Jablka v jabkancích nehledejte
oceněný pořad na mezinárodním festivalu o gastronomii 

  • Sedmnáctý ročník mezinárodního festivalu televizních a rozhlasových pořadů o gastronomii vyl v pátek 16. října vyhodnocen. Mezi oceněnými pořady byla i reportáž o českotřebovské Jabkancové pouti. 
  • Festival má velkou publicitu a věhlas. Do televizní části soutěže porotci vybírali z 25 pořadů osmi zemí. Z hlediska České Třebové má význam  napsat o rozhlasové části soutěže, ve které dominovala domácí tvorba. Nejvíce se líbil pořad Českého rozhlasu Dvojka "Okouzlení slovem s Luďkem Munzarem a Františkem Novotným, kterému byla udělena první cena. Druhá cena již ale patří pořadu o českotřebovské Jabkancové pouti.  Do soutěže ji přihlásil Český rozhlas Pardubice. Pořad s názvem "Jablka v jabkancích nehledejte" natočila redaktorka Jitka Slezáková, která si také do Znojma pro ocenění přijela. Třetí cena pak putovala na Slovensko za pořad "Slovenský cesnak" Hany Michalčíkové ze Slovenského rozhlasu Regina Bratislava. Pořad se uvádí článkem na webové stránce Českého rozhlasu Pardubice a je zde také možnost si čtyřminutový pořad, využívající i zvukové záznamy z  loňského 54. ročníku Jabkancové pouti přehrát 2014.... (Na fotografi Jitka Slezáková, ČRo Pardubice)
  • Víte, co jsou to jabkance? A z čeho toto slovo pochází? Právě tuhle otázku si před rokem položili v Českém rozhlase Pardubice a rozjeli se do České Třebové na tradiční Jabkancovou pouť. Přivítal je tamní Spolek od sv. Kateřiny. Jeho členky umějí ty nejlepší jabkance. Ten, kdo o nich nikdy neslyšel, by asi tipoval pokrm z jablek. Je to ale jinak. Jde o zemská jablka, tedy brambory. A tím pádem bramborové placky s tvarohem a posypané cukrem.  
    Přehrát audio Přehrajte si celý příspěvek
    Zvítězila originalita 
    A právě reportáž Jitky Slezákové „V jabkancích jablka nehledejte“ získala druhé místo na 17. ročníku Mezinárodního televizního a rozhlasového festivalu o gastronomii. Porota ocenila originalitu receptu, způsob zpracování reportáže a energii do ní vloženou. Cenu v sobotu převzali autorka a vedoucí Programu Českého rozhlasu Pardubice na závěrečném galavečeru ve Znojmě. 
    Získané ocenění je výbornou propagací pro letošní 55. ročník "Jabkancové, která se bude konat v sobotu 21. listopadu.Samotná historie pečení jabkanců U kostelíčka je ovšem mnohem delší. Za všechno může tamní Rotunda svaté Kateřiny – jediná dochovaná románská kaple ve východních Čechách. Právě tam se každoročně na svatou Kateřinu konala procesí poutníků ze široka daleka, která bylo potřeba pohostit. A tak začaly v České Třebové péct jabkance.  Na založení Jabkancové pouti v roce 1960 mají hlavní podíl zdejší "Kosteličáci" a jejich snaha a píle. Pečení jabkanců bylo obohaceno o krátký kulturní program, na kterém nechyběly tanečky družiny Marie Skálové a také českotřebovská dechovka. Z malého pódia před  zvonicí a rotundou sv. Kateřiny se Jabkancová pouť  přestěhovala "dolů" k chalupě u Kateřiny, která připadla do majetku města a která je nyní hájemstvím Spolku od sv. Kateřiny. Ten vznikl v roce 1990 nejdříve jako součást městského muzea, které mělo tehdy zaštiťovat a udržovat lidové tradice. Meti ně Jabkancová pouť jistě patřila.  Toto spojení muzeum - Spolek od sv. Kateřiny se ukázalo jako nefunkční a tak se Spolek osamostatnil, dostal důvěru k samostatné činnosti, která nakonec město proslavila.  Díky Jabkancové pouti byly natočeny  televizní pořady v Toulavé kameře a mnoho rozhlasových reportáží, pouť a jají pořadatele navštívila řada významných osobností.  Jistě tomu tak bude i v letošním jubilejním 55. ročníku. věřme, že bude přát počasí a sál u kostelíčka bude opět příjemně vytopen. To se vždy psalo na ručně malovaných plakátech, umístěných po českotřebovských obchodech v době, kdy "u kormidla" Jabkancové pouti byl tehdejší "občanský výbor č. 8a" a tím i Čeněk Hampl, Karel Tomeš a J. Bittl.   
    S pořádáním Jabkancové pouti jsou samozřejmě velké starosti a velké chystání. Počet aktivních členů Spolku os sv. Kateřiny a jejich spolupracovníků dává záruku toho, že se akce opět podaří. Dopředu je však zaručen jak zájem kapel veřejnosti o dnes již prakticky celodenní program.  Jabkancová pouť totiž není jen o jídle, ale je to také kulturní událost města. Bohatý program si můžete užívat po celý den. Pod Rotundou svaté Kateřiny vystupují místní umělci s velmi nápaditým a vtipným programem. O dobrou náladu je postaráno až do pozdního odpoledne.  I letos budou dlouhé fronty a všechny vyrobené jabkance se zaručeně prodají. Takovou jistotu nemají nikde jinde na světě.  Na pouťové jabkance se sice stojí fronta už od pěti od rána, ale ta chuť stojí  za to. Do České Třebové míří kolem svátku svaté Kateřiny stovky lidí. K posledním mnoha ročníkům pouti patří také velký zájem trhovců o prodej svých výrobků, často zajímavých, které nejsou nikde jinde.  A  tak  se Lidická ulice opět změní v tržiště, jaké po celý rok nenajdeme nikde jinde ve městě....  

    Na závěr nesmí chybět jabkancový recept: A nejsme žádní troškaři...   Na placky je potřeba 10 metráků brambor a sůl. Na náplň 120 kg tvarohu, 35 až 40 kg cukru a 300 žloutků.  Postup:   Deset metráků brambor uvaříme, oloupeme a nameleme na strojku, mírně osolíme. Poté tlučeme tloukem tak dlouho, až vznikne lepkavé těsto, ze kterého tvarujeme kuličky. Ty pak vyválíme a plníme tvarohovou náplní, kterou jsme vytvořili vymícháním tvarohu, cukru a žloutků. Přehneme a pečeme nejlépe na plotně nasucho jako naše prababičky. Upečené placky pomastíme máslem a pocukrujeme.