Českotřebovský deník 285/2015 (26/11)                                

PETICE NEPOMOHLA - sídliště Křib je stále bez autobusového spojení


Přes veškeré záruky, které dostali organizátoři petice za obnovení zastávky u sídliště Křib od rady města, zastupitelstva
a nakonec také od hejtmana Pardubického kraje nakonec vše zůstalo při starém. Rozhodli úředníci a to v neprospěch
občanů. Takové „řešení ovšem nepřijímáme. Žádnou, tedy ani negativní odpověď jsme nedostali. Žádost dle nás ani
nelze zamítnout, jen stanovit podmínky, za kterých může být autobusové spojení pro Křib obnoveno. Domníváme se, že
nejlepším řešením bude zorganizování veřejné schůze s odpovědnými pracovníky (např. v blízké restauraci Křib), kteří
vše vysvětlí do očí občanům, požadujícím změnu a stanoví, co vše je třeba udělat pro splnění požadavku. O takové
setkání budeme usilovat. Petiční výbor: Mgr. Milan Mikolecký a Miroslav Hampl

 

Studenti střeních škol prokázali, že jim je kraj blízký


Pardubice (26. 11. 2015) – Tým studentů pardubického Gymnázia Dašická zvítězil v soutěži Pardubický kraj známý neznámý, která byla uspořádána v souvislosti s výročím 15 let od obnovení krajských samospráv. Ve finále, které se uskutečnilo v sále Jana Kašpara, odpovídali studenti na nejrůznější otázky ze života Pardubického kraje. Finálového kola se kromě vítězného družstva zúčastnili také studenti Gymnázia Jevíčko, Obchodní akademie Chrudim a Gymnázia Česká Třebová.

„Bylo příjemné vidět, že většinu otázek týkajících se různých oblastí Pardubického kraje studenti zodpovídali dobře, což svědčí o tom, že kraj, ve kterém žijí a studují, velice dobře znají,“ uvedl radní Václav Kroutil, který se finálového klání osobně zúčastnil.

Studenty v úvodu soutěže pozdravil ředitel Krajského úřadu Pardubického kraje Jaroslav Folprecht, který především připomněl dobu před 15 lety, kdy kraje vznikaly.  Poté v rámci samotného finále odpovídala tříčlenná družstva na otázky spojené s historií kraje, kulturou či sportem. Studenti tak například poznávali známá i neznámá místa kraje, hádali známé sportovce spjaté s Pardubickým krajem, či poznávali kulturní památky v našem kraji.

Výsledky finálového kola:

  1. Gymnázium, Dašická, Pardubice

  2. Gymnázium Česká Třebová

  3. Gymnázium Jevíčko

  4. Obchodní akademie Chrudim

 
Středoškoláci se mohou hlásit do 20. ročníku Juniorského maratonu

Pardubice (26. 11. 2015) – Už 20. ročník Juniorského maratonu bude startovat příští rok. V tomto neziskovém běžeckém závodě zdolávají desetičlenná družstva studentů středních škol trať klasického maratonu. Celý úsek 42 195 kilometrů je rozdělen na deset částí a běží se formou štafety.  Semifinálové kolo pro Pardubický kraj se koná 19. dubna 2016. Záštitu nad ním převzal hejtman Martin Netolický.
„Startovné je zdarma, mohou se ho účastnit všichni studenti středních škol, kteří dají dohromady desetičlenný tým a vyplní přihlášku,“ říká krajský radní René Živný, který má na starosti také sport a volnočasové aktivity.
V roce 2015 se projektu zúčastnilo rekordních 215 týmů z celé České republiky. Akci provází mediální kampaň, jejímž cílem je bojovat proti narůstající obezitě mládeže, podporovat kladný vztah mládeže ke sportu, zdravý životní styl, týmového ducha a prevenci užívání návykových látek.
Juniorský maraton je určen pro všechny střední školy v ČR. Každoročně ho svou záštitou podporuje Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, Ministerstvo zdravotnictví, Zastoupení Evropské komise v ČR, Český olympijský výbor, Český atletický svaz, hejtmané, starostové či primátoři dotčených měst.  Více informací na www.runczech.com/jmc.
 
Festival Smetanova Litomyšl efektivně hospodaří

Pardubice (26. 11. 2015) – Správní rada obecně prospěšné společnosti Smetanova Litomyšl se tento týden sešla na Pardubickém kraji.  Její členové vyhodnotili plnění rozpočtu letošního roku. Ten byl zejména díky podstatnému zvýšení dotace Ministerstva kultury naplněn podle plánu. I přesto jsou náklady na jednoho návštěvníka festivalu jedny z nejnižších na podobných akcích v republice, stejně jako podíl zdrojů z veřejného sektoru. Ten je v porovnání například s  Pražským jarem poloviční.
„Poprvé v historii nám bylo Ministerstvo kultury nyní v čele s Danielem Hermanem více nakloněno. Po minulých letech, kdy náš festival dostával od státu dva, maximálně 3 miliony korun, byla letošní dotace téměř šest milionů korun,“ konstatoval předseda správní rady Smetanovy Litomyšle a 1. náměstek hejtmana Roman Línek. Ovšem rozpočet v hodnotě necelých 34 milionů korun tvoří zejména dary sponzorů, mecenášů a samozřejmě také výnos z prodeje vstupenek. Pardubický kraj přispívá do rozpočtu festivalu částkou přesahující jeden a půl milionu korun.
 „Rozpočet na příští rok je tvořen podobně, jako ten letošní, měl by být ve výši 36 milionů korun,“ prozradil Línek. Příští ročník se bude konat v termínu od 9. června do 3. července a nabídne celkem 36 pořadů včetně osmi operních titulů. Konkrétní program bude zveřejněn tradičně koncem února příštího roku.
Kromě přípravy 58. ročníku se správní rada Smetanovy Litomyšle nyní věnuje také střednědobému výhledu festivalu na období 2016-2024. „Zatím jsme dostali podklady, o kterých budeme diskutovat a snažit se dojít k optimálnímu výsledku. Cílem této koncepce je směřovat k utváření specifického charakteru festivalu, který má svou originalitu spojenou s geniem loci a vysokou uměleckou úrovní. Naším cílem je propagace také v zahraničí a zařazení Smetanovy Litomyšle mezi evropské festivaly.  Vyvrcholením v roce 2024 bude celoevropský projekt ke 200. výročí narození Bedřicha Smetany, “ dodal Línek.
 
Skutečský festival 2016 zahajuje předprodej

Festival Tomáškova a Novákova hudební Skuteč zahajuje na přelomu listopadu a prosince předprodej vstupenek na svůj v pořadí XIII. ročník. Klasická hudba, ale i spřízněné žánry, opera, muzikál i nové hudební projekty převezmou vládu nad městem v období od 28. února do 7. května 2016.
Jeden z programových vrcholů je připraven hned na slavnostní zahájení. Cyklus symfonických básní B. Smetany Má vlast, kterým každoročně začíná Pražské jaro, festivaloví návštěvníci ve Skutči uslyší v podání Symfonického orchestru Českého rozhlasu. Příznivce operety jistě potěší titul J. Offenbacha Krásná Helena v provedení Severočeského divadla Ústí nad Labem. Čestnou cenu festivalu Opera 2015 za divácky nejlepší inscenaci získala opera L. Janáčka Její pastorkyňa ze Slezského divadla v Opavě. V rámci festivalu bude uvedena v polovině března. Jedinečným zážitkem bude taneční muzikál Edith – vrabčák z předměstí s vynikající Radkou Fišarovou. Divadlo J. K. Tyla v Plzni uvádí představení s obrovským úspěchem už od roku 2000 a hraje se i v Praze.
Nepopiratelnou přitažlivost mají i koncerty komorní. Alfred Strejček a Štěpán Rak představí v prostředí skutečského kostela svůj další koncertní program, tentokrát věnovaný Mistru Janu Husovi. Do stejného kostela je situován i koncertní pořad pro školy.  Zapomenuté hudební nástroje dávných staletí oživí soubor Solideo. V městském muzeu proběhne Večer poezie a prózy s harfou v podání Valérie Zawadské a Lydie Härtelové. Regionální tělesa a umělci se představí v kostele v Chrasti, kde zazní Mše C dur L. v. Beethovena. Součástí programu 13. ročníku je tradičně i soutěžní přehlídka dětských a mládežnických sborů O cenu Vítězslava Nováka.
V poslední třetině programu se festivalové publikum může těšit na Felixe Slováčka i Felixe Slováčka jr., kteří vystoupí s orchestrem Komorní filharmonie Pardubice. Originální aranže písní klasických i populárních v podání Gentlemen Singers nechají vyniknout výborné akustice poutního kostela Na Chlumku

 

Víte, že TOP tým pořádá charitativní sbírku oblečení?

Poslání charity je obsaženo již v jejím názvu. Slovo caritas vyjadřuje lásku, která se projevuje službou člověka člověku, především tomu, který trpí. Blíží se svátky Vánoční a kdy jindy vzpomenout na potřebné. Proto jsme se právě nyní rozhodli pomoci Oblastní charitě Pardubice a Vás prosíme o pomoc.
Věříme, že mnoho lidí má doma plno nepotřebného oblečení. Přitom pod vánočním stromečkem lze očekávat nové kousky, pro které je třeba udělat ve skříni místo.
Chcete-li se ke sbírce připojit, sběrným místem je krajská kancelář TOP 09 v Pardubicích, ulice Smilova 386 (2. patro, nad restaurací Plzeňka). Kontaktní osobou je Ondřej Müller, ondrej.muller@top09.cz, tel: 604229303.
Sbírku odevzdáme Oblastní charitě Pardubice 15.12.2015
Sbírku můžete sledovat také na FACEBOOKU.