Českotřebovský deník  306/2015 (17/12)                               
Ocenění do České Třebové

Včera proběhlo vyhlášení krajské výtvarné soutěže praktických a speciálních škol v Pardubicích. Letošní téma bylo  "Na cestě k sobě, na cestě k lidem." Soutěž pořádala Speciální mateřská škola, základní škola a praktická škola Pardubice. Náš žák Erik Miko získal druhé místo v kategorii starších žáků.  Iva Fikejsová

Pronajmu garáž u plaveckého bazénu

V garáži pracovní stůl, police a elektroinstalace 400 V. Cena 105 000 Kč   
Rychlé jednání.  Tel. 777 13 11 52
 
KLUB ČERVENKA z.s.
Středa 6. leden 2016  v 16.00 hod.
Kulturní centrum, klubovna Česká Třebová
1. DÍLNA: BENTO BOX

Lektorka:  Romana Hrdinová
Pomůcky: šicí a řezací pomůcky,
šicí stroj (je k zapůjčení),          
látky na základní blok:
2 kontrastní látky (A a B), z každé 3 ks pruhů 6 x 35cm. Pruhy sešít v pořadí ABA a BAB,
švy rozžehlit. Vhodné látky na olemování.
Lektorné:  
30,- Kč členky Klubu Červenka
a 60,- Kč ostatní účastníci
Finančně podpořeno Pardubickým krajem
 
V pondělí ČEZ předá Pardubickému kraji elektromobil

Slavnostní předání elektromobilu Pardubickému kraji se bude konat v pondělí 21. 12. 2015 v 10 hodin před budovou Krajského úřadu Pardubického kraje. Předání se zúčastní hejtman Pardubického kraje Martin Netolický a manažer útvaru čisté technologie Skupiny ČEZ Tomáš Chmelík.  Jde o realizaci  projektu Elektromobilita Skupiny ČEZ a vzájemné spolupráce
 
 
Lidské hyeny mezi námi

Dne 15.08.2015 vyhasl lidský život mladého člověka na kolejích u Táborské ulice. K místu tragédie začali lidé nosit svíčky a květiny .Postupem času se na tomto místě ještě občas objeví zapálená svíčka nebo květina (v zimních měsících umělé květiny). Toto místo vnímám jako pietní a vždy se u něho zastavím a vzpomenu si na mladíka, který tu nechal svůj život. Je ale smutné, že i když se najde pár lidí, kteří se snaží toto místo takto zachovat, přesto se najde s odpuštěním lidská hyena, která pravidelně toto místo ničí rozkopává svíčky i ty květiny. Bohužel i na takovémto místě krade. Teď naposledy lucerničku a umělé květiny. Stále si říkám proč se to děje, proč to někdo dělá? Na co má ten člověk takový vztek? Možná někomu vadí, že je to při vchodu na místo, kterým si lidé krátí cestu přes koleje tak, jako to udělal Martin (jeho cesta byla poslední). Proč tady někdo krade? Nemá pár drobáků na umělou květinu nebo lucerničku? Lidé zamyslete se nad sebou jestli nezacházíte opravdu už moc daleko a mějte v sobě úctu k zemřelým i sobě samým Je mně Vás opravdu líto ,protože tohle může udělat jen člověk ,který si ničeho neváží ani sám sebe .A pokud Vám to přináší radost nebo uspokojení, tak se nad tím zamyslete....
Už nejsme v regionu nejdražší

Na pondělním zasedání zastupitelstva v Ústí nad Orlicí byla schválena obecně závazná vyhláška města „o místním poplatku za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů". Za likvidaci komunálního odpadu se bude v Ústí platit více, zatímco letos to bylo 550 korun na osobu, v příštím roce 590 korun za poplatníka a rok. V České Třebové platí již od roku 2014 poplatek 588 Kč, tedy o dvě koruny za rok nás nyní město Ústí n.O. předběhlo. V České Třebové se poplatek nemění a neměl by se měnit ani po celé stávající volební období. Tak je to zakotveno v textu uzavřené koaliční smlouvy radniční koalice. 
 
Litomyšl je historickým městem roku 2015 našeho kraje

Pardubice (17. 12. 2015)  - Soutěž historické město roku má svého krajského vítěze za rok 2015. Prestižní ocenění a symbolický šek na finanční odměnu 50 tisíc korun od Pardubického kraje převzal dnes starosta města Litomyšl Radomil Kašpar z rukou 1. náměstka Roman Línka. Stalo se tak při setkání starostů historických měst a obcí našeho kraje na Zámku Pardubice.
Cena je udělována za nejlepší přípravu a realizaci Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón. Soutěž vyhlašují Ministerstvo kultury, Ministerstvo pro místní rozvoj a Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska. Pardubický kraj každoročně oceňuje krajského vítěze této soutěže.
„V našem kraji máme významné městské památkové rezervace a řadu dalších městských památkových zón a většina z těchto měst se je v rámci finančních možností snaží nejen udržovat, ale také regenerovat. K těm nejúspěšnějším patří Litomyšl, Chrudim a Svitavy, kterým se už v minulosti podařilo zvítězit i v celostátním kole,“ řekl na úvod setkání Roman Línek. „Gratuluji Litomyšli, kde se letos s pomocí Regionálního operačního programu podařilo dovršit velmi rozsáhlou regeneraci zámeckého návrší. Věřím, že se v nejbližších letech uskuteční i tolik potřebná oprava zámku a perla Litomyšle bude zářit ve své celistvé kráse.“ Ke gratulaci se na dálku připojila i náměstkyně Jana Pernicová, která se slavnosti ze zdravotních důvodů nemohla zúčastnit.
Rozsáhlá památková rezervace v Litomyšli je tvořena dlouhou frontou měšťanských domů kolem náměstí připomínající nedbale odloženou šňůru perel, která je korunována drahokamem nejvyšší ceny - zámkem na akropoli nad městem. „Z programu regenerace jsme v Litomyšli už opravili na 60 objektů. Když jsme počítali, kolik investičních prostředků šlo za poslední roky do naší Městské památkové rezervace, došli jsme k částce tři čtvrtě miliardy. Doufám, že Národní památkový ústav bude úspěšný s projektem opravy zámku a celkové investice dotáhneme na jednu miliardu,“ konstatoval starosta města Radomil Kašpar. V této souvislosti vzpomenul slova architekta Pleskota, že je pěkné mít opravené „hospodářské budovy a chlévy“ okolo, ale ještě lepší by bylo mít opravený také zámek.
Starost Chrudimi Petr Řezníček přidal své nedávné zkušenosti: „Program regenerace je velmi dobrým nástrojem, jak přesvědčit města, aby do těchto záležitostí vstupovala. Jen by si měl náš stát uvědomit, že u nás nemáme sice moře, ale máme moře památek, a do něj bychom mohli investovat i vyšší částky ze státního rozpočtu, aby se nám je podařilo oživit.“
Přítomní starostové historických měst pak debatovali se zástupci oddělení kultury Krajského úřadu Pardubického kraje o připravovaném Památkovém zákonu a podívali se na novou archeologickou expozici Východočeského muzea v Pardubicích.
 
Kraj v příštím roce poprvé oddělí hospodaření nemocnic od svého rozpočtu

Litomyšl (16. 12. 2015) – Zastupitelé Pardubického kraje schválili na svém letošním posledním jednání rozpočet Pardubického kraje na rok 2016. Ten počítá s přebytkem ve výši 85 milionů korun, přičemž lze v průběhu roku očekávat jeho nárůst z důvodu plánovaného navýšení rozpočtového určení daní pro kraje. Poprvé bude také pevně oddělen rozpočet kraje od rozpočtu Nemocnice Pardubického kraje, a. s.
Hejtman Martin Netolický, který návrh rozpočtu se svými spolupracovníky připravoval, je příznivcem konzervativního nastavení rozpočtu. „Příjmová stránka navrženého rozpočtu zohledňuje připravované navýšení rozpočtového určení dani ve znění navrženém Senátem a nachází se přibližně 450 mil pod predikcí Ministerstva financí. Vládní návrh vychází z makroekonomického rámce s předpokládaným růstem české ekonomiky pro rok 2016 o dvě a půl procenta. Současně predikuje i vývoj daňových příjmů, očekávaných v roce 2016 a růst jejich podílu ve prospěch krajů o cca osm až devět miliard korun,“ řekl přítomným zastupitelům a pokračoval: „Rozpočet je připraven s rezervami s tím, že stejně jako v letošním roce počítáme s převedením zlepšeného inkasa daní z letošního roku. Osobně očekávám, že budeme moci převést částku dosahující 200 milionů korun.“
Zmínil také spolufinancování ze Státního fondu dopravní infrastruktury, které letos činilo přes 280 milionů korun. „Snažíme se, aby se podařilo tuto částku alespoň zopakovat,“ řekl hejtman. „V návrhu jsme také zohlednili průběžný nárůst jednotlivých grantových programů a dalších položek, které byly přiznány již v průběhu končícího roku,“ dodal Martin Netolický.
Významnou úlevu oproti minulým letům přinese krajskému rozpočtu také oddělení rozpočtu Nemocnice Pardubického kraje. Tato společnost prošla zásadní proměnou, kraj navýšil její základní jmění a ekonomicky ji stabilizoval a už nepočítá s dalšími vyrovnávacími platbami.
Rozpočet Pardubického kraje pro rok 2016 počítá s celkovými příjmy ve výši 3 157 367 000 korun a celkovými výdaji ve výši 3 072 074 160 korun.
 
Kemp Buňkov vychází vstříc vozíčkářům. I díky Pardubickému kraji

Autokemp Buňkov v Břehách u Přelouče nabízí bezbariérové ubytování s nejvyšší kapacitou v Pardubickém kraji. Komfort vozíčkářů se nyní ještě zlepší – Pardubický kraj přispěl na vybudování sjezdu ke stejnojmennému rybníku a příští rok hodlá zakoupit mechanický vozík MLOK, který usnadní přístup hendikepovaných do vody.
„Kemp Buňkov se dlouhodobě snaží vycházet vstříc hendikepovaným a připravit pro ně příjemné prostředí bez omezení. Od roku 2013 tu funguje bezbariérová lávka spojující ubytovací zařízení s pláží rybníka. Nyní jsme schválili dotaci ve výši 20 tisíc korun na vybudování širokého sjezdu k rybníku,“ sdělil radní Pardubického kraje pro cestovní ruch René Živný. „Přislíbili jsme také finanční podporu v příštím roce na zakoupení mechanického vozíku MLOK určeného pro rekreační využití hendikepovaných,“ dodal Živný.
Z grantového programu Podpora budování infrastruktury cestovního ruchu v Pardubickém kraji získal kemp Buňkov letos také 165 tisíc korun na opravu hlavního sociálního zařízení.
Mimo sezónu tréninkové bydlení
V obci Břehy se také pravidelně koná tradiční turnaj stolních tenistů vozíčkářů, ale i týdenní soustředění Sportovní klub vozíčkářů Pardubice NEZLOMENI. „V současnosti nabízíme bezbariérové ubytování v apartmánech, bezbariérové prostředí v kempu, restauraci a vybudovaný sjezd na pláž. Pro sportovně zaměřené je bezbariérově upravena přilehlá sokolovna. Mimo sezonu lze bezbariérové apartmány využít i dlouhodobě jako tréninkové bydlení, bydlení při přestavbách či úpravách vlastního bytu a podobně,“ popsala výhody pro hendikepované Lucie Jelínková, jednatelka kempu.
Okolí Břehů je rovinaté a nabízí řadu turistických zajímavostí, například Národní hřebčín Kladruby nad Labem, Zámek Choltice a další. Na Přeloučsku působí i několik firem poskytujících hendikepovaným specializované služby.  Autoškola PEML v Přelouči nabízí pro lidi s tělesným postižením kurzy v upravených vozidlech, firma KURY Zdechovice zajišťuje výrobu a opravy vozíků, Josef HURT Týnec nad Labem provádí úpravy vozidel pro potřeby hendikepovaných.