Po roce otevřel Mnichov své poklady i Třebovákům         

Tím, čím je pro fanoušky fotbalu mnichovský Bayern, tím jsou pro mineralogy Mineralogické dny, které se v této bavorské metropoli konají pravidelně na přelomu října a listopadu. Po roční odmlce se tohoto největšího evropského kamenářského veletrhu zúčastnila i minivýprava Českotřebovských mineralogů, která se ubytovala v malém hotelu nedaleko výstavního komplexu veletržního městečka Messe  Stadt.
Ve čtyřech obrovských výstavních halách, z nichž každá by pojmula několik fotbalových hřišť, jsou rozmístěny expozice nerostů, drahokamů, šperků a zkamenělin, přivezených z celého světa. Chce-li si návštěvník celou výstavu projít a alespoň si trochu užít ojedinělou atmosféru veletrhu, musí obětovat 20 Euro za dvoudenní vstupenku. Není to malý peníz, ale určitě se tato investice vyplatí. S německou důkladností a pečlivostí je připraveno vše pro pohodlí návštěvníků. Od šaten v podzemí, možností různého občerstvení, přes kvalitní informační brožury a katalogy s programem, až po vstupní turnikety, které se otevřou přesně  v 9 hodin. Na hladký průběh celého veletrhu dohlíží početný personál, k dispozici je velké informační centrum pro návštěvníky i novináře, kteří přijíždějí na tuto velkolepou podívanou z celého světa.
Veletrh doprovázejí i animační programy a nezapomíná se ani na dětské návštěvníky Ti zde najdou bohaté vyžití v podobě různých aktivit. Mohou si například vyzkoušet preparaci zkamenělin z vápenců, z lomu v Solnhofenu, který proslul nálezem praptáka Archeopteryxe, nebo si zkusit rýžování zlata, či si prosít písek a nalézt zuby pravěkých žraloků přívezených k tomuto účelu z Maroka. Veletrh je výstavní i prodejní. Mluví se zde snad všemi světovými jazyky. Vedle čínského stánku, naleznete Italy, Marokánce, Francouze a hned vedle se ozývá čeština.
Každý rok je výstavní expozice věnována konkrétnímu tématu. Zatím, co v loňském roce byly do Mnichova svezeny meteority z různých koutů světa, ta letošní výstava předvedla návštěvníkům unikátní drahokamy světových sbírek. Za neprůstřelnými skly bylo možné vidět a obdivovat kolekci nejdražších kamenů, které opustily trezory muzei, od diamantů a  smaragdů, přes rubíny, turmalíny a další nádherné kameny, jejichž hodnota se dá těžko penězi vyčíslit. Pozornosti jistě neunikl mnohakilový, opracovaný rubín z Tanzánie, který dostal jméno Srdce Afriky.V další dílčí výstavní expozici bylo možné obdivovat nerosty nalezené v italských Alpách či vitríny se sbírkovými kameny, mezi kterými byly zastoupeny i vzorky z Čech a Slovenska.
V hale, jejíž plochy byly věnovány převážně zkamenělinám, byla ústředním výstavním motivem doba ledová. Mezi kostrami a rekonstrukcemi mamutů, kteří byli nalezení na Sibiři, nechyběly ani různé druhy vyhynulých savců či rekonstrukce lebky neandrtálce, která vznikla za pomocí moderních antropologických metod. Expozice pokračovala i v odpočinkovém atriu s modely pravěkých zvířat, která byla prezentována v životní velikosti. Poprvé zde byl vystaven obrovitý Megaloceros, který s parožím o rozpětí téměř 4m, byl největším jelenovitým kopytníkem světa. Vedle vynikal třemi metry délky půltunový Hyenadon gigas, který žil v třetihorách před 33 milióny let a byl předchůdcem dnešní hyeny. Největší pozornost návštěvníků však poutala mnohametrová rekonstrukce gigantického savce, připomínajícího dnešního mravenečníka, před kterou vznikla nejedna fotografie na památku.
Návštěvníci, kteří přijeli výhradně za krásou zlatnicky zpracovaných kamenů, nalezli své šperky v hale, ve které vystavovaly klenotnické firmy z celého světa. Byly zde k vidění nádherné drahokamy zasazené do šperkových kolekcí, jejichž hodnota se blížila mnoha milionům Euro. I nám padl do oka jeden prstýnek, osázený diamanty, ale jeden a půl miliónu byl i.pro naši  kapsu moc.
V prosluněném Mnichově jsme se zdrželi celkem tři dny, počasí nám jako vždy přálo a i expozice daleko předčily naše očekávání. A co říci závěrem? Pokud byste chtěli přijet na mineralogický veletrh do Mnichova příští rok, plánujte tento výlet alespoň na dva dny.  Konat se bude ve dnech 28.-30.října a bude věnován pokladům světových muzeí.
                                                                                                                                                                        Milan Michalski
Seznam foto (Michalski)
01 chvíle před otevřením
02 jedna z tisíců expozic nerostů
03 drúza akvamarínu z Pákistánu
04 turmalín z USA                                                                                             05 topaz na albitu z Pákistánu
06 Rubín – Srdce Afriky                                                                        07 pohled do jedné z hal
08 hledání žraločích zubů
09 rýžování zlata
10 naše minivýprava v paleontologické expozici
11. prodejní exponáty amonitů
12 mamut z expozice doby ledové
13 rekonstrukce hlavy neandrtálce podle nalezené lebky
14 dvoumetrový vypreparovaný ichtyosaurus v břidlici z Holzmadenu
15.mamut před budovami výstaviště                                                                                                 16 ještě foto z  atria