Exkurze s velkými dojmy                            

V úterý 27. října se konala exkurze do Krakova a Osvětimi. O výlet byl veliký zájem a myslím, že právem. Od školy jsme vyráželi už po třetí hodině ráno a s krátkými přestávkami jsme dojeli do Krakova okolo deváté. Nejdříve jsme vyrazili na obhlídku hradu a katedrály na Wawelu. Poté jsme se vydali na hlavní náměstí, kde mimo jiné stojí určitě za zmínku historická tržnice Sukiennice. Po hodinovém rozchodu jsme se ještě podívali do prostor Jagellonské univerzity a pak už jsme autobusem vyrazili do Osvětimi.
Nejprve nás čekala prohlídka starší části koncentračního tábora (Osvětim I), která vznikla ze starých polských kasáren. V této části se nacházely například vitríny plné hřebenů, nádobí, bot, brýlí a jiných osobních věcí vězňů. Nejděsivější však byla ta plná lidských vlasů, která zabírala polovinu místnosti.
Prohlídka trvala víc jak dvě hodiny, a když jsme přejížděli do druhé části (Osvětim II Březinka), už se pomalu stmívalo. Myslím, že všichni minimálně z fotek známe pohled na strážní věž nad jedinou kolejí, která vede skrz bránu dovnitř. Při prohlídce dřevěných staveb byla už prakticky tma, což přidávalo na děsivé atmosféře.
Všem se nám ulevilo, když jsme konečně nasedli do autobusu a vyčerpaní vyrazili směr Česká republika. Určitě to ale za to náročné cestování stálo. 
Veronika Hekrlová, 7.A