Českotřebovský deník 308/2015 (20/12)                                

Pronájem bytu 1+1  v České Třebové, zděný, v blízkosti obchodního centra TESCO,  nízké náklady na bydlení , plastová okna , kuchyňská linka, el. sporák, sušárna, sklep + venkovní zděná kóje na kola, lyže.  Volný k nastěhování. Nejlépe dlouhodobý pronájem 1 osobě. Konečná cena včetně všech energií je  6 000 Kč/měsíc. Kauce 1 měsíční pronájem. Telefon - 735 010 958, v pracovní době volejte po 17 hod,   SO+NE kdykoliv.

Soutěž s CZ LOKO má už své vítěze

Z několika desítek čtenářů Orlického deníku, kteří se v uplynulých týdnech zapojili do soutěže připravené společností CZ LOKO a podporující technické vzdělávání, vzešli tři vítězové. Ty z došlých odpovědí vylosoval personální ředitel CZ LOKO Tomáš Brancuzský. První cenu získal Radovan Hájek (9.B ZŠ Nádražní Česká Třebová), druhá cena putuje Sáře Hegrové (7.B ZŠ Komenského Ústí nad Orlicí) a třetí cenu vyhrál Tomáš Stoklasa (9.B ZŠ Jiráskova Vysoké Mýto. Ceny výhercům na jejich školách předal Tomáš Brancuzský a Milan Kment, ředitel Vyšší odborné školy a Střední školy technické Česká Třebová, která byla partnerem soutěže. Vítěz převezme tablet, druhý v pořadí technickou stavebnici Merkur a třetí propagační předměty CZ LOKO. Součástí všech cen jsou i odborné exkurze pro celou třídu, do níž úspěšní soutěžící chodí, v provozech tohoto předního středoevropského výrobce lokomotiv.
 
Úmrtí.

Po krátké těžké nemoci dnes 20. prosince 2015 ve věku 84 let zemřel v orlickoústecké nemocnici českotřebovský malíř, ilustrátor a také textař autor populárních limeriků Jarka Bittl.
Kamenná tvář a nebo klaun
Někdy jsem hóch a jindy daun
Někdy je pozdě a jindy brzy
Někdy smích škleb pak zase slzy
Ach nejraději bych byl faun….
 
Jeden z limeriků , které napsal Jarka Bittl o sobě k výstavě uspořádané na počet jeho osmdesátin v roce 2011. Vždy byl doma v České Třebové, kde však  také od maturity na zdejším gymnáziu v roce 1950 celých 50 let chyběl, aby sem k nám zase „na stará kolena“ vrátil. Hodně věcí o Jarkovi Bittlovi se lze dozvědět  z jeho knížky „Tulák před zrcadlem“, kterou vydal v roce 2010.
 
Sbor CČH převezme Aleš Toman

Českotřebovský sbor Církve Československé husitské dnes navštívil kralovéhradecký biskup Pavel Pechanec. Pavel Pechanec také představil sboru Aleše Tomana, který by měl postupně převzít sbor od Lidmily Kukuczkové. Po bohuslužbě zůstali všichni přítomni ve sboru a následovalo velmi příjemné posezení u čaje, kávy a vánočního cukroví.

ODE ZDI / KE ZDI

Od 12. prosince je v podchodu českotřebovského vlakového nádraží instalována výstava velkoformátových  fotografií s názvem ODE ZDI / KE ZDI. Nabízí cestujícím cestujícím příležitost zastavit se a zamyslet se. Nemusí dojít "někam" na výstavu, výstava přišla za lidmi na frekventovanou trasu.  Fotografie Jana Odstrčila jsou instalovány ve světelných rámech, což výstavu povyšuje současně brání vystavené fotografie před poškozením. Výstava má především vzbudit u kolemjdoucích dojmy, donutit je ptát se na důvod této instalace. Po opakovaném shlédnutí a reakcích lidí vidím výstavu v pozitivnějším světle než vyplývalo z předem zaslaných informací. Domníval jsem se totiž, že výstava ztotožní Českou Třebovou s pojmem "romské město". Po shlédnutí výstavy si to nemyslím, ale mám pochybnosti o tom, zda  snaha autorů poukázat na to, co je nám všem lidem společné, bez ohledu na rasu, náboženské vyznání či přináležitost k etnické skupině najde u všech  odezvu, jakou by si autoři výstavy přáli. Mezi černobílé fotografiemi na panelech najdeme mimo dříve výhradně v propagaci použité fotografie lidí z vyčleněné lokality Borek také lidi ze města i významné funkcionáře. Jsou zde i doprovodné texty, ale ty si přečte málokdo. Snad dohromady pomohou k pochopení, že starosti bychom měli mít společné a snad se také podělit i o nějaké společné řešení. Výstava spíše provokuje, vybízí k povšimnutí. Jde však o to, kolik z procházejících se zamyslí. Snad tehdy, bude-li se o tom více mluvit. Po vernisáži 12. prosince bude výstavu možné ještě prohlížet ještě dalších půl roku do 12. června příštího roku.  (mm)


Volejbaloví junioři Sokola II vstoupili do 2. poloviny I. ligy již před Vánoci a vítězně

19. kolo
91 19.12. 10:00 Hronov - Pardubice   1:3 (20,-16,-15,-15)  
92 19.12. 10:00 Svitavy - ---      
93 10.01. 10:00 Choceň - Prosek A   Motl J.  
94 12.03. 11:00 Mnichovo Hradiště - Liberec   Pozděna M.  
95 19.12. 10:00 Česká Třebová - Benátky n. J.   3:0 (16,17,19)  
  20. kolo
96 19.12. 14:00 Hronov - Pardubice   0:3 (-17,-20,-25)  
97 19.12. 14:00 Svitavy - ---      
98 10.01. 14:00 Choceň - Prosek A   Motl J.  
99 12.03. 15:00 Mnichovo Hradiště - Liberec   Pozděna M.  
100 19.12. 14:00 Česká Třebová - Benátky n. J.   3:0 (7,12,14)  

Sokolové potvrdili dobrou formu a obě utkání vyhráli. Zveřejňovat tabulku nemá smysl, neboť většina zápasů 19. a 20. kola se hraje až v lednu. Jsou však průběžně na čele. Boj o prvenství ve skupině se rozhodně právě mezi českotřebovským Sokolem II a týmem Prosek Praha A.

 
Amaltea bilancuje rok 2015

Naše služby poskytujeme 69 vlastním rodinám a 85 náhradním rodinám.
S aktivitami pro rodiny s dětmi nám pomáhá 45 dobrovolníků.

Sídlíme v Chrudimi, ale máme i pobočku v České Třebové.
V Amálce je dohromady 24 stálých zaměstnanců a také nesmíme zapomenout na lidi kolem Amalthey, kteří pro nás dělají práci, když je potřeba.  Za celý rok jsme podali přes 40 žádostí o finanční podporu do grantových a dotačních řízení.
Podařilo se nám udržet v provozu náš předškolní klub Amálka určený dětem ze sociálně znevýhodněného prostředí a pomoci jim se začleněním do vzdělávacího systému.
Jako smysluplný krok ke změnám v systému náhradní rodinné péče vnímáme založení Asociace Dítě a Rodina, jejímž jsme spoluzakládajícím členem. Společně s dalšími organizacemi tak budeme mít silnější hlas při prosazování zájmů náhradních rodin a dětí v pěstounské péči.
Pro odborníky i veřejnost připravujeme vzdělávací semináře s možností akreditace MPSV. Těch jsme za rok 2015 uspořádali 40 (z toho 27 jich bylo na klíč).
Zároveň se snažíme prosazovat nové efektivní metody práce, které si k naší radosti nacházejí místo mezi čím dál větším počtem odborníků. Během tohoto roku jsme uspořádali desítky rodinných konferencí a mediací.
Významnou změnou, spíše tou oficiální, je zápis organizace Amalthea jako spolku. Od Nového roku budeme Amalthea z.s.. S tím souvisí i nutná práce na nových stanovách.
Také se nám podařilo ještě teď před Vánocemi zprovoznit nové webové stránky. Jejich obsah neustále zdokonalujeme, ale už nyní se tam dočtete o všem, co děláme www.amalthea.cz.
Jsme rádi, že jste v okruhu lidí, kteří podporují naši organizaci. Naším závazkem vůči Vám je pokračovat v našich činnostech a dělat vždy vše nejlépe jak umíme, a to s ohledem na potřeby a zájmy dětí, kterým pomáháme.

 
Lingvia Group se mění z občanského sdružení na "zapsaný spolek"

V souladu s novým občanským zákoníkem  se mění stanovy prakticky všech občanských sdružení, tedy také občanského sdružení Lungvia Group, které  tedy musí změnit název , ve kterém se objevuje nově tkratka z.s., tedy "zapsaný spolek".   Současně bylo nutné kospmeticky upravit i nkterá ustanovení ve stanovách, což se opět týká všech občanských sdružení. Nově se tedy již nebudeme setkávat s pojmem "valná hropmada", ale pouze "členská schůze". I zde platí, že neníli  členská schůze usnášeníschopná v řádném termínu, může být svolána náhradní členská schůze, která bude usnášeníschopná v počtu přítomných členů.  Daleko důležitější než  kosmetické změny stanov je činnost organizace, která se v poslední době hodně zaktivizovala.