Českotřebovský deník 284/2015 (25/12)                                
Jabkancová pouť 2015

55. ročník Jabkancové pouti je za námi, a opět byl povedený. Počasí až na pár přeháněk přálo, i sluníčko se na naše snažení občas podívalo. Chtěli bychom poděkovat všem, kteří se přišli podívat a „vystát“ si fronty na Jabkance, sponzorům, vedení města Česká Třebová a Pardubického kraje za jejich podporu, a především těm, kteří se na průběhu Jabkancové pouti podíleli.
Mezi návštěvníky pouti byli lidé nejen z České Třebové a okolí, ale i z daleka, dokonce až z Děčína. Také nás navštívil pan Karel Mareš z Karvinné, rodák z České Třebové – Parník (ročník 1938), který nás velmi mile překvapil věnováním 14ti obrázků s motivy známých míst v České Třebové. Děkujeme!  Za Spolek od sv. Kateřiny  Jitka Hanzlíčková  http://spoleksvk.8u.cz    
 
Záznam hlavního programu 55. Jabklancové pouti - zajistil Honza Doleček. Záznam najkdete ZDE
 
Velké poděkování

celému kolektivu MŠ Vinohrady za akci nazvanou Dýňování, která byla barevná nejen svou výzdobou a tvůrčí dílnou pro děti, ale i moc chutná, díky vynikajícímu dýňovému pohoštění pro všechny zúčastněné. Ráda bych také všem zaměstnancům i rodičům popřála příjemné prožití vánočních svátků a mnoho pozitivní energie v roce 2016.  Za kolektiv rodičů  Z. Nejedlá
 
Albertinum otevřelo zrekonstruovaný plicní pavilon

Žamberk (25. 11. 2015) – Odborný léčebný ústav Albertinum Žamberk dnes otevřel nově zrekonstruovaný pavilon plicního oddělení dlouhodobé péče. Objekt je znám pod názvem Malínský a bude sloužit pro specializovanou léčbu plicních nemocí a tuberkulózy. Součástí evropského projektu Pardubického kraje za téměř 40 milionů korun byl i nákup zdravotnických přístrojů, lůžek a dalšího potřebného vybavení ústavu.
Slavnost se konala pod patronací zástupců zřizovatele ústavu, hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického a 1. náměstka pro zdravotnictví Romana Línka. „Mám na Albertinum jen ty nejlepší reference,“ řekl hejtman Netolický a pokračoval: „Je to krásný upravený areál, zvenku modernizovaný, ale vnitřní prostory připomínají doby dávno minulé. Proto musíme pokračovat v jeho rekonstrukci, tentokrát ale už z krajských peněz.“
Nový pavilon Malínský je od původní budovy téměř k nepoznání. Z třípodlažního objektu z roku 1923, který nevyhovoval současným požadavkům kvůli bariérám při pohybu pacientů, vícelůžkovým pokojům i hygienickým, požárním a bezpečnostním předpisům, získali pacienti po rekonstrukci komfort plně vybavených jedno a dvoulůžkových pokojů se sociálním zařízením, zázemím pro fyzioterapii a ergoterapii a další prostory pro trávení volného času při delších hospitalizacích bez bariér.  „Nejenom pro pacienty, ale také pro lékařský i nelékařský personál jsou v této části léčebného ústavu podmínky odpovídající standardům 21. století. To je jistě pro všechny zaměstnance další přidanou hodnotou a odměnou za jejich dosavadní práci,“ řekl náměstek Línek.
Stavební práce byly zahájeny v srpnu 2014 a tato část projektu stála přes 21 milionů korun. Byla stejně jako přístrojové vybavení hrazena z Regionálního operačního programu Severovýchod.
Díky projektu získal ústav i velmi potřebné vybavení, a to zejména v podobě specializovaných přístrojů. Mezi ně patří například pojízdný rentgen pro skiagrafii za téměř milion korun, videobronchoskop za dva miliony korun, myčka endoskopů za necelý milion nebo bodypletysmograf pro funkční vyšetření plic za 1,1 milionu korun.
Při úpravě okolí byl v rámci projektu zdemolován nevyužívaný hospodářský objekt a zrekonstruována příjezdová komunikace. Veřejnost se bude moci na nový pavilon Malínský přijít podívat při Dni otevřených dveří v pátek 4. prosince od 13:30 hodin. Adventní odpoledne doprovodí hudební program skupiny Barbušáci, jarmark chráněných dílen a v 16 hodin slavnostní rozsvícení vánočního stromku.
 
Nejlépe se žije v Praze, Pardubický kraj skončil až devátý

Bohatá infrastruktura, nejnižší nezaměstnanost, kulturní a společenské centrum či vysoká úroveň vzdělávání? To všechno jsou důvody, které letos dělají hlavní město nejlepším místem pro život v České republice. Pardubický kraj si oproti loňsku o čtyři místa pohoršil a klesl na devátou pozici. Místo pro život je společensky přínosný srovnávací výzkum mapující kvalitu života obyvatel v regionech České republiky, který realizuje analytická agentura Datank.
Hlavní město Praha je letos nejlepším Místem pro život
Existuje mnoho důvodů, které hlavní město dělají nejlepším místem pro život v České republice. Na své si zde přijdou téměř všichni. Od studentů vysokých škol až po milovníky kultury a společenského života. Práce se v Praze shání daleko snáze než v jiných regionech, průměrná mzda je nejvyšší v zemi, zdravotní péče je na lepší úrovni než ve většině dalších krajů a v neposlední řadě se hlavní město pyšní velkým počtem spolků, nadací a občansky prospěšných organizací. Nevyhne se však problémům, které jsou pro velkoměsto typické. Je to především velká míra kriminality a znečištění ovzduší. Stane se zde největší počet trestných činů a metropole je neslavně známá i větším množstvím problémových uživatelů drog. V oblasti životního prostředí negativně vyčnívá především míra znečištění ovzduší a počet zelených ploch, kterých je zde téměř o 71 procent méně, než ve zbytku země.
„Je zřejmé, že lidé se stále více zajímají o své bezpečí, zdraví a sociální jistoty. Dokazují to i celkové výsledky, ve kterých se na první příčky protlačily kraje, které vynikají právě v těchto oblastech,“ uvedla Michaela Žemličková, místopředsedkyně správní rady a ředitelka Nadace ČEZ.
 
Pardubický kraj v hodnocení nezářil, klesl o čtyři místa
Lidem se v Pardubickém kraji nežije špatně, přesto po loňském pátém místu, klesl region až na devátou pozici. Nezaměstnanost je na dobré úrovni a konkurence na pracovním trhu je druhá nejnižší v republice. Kromě dobrých pracovních podmínek je v regionu také bezpečno. Pardubicko je nejbezpečnějším krajem České republiky. Pochlubit se může nejmenším počtem problémových uživatelů drog, bezpečnými silnicemi, velmi nízkou kriminalitou a policii se tady daří velmi efektivně objasňovat trestnou činnost. A to i přesto, že jich zde působí o třetinu méně, než je celorepublikový průměr. Na problémy zde narazí rodiče s dětmi. Dětských hřišť pod kontrolou hygieny je tu nejméně z celé České republiky. Bazén nebo koupaliště tu uvidíte zřídka. Dlouhodobým problémem je kvalita životního prostředí. Okyselujících látek se v ovzduší nachází třetí nejvyšší množství a nedostatečně je hodnoceno také množství zeleně. Nelichotivý pohled na životní prostředí alespoň z části vylepšují

obyvatelé, kteří jsou nejdůslednější ze všech obyvatel ČR v recyklaci odpadu.

Titul nejusměvavější nemocnice roku 2015 získaly ÚVN a Surgal Clinic

Praha, 24.11.2015: Hlasování o nejusměvavější nemocnici roku zná po roce opět vítěze. Tuto speciální kategorii každoročně vyhlašuje v rámci soutěže Nemocnice roku 2015 charitativní projekt B. Braun pro život. "Úsměv považujeme za součást jakékoliv terapeutické léčby. To je hlavní důvod, proč jsme partnery soutěže. Vítězům gratulujeme a těm, kteří nevyhráli bych vzkázal, ať to berou s úsměvem," říká s úsměvem člen vedení skupiny B. Braun CZ/SK  MUDr. Martin Kuncek.
 
Více jak 80% pozitivních odpovědí
Anketní lístky vyplnilo 70.705 hospitalizovaných pacientů ve 156 nemocnicích s akutními lůžky po celé ČR. Pacienti hlasovali celý rok prostřednictvím tištěného dotazníku v nemocnicích nebo na webových stránkách HealthCare Institute. Anketní otázka zněla "Jak často se personál nemocnice při komunikaci s Vámi usmívá?". Na otázku odpovědělo celkem  67.714 hospitalizovaných pacientů nemocnic. "Výsledek nám přijde víc než dobrý. Přes 80% respondentů odpovědělo, že se na ně personál v nemocnicích usmívá často nebo velmi často. To, jak se lidé v nemocnicích cítí, výrazně působí nejen na jejich psychiku, ale i na celkový proces uzdravování. Vlídné zacházení a chápavý přístup ze strany ošetřujícího personálu pacientům výrazně pomáhá překlenout jejich nejistotu a obavy z očekávaných zákroků. Úsměv zdravotníky nic nestojí, ale jeho efekt je nevyčíslitelný,"  říká MUDr. Martin Kuncek.
 
Průměr za ČR
 
Vítězem mezi fakultními nemocnicemi je Ústřední vojenská nemocnice v Praze. Druhá skončila FN Motol a třetí FN Královské Vinohrady. "Každé ocenění, vyjádřené takovým množstvím pacientů, je potěšitelné, ale zároveň velmi zavazující. V ÚVN se snažíme poskytovat profesionální komplexní péči, ke které patří i vlídnost a chápavý přístup. Naši zdravotníci usilují o to, aby pacientům co nejvíce ulehčili od tíživých pocitů, které s sebou přináší hospitalizace i různá vyšetření. Úsměv je mostem k důvěře a vyjádření sounáležitosti," komentuje výsledek Mgr. Lenka Gutová, náměstkyně pro nelékařské zdravotnické profese a řízení kvality zdravotní péče ÚVN.
 

Pořadí

Nemocnice

ÚZIS kód

Kraj

Hodnocení

1.

Ústřední vojenská nemocnice Praha

101

Hl. m. Praha

5*

2.

Fakultní nemocnice v Motole

101

Hl. m. Praha

5*

3.

Fakultní nemocnice Královské Vinohrady

101

Hl. m. Praha

5*

tězem v kategorii Nemocnice se stala  SurGal Clinic s.r.o. z Brna. "Jednou ze základních filozofií SurGal Clinic je to, že pacient nemá být traumatizován 2x - jednou nemocí vlastní a podruhé pobytem v nemocnici. A znáte dostupnější lék na pobyt v nemocnici, než je úsměv? Jsem upřímně potěšena, že z pohledu pacientů není u nás úsměv nedostatkovým zbožím.  Je to ocenění pro mé kolegy a dobrá zpráva pro mě, že kolegové svou práci vykonávají s úsměvem i tehdy, když za nimi nestojím. Děkuji všem hlasujícím a tvůrcům této ankety," říká ředitelka brněnské SurGal Clinic JUDr. Jitka Kellnerová.