První vyhrání …                                                                     

kapsy vyhání. Toto české přísloví přesně vystihuje vstup šachových družstev Proplastu Česká Třebová do soutěží ročníku 2015/16.
Družstvo A v KPI zahajovalo soutěž proti družstvu 2222 ŠK Polabiny Pardubice. Na rozehrání pro naše hráče velice silný soupeř a vítězství družstva jsme si velmi cenili. Druhý zápas proti ŠK Rapid Pardubice skončil naší poměrně vysokou porážkou o které se rozhodlo na posledních šachovnicích, kde se našim hráčům nedařilo. Ve 3. kole proti ŠK Svitavy jsme získali rychlé vedení na 4. šachovnici a rozhodující převahu na 7. šachovnici. Ale od té doby vývoj zápasu určuje už jen soupeř
a získává nejtěsnější vítězství.
Proplast Česká Třebová         -           2222 ŠK Polabiny Pardubice D         4,5:3,5
ŠK Rapid Pardubice C          -           Proplast Česká Třebová                     5,5:2:5
Proplast Česká Třebová         -           ŠK Svitavy                                        3,5:4,5
Družstvo B v prvním kole KPII chtělo získat vítězství  s Dolní Čermnou. S tímto družstvem ale favorita potvrdit velice často neumíme a tak tomu bylo i letos. A zápas skončil naší vysokou porážkou. V druhém kole favoritem byl Žamberk a to potvrdil i v utkání. Žádné překvapení nepřipustil.
ŠK Dolní Čermná                  -           Proplast Česká Třebová B                   6:2
Proplast Česká Třebová B      -           SK + Sokol Žamberk                         2,5:5:5
Z prvních kol KPI se taktické příklady vybíraly opravdu těžko. Hezký taktický motiv není v každé partii. Naše tři jednoduché příklady pro zahřátí jsou z kategorie jak co nejrychleji soupeře dorazit. Na tahu bude bílý. Řešení můžete poslat do 10. prosince na email: plbk@atlas.cz.  Příklady budou za 1. bod.