Českotřebovský deník 301/2015 (11/12)                                
Přání z Austrálie

Mám odpor k hromadným emailům, raději si najdu chvilku pro každého kamaráda zvlášť.

Zde však mohue oslovit hodně milých a mně  vzácných lidí najednou.

A tak přímo Vám přeji krásné Vánoce a v novém roce zdraví a takové to krásné štěstí, které se skládá z všedních, ale krásných okamžiků, jako třeba:

 

když se každý den probudíš s úsměvem na tváři a nepotřebuješ sáhnout na noční stolek pro pilulku,
když sedíš v trávě a po ruce Ti leze malý brouček,
když Ti na čelo usedne unavený motýl,
když Tě v nose zašimrá vůně lučních kytek nebo čerstvě posekané trávy,
když sleduješ hru slunečních paprsků na vodní hladině,
když se Tvé tváře dotknou první sněhové vločky...

 

Přejeme Vám i čtenářům Zpravodaje v roce 2016 co nejvíce takových krásných okamžiků a také mít čas si je uvědomit a vychutnat... 

Marta a David

 


Pozvánka do Knapovce

V neděli 20. prosince 2015 od 18.30 hodin do knapoveckého kostela na Českou mši vánoční Jana Jakuba Ryby v podání Studentského symfonického orchestru DECAPODA ZUŠ Ústí nad Orlicí a smíšeného pěveckého sboru Bendl z České Třebové.
 
Pátek 11. prosince patřil v Kulturním  centru Akademii Gymnázia.

Je to tradice, která se opakuje každým rokem, také v roce letošním. Vždy je to zajímavá podívaná, záleží na vybrané  ústředním tématu akademie. Letos se školní představení konalo od 9 hodin dopoledne, další dvě představení pak byly určeny pro veřejnost od 15 a 19 hodin. Tomu všemu ovšem předcházela generálka, která se uskutečnila ode dříve ve čtvrtek 10. prosince. Čas byl pro jednotlivé třídy určen zvláštním rozvrhem tak, aby se každý měl na přípravu svého vystoupení dostatek času. Vánoční program tím na gymnáziu nekončí.  Posledním vyučovacím dnem je pátek 18. prosince, kdy se od 8 - 9 hodin na gymnáziu uskuteční tradiční Vánoční zpívání.  Další dva předprázdninové dny 21. a 22. prosince je na Gymnáziu, podobně jako na dalších středních školách v kraji ředitelské volno. 
 
Kotlíkové dotace pro Pardubický kraj podepíše v úterý 15/12 ministr životního prostředí

Tím bude vyhlášena  výzva určená pro obyvatele Pardubického kraje.  Stane se tak v úterý 15. prosince v sále Rady Pardu- bického kraje. Tiskové konference se kromě hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického zúčastní také ministr životního prostředí Richard Brabec a odborní pracovníci z oblasti kotlíkových dotací.

 

Bezpečnost letiště v Pardubicích je zajištěna

Pardubice (11. 12. 2016) – Obavami obyvatel Pardubicka v souvislosti se medializací přepravy vojenského materiálu pro iráckou vládu a kurdskou regionální vládu v severním Iráku se na svém čtvrtečním jednání zabývala Bezpečnostní ráda Pardubického kraje.  Hostem byl proto velitel Správy letiště Pardubice Ivo Šťastný, který členy rady ujistil, že bezpečnostní situace letiště a jeho okolí se v posledních týdnech nijak nezměnila.
Rozruch u části obyvatel transporty vyvolaly poté, co o nich obsáhle informovala média, a to v době krátce po teroristických útocích v Paříži. „Byli jsme informováni, že přeprava munice probíhá druhým rokem za dodržení všech bezpečnostních standardů. Pro správu letiště se jedná o rutinní záležitost,“ prohlásil hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.
„Státní správa tak reprezentuje odhodlanost podílet se na řešení krize na Blízkém východě a jsou v souladu s dlouhodobou politikou České republiky v regionu,“ sdělil velitel letiště Ivo Šťastný. Transporty munice letouny Severoatlantické aliance podle něj budou pokračovat ještě v následujících dvou týdnech. Náklad tvoří vojenský materiál, který Česká armáda při modernizaci vyřadila. Dar v loňském roce schválila vláda České republiky.
 
Spotřebitelské organizace jsou zde pro vás

Praha (11. 12. 2015) - Předvánoční nákupní horečka vrcholí a s ní se zvyšuje riziko nevydařeného zakoupení zboží nebo služby. Co udělat v případě zjištění této skutečnosti a kam se obrátit o pomoc, to ví jen malé procento spotřebitelů.
„V poslední době se hodně hovoří o ochraně spotřebitelů a spotřebitelských práv,“ říká Lenka Mužíčková, předsedkyně občanského sdružení Budulínek.eu, které se zabývá ochranou dětského spotřebitele. „V České republice působí celá řada spotřebitelských organizací, na které se mohou lidé obracet v případě, že se potřebují domoci svých spotřebitelských práv,“ dodává Mužíčková.
Každý nakupující by měl vědět, jak se nenechat oklamat výhodnými nabídkami a slevami a samozřejmě také, jak se uplatňuje a vyřizuje reklamace. Nastanou-li potíže, je dobré, obrátit se na některou ze spotřebitelských organizací, které jsou připraveny hájit zájmy každého spotřebitele. Úkolem spotřebitelských organizací není jen poskytování informací o spotřebitelských právech nebo pomoc při řešení sporů s obchodníky, ale také kontrola a testování výrobků a služeb, nebo vzdělávání spotřebitelů a zvyšování jejich finanční gramotnosti.
Mezi nejznámější spotřebitelské organizace patří Občanské poradny, Spotřebitelský ombudsman,  dTest nebo Česká obchodní inspekce. „Pokud byste si chtěli otestovat své znalosti, týkající se právě spotřebitelských organizací, zúčastněte se soutěže, která nyní probíhá na našem webu Budulinek.eu,“ doporučuje Mužíčková.
Úplný seznam všech aktivních spotřebitelských organizací je možné najít na webových stránkách Ministerstva průmyslu a obchodu.
Kompletní informace o soutěži: www.budulinek.eu