Sportovní kynologie Javorka
Podzimní úspěchy a gratulace z Polska

Přestože se letošní soutěžní sezona chýlí ke konci, sbírají naši psovodi jeden vítězný pohár za druhým.
K již dříve uveřejněným výsledkům jsme poprvé „přidali“ účast na MČR borderkolií v Obedience. Soutěž byla opravdu zajímavá – MR posuzovaly společně německá rozhodčí Brigitte Stellner a naše Iveta Skalická, které byla navíc svěřena stavba parkurů. Vzhledem k velkému počtu závodníků se soutěžilo celkem na 4 plochách. Poprvé zde startovala i R. Zárubová s Indym Slezský hrádek – a v mezinárodní konkurenci si vybojovali krásné 3.místo !
Dařilo se nám i na našem zářijovém závodě Le Prix Dogtrace, kde si titul Absolutní vítěz připsala naše Jana Lexová se Zee-Verou Niox, v kategorii IPO s přehledem zvítězila Renata Zárubová a Indiana a dvě druhá vítězství získala Marie Stráníková s Branwen Laperys a Zorettou Niox. Vítězství v soutěži malých plemen rovněž získala naše členka Jiřina Schichová s pudlicí Franqueza. V nejpočetnější kategorii ZVV1 také zabojovala S.Šmajzrová s Donigarou na 5.místě a Marta Hurtová s Donou na 7.místě. Náš 12ti- členný tým vyhrál i hlavní cenu fi Dogtrace v soutěži Družstev.
O týden později jsme se zúčastnili specielní stopařské soutěže u kolegů ZKO Podhorka – nejlepšího výsledku dosáhla opět dvojice R.Zárubová a Indy – nádherných 99 bodů na stopě jí zajistilo 1.místo.  Další vítězství si na své konto připsala i M.Stráníková se Zorettou a ve stejné třídě obsadila třetí příčku naše členka Věra Elsinger s dobrmankou Heidy, J.Schichová s Franquezou získali 4.místo. Rovněž ze soutěže v Náchodě na konci října si tým R.Zárubová a Indy přivezl pohár – a to za 3.místo. Ve velké konkurenci se dařilo i dvojici Soňa Šmajzrová a Donigara, která obsadila 5.místo.
Perličkou byla další účast na závodech se zkouškou v polské Wroclawi. Asi v nejhorším počasí celé sezony se o štěstí pokoušely hned 3 naše týmy – a to velmi úspěšně. Naše nejmladší psovodka 11ti-letá Karolínka Hyláková s  Indym si ve třídě PT1 se 193 body suverénně vybojovala 1.místo. V kategorii PT2 pak zazářily další 2 členky – Marie Stráníková s Branwen Laperys se 192 body rovněž zvítězila a Lenka Lodrová se Sparklym se umístila hned za ní na místě druhém. Náš tým – zcela promoklý a promrzlý - byl opět vysoce hodnocen a vysloužil si velké ovace našich polských kolegů.
Ač prakticky každý víkend startujeme na některé akci, pořádali jsme na podzim i dvoje zkoušky z výkonu, kterých se zúčastnil neuvěřitelný počet 29ti psovodů a to i ve velmi zajímavých zkouškách, například vyhledávání předmětů, vrcholová obranářská zkouška či stopařske „speciálky“.
V závěru roku nás čeká ještě několik soutěží všestrannosti a obedience, posledním je až silvestrovský halový závod v Brně, kde již pravidelně posuzuje naše rozhodčí I.Skalická.        Výbor ZKO Javorka