-
Jablka v
jabkancích nehledejte
-
oceněný pořad
na mezinárodním festivalu o gastronomii
Sedmnáctý ročník mezinárodního festivalu televizních a rozhlasových
pořadů o gastronomii vyl v pátek 16. října vyhodnocen. Mezi oceněnými
pořady byla i reportáž o českotřebovské Jabkancové pouti.
Festival má velkou publicitu a věhlas. Do televizní části soutěže
porotci vybírali z 25 pořadů osmi zemí. Z hlediska České Třebové má
význam napsat o rozhlasové části soutěže, ve které dominovala
domácí tvorba. Nejvíce se líbil pořad Českého rozhlasu Dvojka
"Okouzlení slovem s Luďkem Munzarem a Františkem Novotným, kterému byla
udělena první cena. Druhá cena již ale patří pořadu o
českotřebovské Jabkancové pouti. Do soutěže ji přihlásil Český
rozhlas Pardubice. Pořad s názvem "Jablka v jabkancích nehledejte"
natočila redaktorka Jitka Slezáková, která si také do Znojma pro ocenění
přijela. Třetí cena pak putovala na Slovensko za pořad "Slovenský cesnak"
Hany Michalčíkové ze Slovenského rozhlasu Regina Bratislava. Pořad se
uvádí článkem na webové stránce Českého rozhlasu Pardubice a je zde také
možnost si čtyřminutový pořad, využívající i zvukové záznamy z
loňského 54. ročníku Jabkancové pouti přehrát 2014....
(Na
fotografi
Jitka Slezáková, ČRo
Pardubice)
|
-
Víte, co jsou to jabkance? A z čeho toto slovo pochází? Právě tuhle
otázku si před rokem položili v Českém rozhlase Pardubice a rozjeli se
do České Třebové na tradiční Jabkancovou pouť.
Přivítal je tamní Spolek od sv. Kateřiny. Jeho členky umějí ty nejlepší
jabkance. Ten, kdo o nich nikdy neslyšel, by asi tipoval pokrm z jablek.
Je to ale jinak. Jde o zemská jablka, tedy brambory. A tím pádem
bramborové placky s tvarohem a posypané cukrem.
-
Přehrát
audio
Přehrajte si celý příspěvek
-
Zvítězila originalita
-
A právě reportáž Jitky Slezákové „V jabkancích jablka nehledejte“
získala druhé místo na 17. ročníku Mezinárodního televizního a
rozhlasového festivalu o gastronomii. Porota ocenila originalitu
receptu, způsob zpracování reportáže a energii do ní vloženou. Cenu v
sobotu převzali autorka a vedoucí Programu Českého rozhlasu Pardubice na
závěrečném galavečeru ve Znojmě.
-
Získané ocenění je výbornou propagací pro letošní 55. ročník "Jabkancové,
která se bude konat v sobotu 21. listopadu.Samotná historie pečení
jabkanců U kostelíčka je ovšem mnohem delší. Za všechno může tamní
Rotunda svaté Kateřiny – jediná dochovaná románská kaple ve východních
Čechách. Právě tam se každoročně na svatou Kateřinu konala procesí
poutníků ze široka daleka, která bylo potřeba pohostit. A tak začaly v
České Třebové péct jabkance. Na založení Jabkancové pouti v roce
1960 mají hlavní podíl zdejší "Kosteličáci" a jejich snaha a píle.
Pečení jabkanců bylo obohaceno o krátký kulturní program, na kterém
nechyběly tanečky družiny Marie Skálové a také českotřebovská dechovka.
Z malého pódia před zvonicí a rotundou sv. Kateřiny se Jabkancová
pouť přestěhovala "dolů" k chalupě u Kateřiny, která připadla do
majetku města a která je nyní hájemstvím Spolku od sv. Kateřiny. Ten
vznikl v roce 1990 nejdříve jako součást městského muzea, které mělo
tehdy zaštiťovat a udržovat lidové tradice. Meti ně Jabkancová pouť
jistě patřila. Toto spojení muzeum - Spolek od sv. Kateřiny se
ukázalo jako nefunkční a tak se Spolek osamostatnil, dostal důvěru k
samostatné činnosti, která nakonec město proslavila. Díky
Jabkancové pouti byly natočeny televizní pořady v Toulavé kameře a
mnoho rozhlasových reportáží, pouť a jají pořadatele navštívila řada
významných osobností. Jistě tomu tak bude i v letošním jubilejním
55. ročníku. věřme, že bude přát počasí a sál u kostelíčka bude opět
příjemně vytopen. To se vždy psalo na ručně malovaných plakátech,
umístěných po českotřebovských obchodech v době, kdy "u kormidla"
Jabkancové pouti byl tehdejší "občanský výbor č. 8a" a tím i Čeněk
Hampl, Karel Tomeš a J. Bittl.
- S pořádáním Jabkancové pouti jsou samozřejmě
velké starosti a velké chystání. Počet aktivních členů Spolku os sv.
Kateřiny a jejich spolupracovníků dává záruku toho, že se akce opět
podaří. Dopředu je však zaručen jak zájem kapel veřejnosti o dnes již
prakticky celodenní program. Jabkancová
pouť totiž není jen o jídle, ale je to také kulturní událost města.
Bohatý program si můžete užívat po celý den. Pod Rotundou svaté Kateřiny
vystupují místní umělci s velmi nápaditým a vtipným programem. O dobrou
náladu je postaráno až do pozdního odpoledne. I letos budou dlouhé
fronty a všechny vyrobené jabkance se zaručeně prodají. Takovou jistotu
nemají nikde jinde na světě.
Na pouťové jabkance se sice stojí
fronta už od pěti od rána, ale ta chuť stojí za to. Do České
Třebové míří kolem svátku svaté Kateřiny stovky lidí. K posledním mnoha ročníkům pouti
patří také velký zájem trhovců o prodej svých výrobků, často zajímavých,
které nejsou nikde jinde. A tak se Lidická ulice opět
změní v tržiště, jaké po celý rok nenajdeme nikde jinde ve městě....
Na závěr nesmí chybět jabkancový recept:
A nejsme žádní troškaři...
Na placky je potřeba 10 metráků brambor a sůl. Na náplň 120 kg tvarohu,
35 až 40 kg cukru a 300 žloutků.
Postup:
Deset metráků brambor uvaříme, oloupeme a nameleme na strojku, mírně
osolíme. Poté tlučeme tloukem tak dlouho, až vznikne lepkavé těsto, ze
kterého tvarujeme kuličky. Ty pak vyválíme a plníme tvarohovou náplní,
kterou jsme vytvořili vymícháním tvarohu, cukru a žloutků. Přehneme a
pečeme nejlépe na plotně nasucho jako naše prababičky. Upečené placky
pomastíme máslem a pocukrujeme.
|