Českotřebovský deník 2395/2015 (6/12)                                

Na  kruhové křižovatce u Padevětu jsou nové hodiny

Na základě připomínek občanů bylo vybavení dopravního terminálu Jana Pernera rozšířeno o nově instalované sloupové hodiny, které byly instalovány uprostřed kruhové křižovatky  na místě, kde měla původně stát socha Jana Pernera.  Instalace a pořízení nových hodin bylo již zahrnuto v rozpočtu města na letošní rok. Vzhledem k tomu, že bylo třeba hodiny podle katalogu vyrobit "na míru" tak se jich českotřebovská veřejnost dočkala až koncem listopadu. Mezitím ovšem byl po instalaci připraven přívod energie. Hodiny nyní vystavují své  "ciferníky" (V uvozovkách proto, že zde žádná čísla čili cifry  nejsou) do tří stran, vzhledem k prakticky pravoúhlému systému ulic však z žádné strany neukazují  čas svou plnou plochou. Instalace stála 215 tisíc Kč.  Při prvním vyhlášení informace o chystané instalaci sloupových hodin byly mezi ohlasy takové, že zastíní nedaleko stojící bronzovou sochu Jana Pernera.  To se  nepotvrdilo,  po architektonické stránce bylo vybráno takové řešení, které není nápadné a které nepřekáží. Snad mohly být průměry ciferníků ještě alespoň o 10 cm, větší, aby bylo na hodiny vidět z větší vzdálenosti . V nočním čase jsou však hodiny velmi dobře osvětleny, na rozdíl od posledně (nešťastně) instalovaných hodin na výtahově věži terminálu, kde je čas po setmění opravdu těžko čitelný. Umístění na kruhové křižovatce s přechody pro chodce může ovšem způsobit snížení pozornosti řidičů a mohou být i příčinou nehody. Hodiny budou sledovat nejen chodci, ale i řidiči. Nové hodiny jsou jistě zlepšením, k dopravnímu terminálu, vlakovému autobusovému nádraží informace o čase patří. Nové pohledy na kruhovou křižovatku nabízím na fotografiích. Současně si můžeme všimnout nového domu, který vyrostl v sousedství budovy ČD Cargo, nyní se "vyloupl" ze "zábalů" a lešení, vhodně doplňuje severozápadní frontu náměstí Jana Pernera nejen svou výškou a hmotou, ale také fasádou , která je určitou obdobou řešení budovy ČD Cargo.  Doufejme, že nový dům bude dobře využit. Investorem je První litomyšlská stavební s.r.o.  (mm)

Hokejisté zahajují další část Krajské hokejové ligy

Nedělní osmnácté kolo ve které, Kohouti porazili Choceň na jejím ledě 2 : 4 zakončilo základní část krajské hokejové ligy. Ve druhé části soutěže (sudý-lichý), která se bude hrát od 9. prosince do 20. ledna, odehraje každý tým deset zápasů. Českotřebovští Kohouti začínají ve středu 9. prosince doma s Poličkou. První zápas na ledě soupeře odehraje náš tým v neděli 13. prosince v Chocni, kam se vrátí přesně po jednom týdnu. Ještě více si los zalaškoval s hokejisty Litomyšle, kteří v neděli 6. prosince doma prohráli se Světlou vysoko 2:9. Stejného soupeře přivítají v Litomyšli ve středu 9. prosince…
NÁŠ PROGRAM:
středa 9. prosince: Kohouti – Polička,
neděle 13. prosince: Choceň – Kohouti,
středa 16. prosince: Kohouti – Chrudim,
neděle 20. prosince: Světlá nad Sázavou – Kohouti,
neděle 3. ledna: Kohouti – Moravská Třebová,
středa 6. ledna: Polička – Kohouti,
neděle 10. ledna: Kohouti – Choceň,
středa 13. ledna: Chrudim – Kohouti,
neděle 17. ledna: Kohouti – Světlá nad Sázavou,
středa 20. ledna: Moravská Třebová – Kohouti.
 
Rozvoj areálu  společnosti Metrans bude pokračovat

Po dokončení investice SŽDC do českotřebovského seřaďovacího nádraží bude v příštím roce pokračovat rozvoj logistického terminálu firmy Metrans další etapu, ve které bude rozšířen počet kolejí obsluhovaných dalšími třemi portálovými jeřáby na dvojnásobek. „Od Českých drah a SŽDC bude nutné vykoupit dalších dvacet hektarů pozemků. "Metrans má dopracovanou dokumentaci pro územní řízení a stavební povolení a o to již požádali," uvedl starosta České Třebové Jaroslav Zedník. V druhé etapě by mělo vzniknout více než 60 nových pracovních míst. Podle plánů by společnost v následující třetí etapě měla postavit v České Třebové ještě depo na opravu kontejnerů a vagonů a vybudovat řídicí centrum. Zde budou řešeny některé činnosti  dosud realizované v centru společnosti v Praze - Uhříněvsi Podleská 926. Nové středisko bude z České Třebové řídit nákladní dopravu společnosti Metrans po celé Evropě. S touto třetí etapou je spojen největší nárůst zaměstnanosti, práci  v novém řídícím centru  najde na 300 kvalifikovaných logistiků. I tato etapa je připravena ve spolupráci firmy a města Česká Třebová: „Na tento projekt jsme společnosti Metrans již prodali pozemky a firma připravuje projektovou dokumentaci a potřebná vyjádření," řekl Zedník. 
 
Nyní na terminálu pracuje již 130 zaměstnanců, společnost stále přibírá nové profese. Metrans přivede do České Třebové další práci, v průmyslové zóně se připravuje výstavba nové logistické haly pro společnost Wakestone Development  a také nová komunikace. Další  firma dopravní firma projevila zájem o odkoupení pozemku mezi Topolovou ulicí a depem České pošty, kde vybuduje garáže a dílenské zázemí, zaměstná další pracovníky. Má to i své negativní dopady v podobě rostoucí silniční dopravy nákladů z terminálu.   Z tohoto důvodu  se přikročilo k rekonstrukci silniční sítě. V letošním roce Investoval Pardubický kraj s pomocí evropských dotací honě peněz do nově rekonstruované silnic mosty - Semanín,  na jaře příštího roku bude zahájena rekonstrukce průjezdu pod tzv. tunely (správně mosty), kde bude snížena vozovka o 60 cm tak, aby se zde mohly míjet kontejnery naložené soupravy, provedeno zajištění konstrukce mostů pomocí pilot a provedena přeložka Semanínského potoka.  To vyřeší bezproblémový výjezd vozidel s kontejnery na silnici I/14. Před tunely by měla být vybudovaná kruhová křižovatka  vlastně jako první stavba nového přivaděče z České Třebové na budoucí R35. Ředitelství silnic a dálnic má skutečně výstavbu přímého přivaděče jako I/14 v úseku Česká Třebová - obchvat Opatova  jako svoji prioritu a má být vybudována společně se stavbou R35, resp. pokud zde vznikne nějaké zpoždění, tak dokonce ještě v předstihu. Tím by byla trasa z České Třebové na kapacitní silnici I/35 resp. R35 u Opatovce pro nákladní dopravu  vyřešena. Je sice delší, než trasa "přes kopce" na Litomyšl, ale s minimálním výškovým stoupáním.    (mm)
 
Jednání ředitelů škol zřizovaných Pardubickým krajem na Seči

Tradiční podzimní setkání ředitelů krajem zřizovaných škol, středních, ale i např. praktických se konalo v uplynulém týdnu v kongresovém centru Jezerka na Sečské přehradě.  Fotograf Luboš Kozel  nemohl přehlédnout též diskuzní vystoupení hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického, ředitele českotřebovského gymnázia Josefa Menšíka a ředitelky českotřebovské ZŠ praktické Ivy Fikejsové. Právě praktické školy čeká v následujícím období změna vzdělávacích programů spojená s novými legislativními normami, díky kterým by nyní do této školy nastupující žáci byli vzděláváni podle stejných rámcových vzdělávacích programů jako na všech ostatních základních školách. Se změnami v této oblasti je zatím spojena  řada nejasností. ZŠ praktické by tedy neměly zaniknout,  vzdělávaly by žáky podle stejného programu jako na dalších ZŠ. V rámci města Česká Třebová by tak mohlo dojít ke změně obvodů základních škol.  To vše se jistě nepodaří vyřešit okamžitě....

Kadetky Sokola Česká Třebová po dvojité výhře předstihly Dolní Újezd

  13. kolo
37 05.12. 11:00 Česká Třebová - Dolní Újezd   3:1 (28,-19,25,20)  
38 05.12. 11:00 Svitavy - Vyškov   3:1 (17,20,-15,22)  
39 05.12. 10:00 Lanškroun - Brno   3:2 (-22,14,23,-22,9)  
  14. kolo
40 05.12. 15:00 Česká Třebová - Dolní Újezd   3:0 (18,16,17)  
41 05.12. 15:00 Svitavy - Vyškov   3:1 (-22,22,16,19)  
42 05.12. 14:00 Lanškroun - Brno   0:3 (-16,-13,-23)  
p. družstvo utkání V3 V2 P1 P0   sety míče body
1. TJ Junior Brno 14 10 0 1 3   33:13 1070:903 31
2. Volejbal Vyškov 14 9 1 2 2   36:18 1228:1107 31
3. TJ Svitavy 14 8 2 0 4   31:20 1128:1043 28
4. VO TJ Lanškroun 14 3 3 3 5   25:32 1183:1200 18
5. TJ Sokol Geodézie Česká Třebová 14 3 1 0 10   17:34 1024:1183 11
6. T.J. Sokol Dolní Újezd 14 2 0 1 11   13:38 1007:1204 7

Českotřebovské Sokolky   o Mikulášském víkendu zabojovaly a dvakrát porazily Dolní Újezd. Polepšily si v tabulce, už nejsou poslední. Příští týden jedou na těžký zápas do Vyškova.

VZPOMÍNKA

Dne 3.prosince letošního roku zemřela v Praze ve věku 68 let moje sestra Milena Trmalová, rozená Baladová, která své mládí prožila v České Třebové - Parníku a provdala se do Prahy. Odešla předčasně jako oba její rodiče a opustila tak rodinu svého syna Jiřího, svou dceru Moniku, manžela Jiřího a vnoučata Michalu a Jiříka. Kdo si ji pamatujete ze školních let, zaměstnání a dřívějšího bydliště, věnujte ji spolu se mnou a mou manželkou tichou vzpomínku. Děkuji. Milan Balada - bratr zesnulé."

VZPOMÍNKA

Dne 3.prosince letošního roku zemřela v Praze ve věku 68 let moje sestra Milena Trmalová, rozená Baladová, která své mládí prožila v České Třebové - Parníku a provdala se do Prahy. Odešla předčasně jako oba její rodiče a opustila tak rodinu svého syna Jiřího, svou dceru Moniku, manžela Jiřího a vnoučata Michalu a Jiříka. Kdo si ji pamatujete ze školních let, zaměstnání a dřívějšího bydliště, věnujte ji spolu se mnou a mou manželkou tichou vzpomínku. Děkuji. Milan Balada - bratr zesnulé."