by takové kluby měli rádi jak ve Svitu, tak i v Olawě. 

Úterní prezentace na téma Poslední okamžiky války shlédly cca čtyři stovky žáků českotřebovských základních škol a gymnázia. Lze konstatovat, že připravené prezentace byly opět tak kvalitní, že jim publikum věnovalo maximální pozornost a ničím je nerušilo. Z tohoto důvodu budou organizátoři zvažovat uspořádání obdobné akce i v příštím roce, ať již budou podporovány fondy EU či nikoliv.

Poslední den byl odpočinkový a pro studenty byla připravena návštěva hradu Bouzov a připomenutí vyhlazení obce Javoříčko. Při této příležitosti se uskutečnila i návštěva Javoříčských jeskyní.

Po ukončení pietního aktu proběhlo dojemné loučení mezi účastníky projektu a naši zahraniční hosté odjížděli do svých domovů s tím, že na pobyt v našem městě budou dlouho a rádi vzpomínat.                              Ing. Jaromíra Žáčková,  místostarostka

 


Přípravy na ples vrcholí

Přípravy na 7. ročník podzimní benefičního plesu občanského sdružení Za jeden provaz vrcholí. Hosté se mohou těšit na tematicky laděný ples. Letošní ročník bude provázet hudební téma, které je zřejmé od vstupenek až po losy do tomboly. Na hosty čeká opět bohatý program: předtančení, k tanci a poslechu kapela Koplahoband, doprovodný program, všemi oblíbený fotokoutek, bohatá tombola a samozřejmě půlnoční překvapení.
Chtěli bychom říci všem, kteří měli zájem na ples jít, ale bohužel se na ně dostalo, že nás těší tato obrovská podpora. Tento problém řešíme a v příštím roce budeme přemýšlet o větších prostorech.
Členové občanského sdružení Za jeden provaz se těší na společné setkání na plese v sobotu 14.11.2015 v sále restaurace Na Horách. Držte nám palce, aby se akce vydařila, nejen klienti stacionáře prožili nezapomenutelný večer společně s vámi a výtěžek plesu byl co nejvyšší.
Z výtěžku plesu bude zakoupen klientům Týdenního stacionáře v České Třebové zakoupen rehabilitační pobyt.
Anna Hamplová
 
Svatomartinský lampionový průvod v Javorce

Také v letošním roce to byla vydařená a hodně navštívená akce, navíc při výborném podzimním počasí. Stovky lampionů svítily o to více, když jindy osvětlené město zhaslo, respektive se rozsvítilo až s několikahodinovým zpožděním a děti tak procházely i domů z průvodu potemnělými ulice se světlem od svého lampionu.  Svatý Martin samozřejmě do Javorky přijel, jenom ne na bílém koni....
Oblastní hokejová liga

HC Dlouhoňovice – SK Žamberk 4:5 po sam. náj. (0:1, 3:2, 1:1)
HC Spartak Choceň B – HC Slovan Moravská Třebová B 4:1 (3:0, 1:1, 0:0)
IHC Česká Třebová – Jiskra Králíky 20:1 (7:0, 4:0, 9:1).
1. Choceň B 4 4 0 0 0 28:8 12
2. Litomyšl B 3 3 0 0 0 40:6 9
3. IHC Č. Třebová 4 2 0 0 2 31:18 6
4. M. Třebová B 4 2 0 0 2 25:12 6
5. Voděrady 3 2 0 0 1 21:13 6
6. Žamberk 4 0 1 1 2 12:22 3
7. Králíky 4 0 1 0 3 8:56 2
8. Dlouhoňovice 4 0 0 1 3 11:41 1
Program dalších zápasů
5.kolo 13.11.15 20,45 51 Mor.Třebová B - Česká Třebová MT
13.11.15 11.11.15 18,30 52 Litomyšl B - Choceň B LIT
  13.11.15 21,00 53 Žamberk - Voděrady RK
  14.11.15 17,30 54 Králíky - Dlouhoňovice MT
               
6.kolo 15.11.15 17,00 61 Česká Třebová - Dlouhoňovice ČT
15.11.15 15.11.15 19,00 62 Voděrady - Králíky CHO
  15.11.15 16,30 63 Choceň B - Žamberk CHO
  14.11.15 17,00 64 Mor.Třebová B - Litomyšl B MT
               
7.kolo 18.11.15 18,30 71 Litomyšl B - Česká Třebová LIT
22.11.15 22.11.15 16,30 72 Žamberk - Mor.Třebová B RK
  22.11.15 17,30 73 Králíky - Choceň B MT
  21.11.15 16,30 74 Dlouhoňovice - Voděrady RK
 
Vítěz Cyklopecek Pardubického kraje odjel na novém kole

Pardubice (12. 11. 2015) – Přiblížit nejzajímavější místa regionu, která jsou dobře dostupná na kole, to byl hlavní cíl čtvrtého ročníku turistické soutěže Pardubického kraje a Destinační společnosti Východní Čechy. Cyklopecky Pardubického kraje lákaly na 17 cyklotras či areálů pro cyklisty. O tom, že je cykloturistika populární, svědčí nejen zcela rozebraný náklad 15 tisíc Vandrovních knížek, ale především více než tisícovka soutěžících, kteří absolvovali alespoň tři zapojené trasy a vyplněné Vandrovní knížky s minimálně třemi ulovenými razítky odeslali do slosování o ceny.
„Zájem lidí o soutěž nás příjemně překvapil. Potvrzuje, že Pardubický kraj je ideální destinací pro milovníky jízdy na kole. Nabízí pohodové nenáročné trasy podél řek, horské cesty pro zdatné i cyklistické lahůdky, jakými jsou singltreky a pumptrek,“ vysvětlil krajský radní pro sport a cestovní ruch René Živný. „Rozhodli jsme se proto, že i v následující sezóně nabídneme v soutěži poznávání známých i neznámých cyklotras a cykloareálů,“ odhalil plány na příští ročník soutěže René Živný.
Hlavní cena putuje do Lanškrouna
Hlavní cenu soutěže, horské kolo Merida věnovanou pardubickou prodejnou Cyklo point, převzal na slavnostním vyhlášení soutěže na Zámku Pardubice Jan Kostelecký z Lanškrouna. Druhou cenou byl dvoudenní pobyt pro dvě osoby v penzionu Terezka na Dolní Moravě a vyhrál ho Vladimír Paďour z Pardubic. Poukaz věnoval do soutěže Relax & sport resort Dolní Morava. Třetí cena – digitální fotoaparát – putovala k Václavovi Měkotovi z Pardubic.
Nádvoří zámku zažilo biketrialovou show
Na slavnostním vyhlášení v Rytířských sálech Zámku Pardubice byly rozdány i ostatní atraktivní ceny – mobilní telefon, koloběžka, batoh na kolo, cyklistická přilba, cyklocomputer a další. Na výherce na 11. až 20. místě čekaly vstupenky na různé sportovní akce. Všech dvacet vylosovaných výherců si navíc užilo biketrialovou show v podání skupiny Rideheads, která ovládla vnitřní nádvoří zámku. Tento neobvyklý cyklistický sport, při kterém se divákům tajil dech, předvedli účastník mistrovství světa Miloš Zavadil a mistr republiky v jízdě na jednokolce Adam Gerža.
Nejoblíbenější trasou soutěže byla stezka nazvaná Z Pardubic na Kunětickou horu, na které získalo razítko do Vandrovní knížky 419 lidí. Tři stovky cyklistů se projely také Na rozhledny Toulovcových maštalí, Do českých Versailles (zámek Nové Hrady) a okolo Bohdanečských rybníků. Oldřich Stejskal z Chocně jako jediný ulovil razítka ze všech 17 soutěžních míst. Radní René Živný mu proto udělil zvláštní cenu – jednodenní skipas v areálu na Dolní Moravě.
Soutěž Cyklopecky Pardubického kraje se konala od 1. června do 19. října 2015. Soutěžící museli získat alespoň tři razítka ze 17 vybraných cyklotras. V minulých ročnících se soutěž (pod názvem Letní pecky, poznej všecky) zaměřila na zážitky, tradice a nové turistické atrakce kraje. Mediálními partnery soutěže byly Rádio Blaník a Regionální Deník
 
Už jen do neděle mohou lidé vybírat Alej roku 2015

Už jen do konce tohoto víkendu mohou lidé vybírat Alej roku 2015. V anketě, kterou Arnika pořádá už popáté, zvolí veřejnost nejen absolutní celostátní vítězku, ale i nejkrásnější stromořadí s nejsilnějším příběhem v každém z českých a moravských krajů. Pro některou z 65 nominovaných alejí mohou zájemci hlasovat na webu http://alejroku.cz až do neděle 15. listopadu. Hlasování končí přesně o půlnoci. V celkovém pořadí zatím vede s 850 hlasy Melkovská alej v Jihomoravském kraji. Aktuální počty hlasů a pořadí nominovaných alejí naleznete v přiložené tabulce.
„Přála bych si, aby titul získala alej, která je podle hlasujících nejen nejkrásnější, ale má i nejsilnější příběh. Do ankety lidé přihlásili velmi rozmanitá stromořadí. Mezi nominovanými najdeme aleje okolo silnic i ty, jež lemují stezky k hradům a zámkům, aleje staleté i čerstvě vysázené. Děkujeme lidem, že si stromořadí všímají, chrání je, a dokonce vysazují nová. Jsou totiž důležitá jak pro člověka, tak pro přírodu samotnou,“ přibližuje letošní ročník vedoucí kampaně Zachraňme stromy RNDr. Marcela Klemensová z Arniky.
„Stromy pro nás dělají mnohem více, než se na první pohled zdá. Jejich přínos si uvědomíme hlavně tehdy, když procházíme pod klenbami alejí nebo voňavým lesem. Přála bych si, abychom jich v krajině měli stále více a aby nám měly co říci. Stromy samotné se však bránit neumí, což mě přimělo, abychom jim s firmou Audit Daně CZ pomohli cestou z našeho pohledu nejefektivnější, tedy podporou organizace, která se jim věnuje,“ říká ředitelka generálního partnera ankety Alej roku Ing. Jana Moučková ze společnosti Audit Daně CZ. Kromě samotných alejí soutěží i autoři jednotlivých nominací, kteří mohou vyhrát hodnotné ceny. Součástí ankety je i fotosoutěž, do které je zařazena první fotografie každé aleje nominované do ankety, ale i fotky přihlášené samostatně. Nejkrásnější fotografie vybere odborná porota složená z patronů ankety, zástupců partnerů a fotografů. Partnerem soutěže je společnost Y-Soft.  Let balonem od firmy HaBalon čeká na toho, kdo nominuje vítěznou alej. Tiskárnu na fotografie dostane od firmy EPSON autor nejlepší fotografie. Mezi cenami nechybí ani knižní tituly o stromech od spisovatelky a fotografky Marie Holečkové, knihy Aleje od nakladatelství Mladá fronta, něco „na zub“ od PRO-BIO, poukazy na fotografické služby od Centra FotoŠkoda nebo vstupenky a permanentky do Botanické zahrady hl. m. Prahy a arboreta výstaviště Flora Olomouc a mnoho dalších.
Budulínek.eu se zaměřil na zdravé stravování

V Evropské unii žije už více než 22 milionů dětí s nadváhou. A právě proto se druhé kolo Velké podzimní soutěže, které začíná dnes na webových stránkách pořádajícího občanského sdružení Budulínek.eu, zaměří na zdravé stravování a správné stravovací návyky u dětí. Vítěz šestikolové soutěže, probíhající na webových stránkách sdružení Budulínek.eu se, na pozvání poslankyně Šojdrové, podívá do Evropského parlamentu.
Nadváha a obezita dětí je dnes velkým problémem i v České republice. Stále více lékařů upozorňuje na nedostatek pohybu a špatné stravovací návyky u dětí předškolního a školního věku a s tím spojené zdravotní problémy. „Každý rodič by si měl pohlídat, co a kdy jeho dítě konzumuje. Ale na druhou stranu, příliš pevná rodičovská kontrola nad tím, co děti budou jíst, může být kontraproduktivní. Taková kontrola může působit proti dětské přirozené schopnosti vnímat hlad a pocit nasycení,“ říká Lenka Mužíčková, předsedkyně sdružení Budulínek.eu, která celou soutěž připravila.
Rodiče by se měli také zaměřit na kvalitu potravin, které svým dětem podávají. O tom, že kvalita potravin není vždy stejná, se dnes již veřejně hovoří. Praxe je taková, že velké koncerny prodávají v České republice pod stejnou značkou méně kvalitní výrobky než ve starých zemích unie. A právě proto je tak důležité věnovat pozornost tomu, co jíme a co jedí naše děti.
Občanské sdružení Budulínek.eu se dlouhodobě zabývá ochranou dětí před nebezpečnými výrobky. Informacemi, které přináší na svých webových stránkách, se snaží o to, aby se lidé dokázali lépe orientovat na liberalizovaném trhu a byli vzdělaní i ve svých spotřebitelských právech a povinnostech. Jedině tak mohou snížit rizika pro svou rodinu na minimum.