Českotřebovský deník 297/2015 (8/12)                                  

Česká Třebová / Novou řadu motorových lokomotiv EffiShunter 500 představila dnes 8.prosince 2015 akciová společnost CZ LOKO pěti desítkám železničních odborníků z Česka, Slovenska, Polska a Srbska.
Čtyřnápravová diesel-elektrická lokomotiva je určena pro posunovací službu na železniční síti o rozchodu 1 435 mm. S hmotností 18 tun na nápravu a maximální rychlostí 80 km/h představuje pro provozovatele atraktivní řešení pro posun například na hutních, důlních a petrochemických vlečkách. Použitím provozně ověřených komponent a digitálního řídicího systému MSV elektronika přinese provozovatelům vysokou spolehlivost, zvýšenou bezpečnost a výraznou úsporu nákladů na provoz a údržbu. K rozšíření užitných vlastností lokomotivy došlo dosazením tempomatu, systému dvojčlenného řízení, předehřevu spalovacího motoru, vzdáleného monitoringu GPS/GSM, systému skluzové ochrany a systému mazání okolků plastickým mazivem.
„Díky použití spalovacího motoru Caterpillar C18 o výkonu 522 kW, trakčního alternátoru Siemens a elektrických pomocných pohonů představuje lokomotiva EffiShunter 500 technologicky vyspělé vozidlo v dostupné cenové kategorii,“ řekl Josef Gulyás, obchodní ředitel CZ LOKO pro střední Evropu.
První vozidlo z této série s označením 723.701 společnost CZ LOKO vyrobila pro Třinecké železárny, které si ho zvolily pro obnovu svého lokomotivního parku i díky jeho ekologickému provozu, který plní emisní limity EU Stage IIIA,, a výborným rozhledovým poměrům z věžové kabiny strojvedoucího.
Druhá lokomotiva z této série bude v prvním čtvrtletí 2016 uvedena do provozu v Srbsku a bude nasazena na vlečce firmy Naftna Industrija Srbije Novi Sad.

Změna veřejného bruslení 9. prosince

Ve středu 9.12.2015 odpadá veřejné bruslení z důvodu konání hokejového zápasu HC Kohouti Česká Třebová – HC Polička. Přijďte naše českotřebovské hokejisty v dobře rozjeté sezoně podpořit. Za pochopení předem děkujeme.
 
Vodné v roce 2016 vzroste cca o 2,4%

Rada města v pondělí rozhodovala ve funkci valné hromady Vodárenské společnosti, valné hromady společnosti TEZA, s.r.o. a valné hromady obchodní společnosti Eko Bi, s.r.o. Usnesení přijatá v této souvislosti jsou v souboru "usnesení rady města ze 7. prosince 2015" ZDE.  Pro občany města je důležitá zpráva o ceně vodného a stočného, které se opět zvyšuje, ale zvýšení není dramatické.   Loňská cena vodného bez DPH byla 28,30 Kč se zvyšuje na 29 Kč t.j. cca 2,4%, stejně jako stočné, které naroste z částky 25,30 na
25,90 Kč.  Po loňském více než pětiprocentním zvýšení ceny jde tedy spíše o dobrou zprávu.
 
Firma Josef Škrkoň-Techplast, a.s., Česká Třebová  hledá zaměstnance na tyto pozice:

Vedoucí výrobního úseku
Směnovost:   Jednosměnný provoz
Pracovní úvazek:   Plný
Minimální stupeň vzdělání:  ÚSO s maturitou
Pracovní náplň:  řízení a organizace činnosti daného výrobního úseku, odpovědnost za plnění plánovaných úkolů ve stanovených termínech a kvalitě, odpovědnost za dodržování technologických postupů a norem, odpovědnost za vykazování úkolových hodin, odpovědnost za evidenci docházky a zpracování podkladů pro mzdy
Očekáváme:  organizační schopnosti, samostatnost, komunikativnost, flexibilitu, znalost práce na PC, ŘP sk.B, vysoké pracovní nasazení, časovou flexibilitu, odpovědný přístup k plnění úkolů
 
Správce nástrojů
Směnovost:   Jednosměnný provoz
Pracovní úvazek:   Plný
Minimální stupeň vzdělání:   ÚSO s maturitou
Pracovní náplň:   řízení a organizace činnosti daného úseku, odpovědnost za dodržení termínu oprav nástrojů, zadávání oprav nástrojů, odpovědnost za evidenci nástrojů.
Očekáváme:    praxi v oboru alespoň 3 roky (na údržbě, v nástrojárně, na TPV apod.), znalost čtení strojírenských výkresů, řidičský průkaz skupiny B.
 
Lisař/ka - pracovnice balení výrobků
Směnovost:   Nepřetržitý provoz
Pracovní úvazek:   Plný
Minimální stupeň vzdělání:  Střední odborné (vyučen)
Pracovní náplň:  balení výrobků
Očekáváme:  spolehlivost, samostatnost, aktivní a pozitivní přístup k práci
 
Nabízíme:
-datum nástupu dle dohody
-zaměstnání ve stabilní společnosti
-stravenky a další zaměstnanecké benefity
Své profesní životopisy zasílejte na: Miluše Tučková, personalni@techplast.cz, +420 464 622 338
 

Jan Fišer, prádelna a čistírna v České Třebové příjme:
muže a ženy do dvousměnného provozu 

pro  prádelnu v České Třebové, Semanínská 2071(areál bývalých kasáren)
Na pozice:
-       expedice prádla
-        obsluha žehličů
-        obsluha mandlů
-        šičky pro opravy prádla
-        obsluha prací linky
Práce na hlavní pracovní poměr, zkrácený úvazek, brigáda.
Požadujeme:
-        výuční list v jakémkoli oboru
-          středoškolské vzdělání
 
Kontakt a informace :  Zdeněk Vala,  tel.: 465 539 161  e-mail: vedouci@pradelna-fiser.cz
 
Uděláme maximum pro zahájení stavby R35 v roce 2016, říká hejtman Netolický

Pardubice (8. 12. 2015) – Výstavba rychlostní silnice R35 a průtahy v plánování stavby byly jedním z témat setkání hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického s generálním ředitelem Ředitelství silnic a dálnic Janem Kroupou, poslancem Martinem Kolovratníkem a starostou Vysokého Mýta Františkem Jiráským.
„Jsem znepokojen výkladem zákona ze strany některých ústředních orgánů státní správy. Na úseky silnice R35, jejichž výstavba měla být zahájena v příštím roce, požadují obnovení procesu EIA, tedy studie vyhodnocující vliv na životní prostředí,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Tato nová informace k nám přichází v době, kdy máme pro první dvě etapy stavby vykoupeno 96 procent pozemků. Uděláme vše proto, abychom upozornili, proces EIA považujeme za uzavřený. V současné době je vydáno pravomocné územní rozhodnutí a probíhá příprava pro stavební povolení. Uvítali bychom, aby stavba byla zahájena v roce 2017, raději však samozřejmě v roce 2016,“ dodal hejtman Martin Netolický.
 
Třípruhy zvýší bezpečnost a zlepší průjezdnost na I/35 již příští rok

Pardubice (8. 12. 2015) – Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický jednal s generálním ředitelem Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Janem Kroupou o vyznačení takzvaných střídavých třípruhů na vytipovaných úsecích silnice I/35, jelikož stávající komunikace je kapacitně přetížená a do zahájení stavby rychlostní silnice R35 v celé trase je nutné řešit stávající problémy.
„Byl jsem seznámen s výsledky studie, na které jsme se dohodli s ŘSD na jaře tohoto roku. ŘSD vytipovalo několik úseků silnice I/35, na kterých v nejbližších letech vybuduje takzvané střídavé třípruhy, které napomohou ke zkapacitnění a zrychlení průjezdů,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Prvním realizovaným úsekem by měla být trasa ze Zámrsku do Vysokého Mýta, a to již v roce 2016, jelikož zde by šlo pouze o přeznačení stávající komunikace. Celková částka na přeznačení přesahuje osm milionů korun,“ přiblížil plány hejtman Netolický.
Další vytipované úseky se nachází na těchto trasách: Vysoké Mýto - Hrušová, Hrušová - Litomyšl, Litomyšl - Janov a Janov - Moravská Třebová. „Celková investice do střídavých třípruhů je vypočítána na 300 milionů korun s tím, že jsme nechali stavby ekonomicky posoudit a návratnost investice je odhadována na tři roky. Stavba je pro nás důležitá i jako součást našich snah o zvýšení bezpečnosti silničního provozu a vedle již instalovaného vodorovného a svislého značení je dalším momentem, kterým chceme docílit nižšího počtu dopravních nehod v našem kraji,“ dodal hejtman Martin Netolický
Byla spuštěna Seznam.cz Panorama Pardubicím a dalším 6 městům kraje

V téměř 180 tisících panoramatických snímcích dohromady dnešním dnem ožívá hlavní město Pardubického kraje společně s Chrudimí, Lázněmi Bohdaneč, Holicemi, Přeloučí, Slatiňanami a Heřmanovým Městcem. Mapy.cz jim spustily Seznam.cz Panorama zachycenou novými kamerami. Proto se už dnes lidé virtuálně díky Seznam.cz Panorama projdou například kolem renesančního Zámku Pardubice nebo po Resselově náměstí v Chrudimi.
V téměř sto osmdesáti tisících panoramatických snímcích mohou lidé virtuálně prozkoumat důležitá a zajímavá místa metropole Pardubického kraje i nedaleké Chrudimi, Přelouče, Slatiňan, Holic, Heřmanova Městce a Lázní Bohdaneč – muzea, historické budovy, náměstí nebo technické památky, uvádí Martin Fuks, produktový manažer týmu Mapy.cz. „Při pořizování snímků ujelo auto společnosti Seznam.cz ulicemi sedmi měst devět set kilometrů, ze kterých máme po zpracování přibližně pět set čtyřicet kilometrů obrazového záznamu,“ doplňuje Martin Fuks. Všichni, kteří navštíví města Pardubického kraje virtuálně, se mohou těšit na opravdu kvalitní zobrazení fotografií, ze kterých  je panorama složena. K nasnímání totiž Mapy.cz použily nové kamery s větším rozlišením. Ulice jsou proto zachyceny ve větším detailu, než je původní panorama z roku 2013 zachycující většinu měst České republiky.
Jaká místa si v Seznam.cz Panorama Pardubic, Chrudimi, Přelouče, Slatiňan, Holic, Heřmanova Městce a Lázní Bohdaneč mohou lidé už dnes zobrazit? Stačí se v Pardubicích virtuálně postavit na Pernštýnské náměstí a naskytne se vám pohled na měšťanské domy se stopami honosné pozdně gotické výstavby z počátku 16. století. V nové panoramě metropole Pardubického kraje si na Mapy.cz lidé také prohlédnou Zámek Pardubice nebo pseudorománskou Messanyho vilu, navrženou a v roce 1901 postavenou pardubickým architektem Bóžou Dvořákem. Na jeden klik se mohou lidé přesunout také do Slatiňan, kde Seznam.cz Panorama poskytuje výhled na původní renesanční Zámek Slatiňany, nebo do Chrudimi na virtuální procházku po Resselově náměstí. Za zmínku i pár kliknutí navíc jistě stojí také krásná budova Základní školy Přelouč na Masarykově náměstí a novorenesanční budova Městské knihovny, která se nachází hned vedle školy.