Českotřebovský deník 299/2015  (9/12)                                 
Mikuláš ve Svinné

V sobotu 5. 12. 2015 opět po roce zavítal, do bývalé školy ve Svinné za přispění osadního výboru, Mikuláš s doprovodem anděla a čerta. Již po 15. hod. se ve „třídě“ sešlo plno dětí místních ale i z okolních obcí.  V 16. hodin zahájil akci předseda osadního výboru pan Vlastik Šmíd a brzy poté se dostavili očekávaní Mikuláš, anděl a čert. Mikuláš ze zlaté knihy předčítal informace o chování dítek a díky čertovi někdy došlo i na pláč a upřímné sliby zlepšení. Po básničce každé dítko dostalo od anděla pěkný balíček sladkostí. Potom následovala dětská diskotéka, při které si ti odvážnější s čertem zatancovali. Je jenom dobře, že díky osadnímu výboru ve Svinné mají místní a okolní děti neopakovatelné zážitky a do budoucna krásné vzpomínky.  Eva Čapková.
V sobotu dne 12. 12. 2015 je z provozních důvodů zrušeno veřejné bruslení a bude nahrazeno v neděli 13.12.2015. Termíny veřejného bruslení v neděli 13. 12. 2015 jsou 13:00 - 14:15 hod. a 16:30 - 17:45 hod.
Předem děkujeme za pochopení.
Bezobslužná čerpací stanice v areálu autobazaru Áčko bude

Odbor výstavby  MěÚ vydal po dvou letech a třech měsících od podání původní žádosti (!) rozhodnutí o umístění stavby bezobslužné čerpací stanice pohonných hmot v České Třebové Lhotce v areálu dnešního autobazaru Áčko. Investorem  je Petr Nejedlý z České Třebové, který žádost podal ve snaze rozšířit možnosti poskytovaných služeb na katastru města a využít lépe možnosti vlastní nemovitosti.  Narazil však na tuhý odpor původně 11 (později jen 9) sousedů  bydlících  v sousedství na místní komunikaci nad areálem autobazaru, přestože projekt, který předkládal prošel s kladným výsledkem řízením EIA a postupně vyhověl připomínkám, které s byly v dalším řízení předkládány. Výsledek , tedy rozhodnutí bylo nedávno zveřejněno na webové stránce města Česká Třebová (na tomto odkazu ZDE) na 29 (!) stranách. Je to opravdu výživné čtení, které doporučuji  číst na pokračování před spaním. Na přípravu projektu a všech povolení musel investor vynaložit velké peníze (jistě 300 - 400 tis. Kč), aniž by měl jistotu, že se mu záměr podaří, neboť  nesouhlasné stanovisko se stavbou vyjádřila mimo sousedů letos dokonce i rada města Česká Třebová, přestože mimo kladného závěru EIA záměr vyhovuje i územnímu plánu města, neboť pozemek, o který se jedná je určen pro stavbu "občanská vybavenost vyšší", mezi kterými je stavba čerpací stanice pohonných hmot i výslovně uvedena. I tak pro investora znamenala celá  více než dvouletá anabáze za získáním územního souhlasu (připomínající pohádku "O kohoutkovi a slepičce") dvouleté zdržení, které by jiný investor možná nevydržel.  Rozumím přitom obavám sousedů ze zamýšlené stavby. Při hledání řešení nakonec nějaké ústupky ze strany investora vynutili, respektive bylo jim vyhověno. Při čtení onoho fasciklu však zjistíte, že mnoho námitek bylo vykonstruovaných, které musely být zamítnuty.  Zřejmě nemohly uspět, mohly ale otrávit  podnikatele od svého záměru a zajistit, aby se sbalil a šel raději jinam. Tak jako je potřeba se vcítit do role bydlících sousedů, tak i obráceně je potřeba se ocitnout na chvíli i v roli  investora.   Problém se řešil nedávno také na schůzce připomínkujících sousedů se starostou města. Z podkladů, které jsem dostal pro informaci jako zastupitel  je však vidět, že daleko více připomínek mají sousedé k realizované  rekonstrukci Čistírny odpadních vod, která se sama podílí na hluku  (i zápachu) daleko větší měrou než budoucí samoobslužná čerpací stanice. Zde se však žádné takové dvouleté připomínkování nedělalo, byť se jednalo o velmi podstatnou změnu zástavby v úzkém lhoteckém údolí.
Získání územního souhlasu je důležitá věc, ale ještě se zítra stavět nebude, na to je potřeba stavební povolení. Doufejme, že jeho získání nebude trvat třeba další dva roky. (mm)
Bikerezort Orlicko - Třebovsko vzniká na základě širší česko-polské spolupráce

Ve čtvrtek 10. prosince 2015 podepíšou dohodu dohodu o spolupráci čeští a polští partneři projektu Singletrack Glacensis. Jde o 8 polských gmin  a 3 česká  města a svazek obcí Region Orlicko-Třebovsko. Tím bude položen základ pro vytvoření více než 200 km singletracků v česko – polském příhraničí propagovaných pod jednou značkou.  Polské Gminy Bardo, Miejska Kłodzko, Bystrzyca Kłodzka, Kłodzko, Lądek Zdrój, Międzylesie, Stronie Śląskie a Złoty Stok a za českou stranu svazek obcí Region Orlicko– Třebovsko a města Choceň a Moravská Třebová usilují o získání evropské dotace z programu přeshraniční spolupráce INTERREG V-A ČR – Polsko. Vedoucím partnerem projektu je zkušená Gmina Bardo. Vznikne tak infrastruktura pro atraktivní a trendovou formu aktivní rekreace a sportu, jakou je jízda na horských kolech na singletracích - jednostopých a jednosměrných stezkách uprostřed krásné přírody.
 
Osvětlené přechody nejsou zdaleka všude osvětlené

Před časem vznikla ve městě užitečná iniciativa vybudovat po trase frekventovaných tras osvětlené přechody, které  tak zvyšují bezpečnost chodců zejména v takových ročních obdobích, jako teď prožíváme. Vzpomeňme si jak jsme na internetu bojovali o to, abychom dostali od ČEZu "dárkem" osvětlený přechod na křižovatce Masarykova - Dr. E. Beneše.  Byli jsme spokojeni, když se to podařilo. Když však nyní projdete po setmění městem, tak zjistíte, že ne všechny tyto přechody svítí tak, jak by se předpokládalo. Nejhorší situace je především na poměrně nebezpečném přechodu  na silnici I/14 "Na Splavě", který je prakticky bez osvětlení, také na přechodu u sídliště Křib jedna výbojka na vybudovaném přechodu nesvítí. S tímto stavem bychom se neměli smířit. Proto volám po změně, kéž by si toho odpovědné osoby všimli. (mm)
 
Změna v zubní ordinaci MUDR. Pavla Lohrera

MUDr. Pavel Lohrer oznamuje, že k 31.1. 2016 ukončí činnost své zubní ordinace v budově Městské polikliniky na adrese Masarykova 1071, Česká Třebová. Za účelem zachování kontinuity a dostupnosti lékařské péče pro dosavadní pacienty v místě, na které jsou pacienti zvyklí, od 1. 2. 2016 v této ordinaci zahájí Činnost Lumidenta s.r.o., MUDr. Lucie Kumpoštová.
Stávající pacienti budou zaregistrováni při vstupní prohlídce. Pacienti, kteří chtějí přejít k jinému zubnímu lékaři, si podají žádost o zaslání dokumentace k vybranému lékaři do 31. l. 2016. Telefonní číslo do ordinace zůstává stejné 465 534 585.
MUDr. Pavel Lohrer bude od 1. 2.2016 dále ordinovat středy a čtvrtky od 7.00 - 12,00 hod.

Zakázaný ovoce s Volantem oslaví v Orlickoústeckém kulturáku svá výročí

Poslední předvánoční sobota, 19.12.2015 se v Orlicko-ústeckém kulturáku ponese v duchu oslav. Hned tři kapely ze čtyř, které zde vystoupí, oslaví kulatá výročí svých hudebních kariér.
Zákázaný ovoce za posledních deset let udělalo obrovský kus práce a vrcholem bylo  jejich letošní tour k desetiletému výročí, které se setkalo s opravdu velkým úspěchem. Koncert 19.12.2015 v kulturním domě v Ústí nad Orlicí bude posledním v letošním roce a také poslední možností s kapelou toto výročí oslavit. Songy jako AUTOMAT NA LÁSKU, ZASTÁVKA NA ZNAMENÍ, VEM SI MĚ jsou dnes již velkými hity.
Kapela VOLANT z Pardubic je na české hudební scéně o rovných deset let déle a nejen v Pardubickém kraji patří k velmi oblíbeným díky svým divokým koncertům. Jejich listopadový narozeninový večírek v pardubickém ABC klubu nebyl výjimkou. Koncert navštívilo na 800 jejich příznivců. Kolik fanoušků mají v podhůří Orlických hor se dozvíme 19.12.2015
Posledním oslavencem toho večera budou DĚDOVY BLECHY, které obšťastňují svými energickými koncerty nejen okolí Vysokého Mýta již 10 let stále s většími úspěchy. Domácí EXISTENCE NOVÉ DOBY si své výročí odbyla již loni, ale jak je známe, tak nemusí  ani slavit, aby jejich koncert byl jeden velkej mejdan.
Jako vždy vstupenky zakoupené v předprodeji jsou slosovatelné o smartphone a spoustu dalších cen. Za akční cenu 30Kč si budete moci koupit místní oblíbený míchaný nápoj a prvních 100 příchozích dostane dárek. Takže nezapomeňte, Vánoce startují v sobotu 19.12.2015 v KD ÚSTÍ NAD ORLICÍ ve společnosti ZAKÁZANÉHO OVOCE, VOLANTU, DĚDOVÝCH BLECH A EXISTENCE NOVÉ DOBY.
Kraj nechá prověřit pokrytí mobilním signálem

Na základě podnětů starostů obcí v Pardubickém kraji svolal hejtman Martin Netolický jednání se třemi hlavními mobilními operátory působícími na českém trhu. Tématem jednání byl především nedostatečný mobilní signál v některých místech kraje a možnosti napravení stávající situace.
„Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že jsou místa, která jsou nedostatečně pokryta nejen mobilním internetem, ale signálem obecně. Je to patrné i z nesčetných podnětů ze strany občanů a zástupců místních samospráv,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Na jednání s operátory jsme si chtěli nejdříve vyjasnit situaci a následně učinit nezbytné kroky ke zlepšení mobilního pokrytí. Z tohoto důvodu vyzveme starosty obcí, aby přesně vytipovali místa, kde signál není nebo kolísá. Následně budou moci provedena konkrétní opatření. Samozřejmě se jedná o záležitost dlouhodobějšího charakteru,“ sdělil hejtman Netolický.
Zástupci tří největších mobilních operátorů diskutovali s hejtmanem také o současné situaci konsolidace vysílačů, kdy operátoři spolupracují na výběru nejvýhodnějších lokalit pro umístění. Při  těchto úkonech může signál dočasně v jednotlivých místech slábnout. „Rozebírali jsme také problém nedostatečného pokrytí páteřní komunikace I/35, ale také železničního koridoru z Pardubic přes Českou Třebovou do Brna, kde se pravidelně setkáváme s výpadky signálu nebo dlouhodobě chybějícím signálem,“ dodal hejtman Martin Netolický
 
Dům bratří Čapků v Budislavi zasluhuje záchranu, říká hejtman Netolický

Na podzim tohoto roku dokončilo České centrum Mezinárodního PEN klubu první etapu rekonstrukce Domu bratří Čapků v Budislavi u Litomyšle, který je od roku 2000 na seznamu kulturních památek. V roce 2016 je naplánovaná druhá etapa, která by znamenala dokončení celého projektu a znovuotevření veřejnosti. Příslib finanční spoluúčasti kraje dnes získal od hejtmana Martina Netolického předseda českého PEN klubu Jiří Dědeček.
„Již od počátku podporuji záměr na záchranu a následné znovuotevření objektu pro veřejnost a zřízení stálé expozice, kde bude Karel Čapek prezentován jako fotograf,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Stejně jako v případě první etapy rekonstrukce bychom rádi podpořili projekt částkou jednoho milionu korun, jelikož se skutečně jedná o unikátní stavbu spojenou s jedinečnými osobnostmi našich dějin,“ dodal hejtman Martin Netolický s tím, že by žádost mělo schvalovat krajské zastupitelstvo na jednom ze svých prvních jednání v roce 2016. 
„Vážíme si podpory kraje a osobní iniciativy pana hejtmana, protože dílo, které započal Karel Čapek, a na jehož základní kámen možná zvedala nožičku legendární Dášenka, dostane konečně novou tvář a přestane svému zakladateli dělat ostudu,“ uvedl předseda českého PEN klubu Jiří Dědeček
Dům bratří Čapků v Budislavi byl postaven v roce 1938 z podnětu Karla Čapka podle projektu architekta Stanislava Tobka, který byl žákem Josefa Gočára. V roce 2014 bylo nutné provést na budově nejnutnější opravy poškozených částí stavby, především nahrazení nevyhovujících podlah na obou terasách, výměnu a obnovu stávajících nefunkčních rozvodů vody a vytápění, výměnu nefunkčního kanalizačního potrubí. Do budoucna je nutné především vysušení budovy a zabránění šíření vlhkosti, odčerpání vody ze sklepů či opatření budovy drenážním potrubím.
 
Dotační program na podporu sociálního podnikání a fundraisingu vyhlášen

Pardubice (7. 12. 2015) – Radní Pardubického kraje schválili dva dotační programy, jejichž cílem je podpora sociálního podnikání a získávání finančních prostředků pro neziskové organizace v roce 2016. Z rozpočtu kapitoly sociálních věcí jsou pro tento účel vyčleněny dva miliony korun. Zásady nových grantových programů jsou zveřejněny na stránce www.pardubickykraj.cz v části „dotační programy a granty“ pod odkazem „probíhající grantové programy a dotace“.  Zájemci mohou posílat své přihlášky od 6. ledna do 27. ledna 2016.
Zájemci o podporu budou moci v případě úspěšné žádosti získat prostředky na vytvoření a aktualizaci podnikatelského plánu, pořízení majetku, úpravu pracovního místa, zajištění vzdělání pro znevýhodněné i pro management a prostředky pro mzdu zaměstnanců, kteří pomáhají při výkonu práce znevýhodněným pracovníkům. Novinkou pro rok 2016 je podpora stáží a praxí studentů a absolventů škol, kteří patří k cílovým skupinám sociálního podnikání. Například studenti se zdravotním postižením či v obtížné životní situaci budou moci vyzkoušet práci v sociálním podniku, který na jejich stáž či praxi získá dotaci.
„Důvodem podpory sociálního podnikání je vznik nových pracovních míst především pro osoby znevýhodněné na trhu práce. Sociální podnikání je významné i v prevenci sociálního napětí a v přínosu pro místní komunitu i celý region, kde sociální podnik působí,“ uvedl krajský radní Pavel Šotola, který návrh podpory sociálního podnikání Radě Pardubického kraje předložil. „Sociální podnikání je oblastí s dynamickým vývojem. Jsem proto velmi rád, že je o toto téma v našem kraji velký zájem. Sociálním podnikáním podporujeme i další činnosti. V letošním roce například probíhá na území Pardubického kraje výzkum sociálního podnikání, který ve spolupráci s Pardubickým krajem zajišťuje Akademie věd České republiky.  Díky jeho výsledkům získáme lepší přehled o sociálních podnicích v kraji i o dalších možnostech jejich rozvoje,“ dodal radní. Pardubický kraj v letošním a v minulém roce připravil také několik vzdělávacích a osvětových seminářů o sociálním podnikání.
Fundraising má také podporu
Kromě sociálního podnikání nabízí další nový grantový program také unikátní podporu neziskových organizací. Úspěšné projekty žadatelů budou podpořeny přidělením finančních prostředků, které nezisková organizace bude moci využít na mzdu a další náklady fundraisera, jehož úkolem bude získat u sponzorů a donátorů veškeré prostředky potřebné pro realizaci přihlášeného projektu.
 
Nová lisovna společnosti Karsit za 125 milionů korun zaměstná v Jaroměři 135 lidí

Největší dodavatel pro Škoda Auto v oblasti originálních panelových dílů společnost Karsit Group SE otevřela v Jaroměři zcela novou lisovnu. Plně robotizované svářecí linky umožnily nástup 135 nových zaměstnanců. Kromě zvýšení kvality výroby a nových pracovních míst pomůže nová lisovna také lepší logistice. "Divize  Auto je naší největší divizí. Momentálně Divize Auto zaměstnává včetně pracovníků v nové lisovně zhruba  730 zaměstnanců. V rámci celé skupiny Karsit Group pak celkem 950 zaměstnanců. Proto od této naší divize  očekáváme v rámci jednotlivých divizí naší společnosti také nejvyšší výsledky," říká generální ředitel a předseda představenstva Karsit Group SE František Řípa. Letos očekává Divize Auto tržby přes 2 miliardy korun. Plány pro rok 2016 se i díky nové lisovně pohybují kolem 2,6 miliard korun. Celá skupina KARSIT GROUP SE by pak měla v roce 2016 utržit přes 3 miliardy korun.
Plán přístavby byl velmi náročný, probíhal za plného výrobního procesu a muselo docházet téměř denně ke koordinaci mezi investorem Karsit Lisovny a dodavatelem stavby firmou BAK. Za plného provozu se podařilo instalovat i technologie a realizovat nové zakázky. “Přistavěli jsme téměř 7.000 m2 výrobních ploch. Celá přístavba včetně dokumentace, inženýringu a vlastní  stavby , přišla firmu na zhruba 125 milionů korun. Lisovna se stihla postavit za 1 rok. Divize Auto musela  výrobní procesy přeorganizovat a v letošním roce jsme díky tomu přijali 135 nových zaměstnanců”, říká ředitel  personalistiky David Řípa .
V celé historii je rok 2015 i rokem největších finančních nákladů do vlastní technologie a realizace jednotlivých projektů. Všechny panelové díly karoserie (dveře, blatníky, kapoty a jiné) se pro všechny typy výroby vozů  Škoda, vyrábějí právě v jaroměřském Karsitu. Je to i díky strategické poloze Jaroměře mezi Mladou Boleslaví a  Kvasinami.  Během 3 až 4 let by   Vendula Brdíčková