Českotřebovský deník 279/2015 (20/11)                                
Národní potravinová sbírka v TESCU Česká Třebová 

Orlický deník informuje, že v sobotu 21/11 se v Česku již potřetí koná charitativní Národní potravinová sbírka, díky níž se před Vánocemi dostanou k lidem bez prostředků potraviny, které by si jinak nemohli dovolit koupit. Sbírka se na Orlickoústecku uskuteční v Tescu v České Třebové. Potraviny budou od zákazníků, kteří jídlo darují, ve více než 470 obchodech po celé zemi během běžného nákupu vybírat více než dvě tisícovky dobrovolníků. Jídlo, které obyvatelé nakoupí a vzápětí vloží do speciálních košů  v supermarketech, poputuje přes potravinové banky neziskovým organizacím přímo v místech, kde lidé darovali. Pomohou tak matkám s dětmi v azylových domech, seniorům, osobám bez domova či lidem s handicapem. Podle statistik žije až patnáct procent obyvatel Česka na hranici chudoby a nemohou si dovolit pravidelné jídlo. Na druhé straně se v ČR každoročně vyplýtvá 80 kilogramů potravin na hlavu, pokud počítáme celou populaci včetně narozených dětí. Národní potravinová sbírka si klade za cíl apelovat na veřejnost, firmy i instituce a pomoci tak tyto trendy dlouhodobě měnit. Akci organizuje platforma Byznys pro společnost ve spolupráci s Českou federací potravinových bank a Armádou spásy a celou řadou partnerů.
 
Poděkování firmě Eko Bi

Rádi bychom touto formou poděkovali pracovníkům firmy Eko Bi, s.r.o.. Již několik let obětavě zajišťují sekání louky pro dětský tábor v Třebovici, kam jezdí děti z České Třebové. Naše díky patří především panu Ing. Miloslavu Cinkovi, pani J. Lachmanovi a všem, kteří se na této práci podílejí. Není dnes častým, jevem ochota a nezištná práce pro druhé. Ještě jednou ze srdce děkujeme. Dovolujeme si také využít této příležitosti a celému vedení i všem zaměstnancům popřát požehnané vánoční svátky, hodně klidu a pohody a také pevné zdraví do nového roku 2016. 
Za táborníky Zuzana Soukupová, Česká tábornická unie, Gymnazion klub Česká Třebová.
 
Vzpomínka na Miloslava Rybku

Č lenové T.J. Sokol Semanín s úctou a s vděčností vzpomínají na pana Miloslava Rybku, mezi kamarády řečeného "Huberta", organizátora, funkcionáře, hráče a trenéra Sokola, který by se 21. prosince dožil 80 let. Do Semanína přišel nejen za svojí budoucí manželkou Irenou, ale i smyšlenkou založit oddíl ledního hokeje a vybudovat i potřebná sportovní zařízení. Na pozemku za kostelem od roku 1960 bylo postupně vybudováno hřiště na hokej, kabiny s klubovnou, garáže i dobudováno fotbalové hřiště, později byl přistavěn hostinec TJ. Na těchto akcích se velkou měrou podílel po téměř 40 let náš "Hubert" Rybka. Byl také konstruktérem, závodníkem na motokárách. Závody se jezdily na Novém náměstí v České Třebové. jeho odkaz pro budoucí generace: Sportujte, hrajte, nenechte však naše krásná sportoviště zarůst kopřivami. Milek Rybka bohužel zemřel v roce 1998 v 62 letech.

Čest jeho památce ! Za kamarády Mirek Karlík.

Mikulášská jízda s parní lokomotivou 423.009 z roku 1922

Chornický železniční klub si Vás na neděli 6. prosince 2015 dovoluje pozvat na tradiční Mikulášskou jízdu zvláštního vlaku vedeného parní lokomotivou 423.009 z roku 1922. Historickou soupravu, sestavenou z vozů bývalé třetí třídy, doprovodí nejen železniční personál v dobových  stejnokrojích ze třicátých let minulého století, ale také Mikuláš s čertem, kteří nadělí hodným dětem malý dárek a zlobivým uhlí z lokomotivy. Ve vybraných stanicích na trase bude možnost získání otisků pamětních razítek a naprostou novinkou bude zvláštní pamětní razítko Mikulášské jízdy, které bude k dispozici ve vlaku. Sběratele upomínkových předmětů se železniční tématikou jistě potěší možnost jejich nákupu, i skutečnost, že  bude v rámci akce dána do prodeje zcela nová sada osmi pohlednic s parními
lokomotivami. Během jízdy vlaku bude v provozu bufetový vůz a občerstvení bude v době od 14.00 do 16.00 hodin zajištěno také v železniční stanici  Šebetov. Odbavení cestujících ze stanice Boskovice zajistí historická osobní pokladna, která bude v čekárně této stanice otevřena od 13.00 do 14.10 hodin. Zvláštní vlak pojede po osvědčené okružní trase z České Třebové přes Svitavy, Letovice, Skalici nad Svitavou, Chornice a svoji 127  kilometrů dlouhou jízdu ukončí v České Třebové. Více ZDE
Prosincový program Rodinného centra ROSA

4.12. 2015 v 17.00 hod-...A MOŽNÁ PŘIJDE I MIKULÁŠ - hravé odpoledne pro děti a jejich rodiče zakončené                       návštěvou sv. Mikuláše s družinou - (výtvarná dílna, soutěže).
Místo konání: Rosa rodinné centrum, Ústecká 160, ČT
 
7.12. 12. 2015 -   "Perníkový týden" - PO - 9,30 hod. - společné zdobení vlastních medových perníčků,
ČT -  9,30 společné zdobení vlastních perníčků s našimi lektorkami.
Místo konání: Rosa rodinné centrum, Ústecká 160, ČT
 
9.12.2015 v 17.45 hod - Vypouštění balónků s přáním pro Ježíška. Od 17.00 hod bude v budově Městského
muzea připravena vánoční dílnička. Místo konání: Staré nám.,  Česká Třebová                                                 
 
18.12. 2014 -8.30 - "Přijďte pobejt" - předvánoční posezení u punče a cukroví. 
Místo konání: Rosa rodinné centrum,Ústecká 160,ČT
Sportovní kynologie Javorka
Podzimní úspěchy a gratulace z Polska

Přestože se letošní soutěžní sezona chýlí ke konci, sbírají naši psovodi jeden vítězný pohár za druhým.
K již dříve uveřejněným výsledkům jsme poprvé „přidali“ účast na MČR borderkolií v Obedience. Soutěž byla opravdu zajímavá – MR posuzovaly společně německá rozhodčí Brigitte Stellner a naše Iveta Skalická, které byla navíc svěřena stavba parkurů. Vzhledem k velkému počtu závodníků se soutěžilo celkem na 4 plochách. Poprvé zde startovala i R. Zárubová s Indym Slezský hrádek – a v mezinárodní konkurenci si vybojovali krásné 3.místo !  Více ZDE
Hmatová stezka
Východočeské muzeum v Pardubicích otevře 24. 11. 2015 v 17:00 novou archeologickou expozici s názvem Proti proudu času – Pardubicko v pravěku a raném středověku. Součástí expozice bude speciální Hmatová stezka, která vybrané exponáty přiblíží také zrakově handicapovaným návštěvníkům.
Nápad na realizaci Hmatové stezky se zrodil v hlavách čtyř studentů, kteří ho po dvouletém úsilí zdárně dokončili. Stezka je vhodná především pro nevidomé a slabozraké, tedy pro skupiny, které si návštěvu v muzeu obvykle neužijí. Je postavena na interaktivitě a možnosti využívat v expozici i další smysl – hmat. Neznamená to však, že je určena pouze pro ně. Naopak veškeré hmatové exponáty jsou určeny pro všechny návštěvníky. Autoři stezky věří, že díky haptickým exponátům se expozice stane poutavější a nabídne nevšední zážitek. Tuto netradiční možnost jistě ocení především rodiny s dětmi, které mohou v muzeu strávit nejedno skvělé  odpoledne.
 
Zemřel krajský zastupitel Zbyněk Kusý

Pardubice (20. 11. 2015) – Dnes v dopoledních hodinách zasáhla nejen českou sportovní scénu smutná správa. Ve věku nedožitých 50 let náhle zemřel bývalý generální manažer pardubických hokejistů a hokejové reprezentace, zastupitel Pardubického kraje Zbyněk Kusý.
„Zpráva o náhlém odchodu Zbyňka Kusého mne překvapila a zasáhla. Od jeho zvolení zastupitelem kraje jsem s ním měl možnost opakovaně spolupracovat a naše debaty byly vždy konstruktivní. Vážím si jeho práce, kterou dlouhá léta odváděl nejen pro pardubický, ale i celý český hokej, jelikož byl v roli manažera podepsán pod největšími úspěchy českého hokeje. Svojí činností pomohl k rozvoji sportu, a to nejen hokeje, v celém našem kraji. V této těžké chvíli bych rád vyjádřil upřímnou soustrast nejbližší rodině a všem, kteří Zbyňka Kusého znali a měli možnost s ním spolupracovat,“ sdělil hejtman Martin Netolický.
Zbyněk Kusý se narodil 20. května 1966. Od šesti let hrál aktivně hokej v nižších soutěžích. Absolvoval obchodní akademii a následně speciální nástavbu pro manažery a zahraniční obchod. Po ukončení studia nastoupil v podniku Drobné zboží Hradec Králové jako ekonom obchodního provozu. Po roce přešel do funkce vedoucího odboru zásobování a údržby ve velkoobchodní struktuře firmy. Krátce poté přijal práci vedoucího oddělení zahraničního obchodu DZ. Po roce 1990 odešel do soukromého sektoru a v listopadu roku 1993 po již vzájemné spolupráci nastoupil v HC Pardubice do funkce obchodního ředitele klubu.
V roce 1994 se stal členem Výkonného výboru Českého svazu ledního hokeje s odpovědností za úsek ekonomiky a marketingu. Jako člen realizačního týmu nebo pověřený člen vedení ČSLH a reprezentace se zúčastnil mnoha mezinárodních utkání a turnajů. V letech 2004 až 2008 byl prvním místopředsedou ČSLH a od roku 2001 do roku 2008 generální manažerem české hokejové reprezentace. Po svém odchodu od pardubických hokejistů působil jako manažer SK Slavia Praha.
V roce 2012 byl za SPOZ zvolen do zastupitelstva Pardubického kraje, kde vykonával funkci předsedy výboru pro sport, volnočasové aktivity a cestovní ruch.