Českotřebovský deník 310/2015 (22/12)                                 

Hledáme svědky dopravní nehody cyklisty a osobního auta, která se stala v pátek 18. 12., krátce po 6. hodině ráno v České Třebové na křižovatce ulic U Teplárny a Ústecká v blízkosti Tesca. Prosím ozvěte se na telefonní číslo 731 699 668 nebo přímo Policii ČR. Moc to pomůže s objasněním nehody. Děkujeme. Cyklista

Předvánoční atmosféra v ZŠ Nádražní

Poslední čtvrtek před Vánocemi patřil ve školní družině na I.stupni ZŠ Nádražní v České Třebové "Předvánočním radovánkám". Návštěvníci z řad rodičů, prarodičů a kamarádů si nejprve mohli užít pěvecké a hudební vystoupení dětí, slyšeli i hru na trumpetu, klarinet, flétničky či klávesy. Nechyběly ani veselé říkanky v podání našich nejmenších. Poté měli možnost vyrobit si společně s dětmi vánoční drobnosti v kreativní dílničce nebo se na chvíli zastavit, posedět v kavárničce nad šálkem kávy, čaje a vánočkou a vychutnat si příjemnou předvánoční atmosféru.  Děkujeme všem návštěvníkům i účinkujícím za příjemně strávené chvíle v předvánočním shonu.
Rok plný úspěchů, zdraví a štěstí vám přejí vychovatelky ŠD a kolektiv pedagogických pracovníků ZŠ Nádražní
 

Vánoce s knihovnou

Městská knihovna v České Třebové letos poprvé nabídla krásnou předvánoční akci pro všechny generace a zpříjemnila tak adventní víkend, v sobotu 12. prosince.  Odpoledne jsme zahájili divadelním představením Divadla Koráb s názvem „Betlém aneb Putování za hvězdou”, které bylo adaptací klasického biblického příběhu o hvězdě zvěstující příchod Ježíška v poněkud netradičním zpracování tohoto tradičního předvánočního příběhu. Po divadle následovalo několik aktivit, kde si návštěvníci mohli naživo vyzkoušet vánoční zvyky, některé již pozapomenuté, některé stále živé. Vypustili jsme lodičku v ořechové skořápce, ochutnali jsme vánočku, rozkrojili jablíčka, ozdobili jsme si vánoční stromeček, políbili jsme se pod jmelím a vyvěštili si budoucnost ze sedmi mističek. Vánoční atmosféru doladily vánoční koledy, vánoční punč, prskavky a něco sladkého k zakousnutí. Děkujeme všem, co jste přišli. Vaše knihovna. http://knihovna.ceska-trebova.cz/   Aktuální novinky sledujte na našem Facebooku.

 
Pěstouni si vyměňovali zkušenosti

Pardubice (22. 12. 2016)  - Tým náhradní rodinné péče Poradny pro rodinu Pardubického kraje uspořádal v Kulturním domě na Dukle v Pardubicích třetí předvánoční setkání pěstounských rodin, se kterými má Poradna pro rodinu Pardubického kraje uzavřenou dohodu o výkonu pěstounské péče. Setkání se zúčastnilo 16 rodin, které přijely z různých částí Pardubického kraje, aby si vyměnily zkušenosti.
Akci zahájil radní Pardubického kraje pro sociální oblast Pavel Šotola, který také v průběhu setkání hovořil s jednotlivými pěstouny a dětmi na téma praktického fungování pěstounské péče a na téma podpory pěstounské péče ze strany Pardubického kraje. „Bylo pro mě velkou radostí vidět tolik pěstounů, kteří díky své obětavosti a vstřícnosti poskytují mnoha dětem vlastní rodinné zázemí a potřebnou pozornost,“ dodal Pavel Šotola k setkání.
Pro děti byl připraven bohatý program, měly možnost vyrobit si dekorativní vánoční předměty, vstoupily s moderátorkou programu do pohádky, společně soutěžily, zpívaly a tancovaly. Pěstouni v době, kdy děti se věnovaly připraveným činnostem, využili čas pro neformální setkání jak mezi sebou navzájem, tak i s pracovníky poradny, které znají z přípravy, procesu posouzení nebo následné péče.
Další zájemci o pěstounskou péči mohou napsat na e-mail: pestouni@pardubickykraj.cz nebo zavolat na bezplatnou linku kampaně Hledáme rodiče.cz 800 888 245.
Léčebna dlouhodobě nemocných Rybitví je akreditovaná

Pardubice (22. 12.2015) - Je čas vánoční, kdy se přípravy na svátky blíží ke konci, hospodyňky pečou poslední cukroví a ve vaně plave kapr. Ale ne ve všech domácnostech je to v tuto dobu stejné, zaměstnanci Léčebny dlouhodobě nemocných v Rybitví se místo toho museli soustředit na předvánoční akreditaci jejich zdravotnického zařízení.
„Vše dobře dopadlo, od tohoto týdne vlastní i Léčebna dlouhodobě nemocných Rybitví Certifikát kvality a bezpečí. Gratuluji všem, kteří se o to zasloužili, a přeji jim, aby i nadále úspěšně pomáhali potřebným pacientům v jejich léčbě a z velké části i při návratu do domácího prostředí. Pardubický kraj jim v tom bude pomáhat zejména při stavebních úpravách budov. V příštím roce to bude především tolik potřebná rekonstrukce elektroinstalace,“ komentoval výsledek akreditace Roman Línek, 1. náměstek hejtmana pro zdravotnictví.
Pardubický kraj investoval už v roce 2011 do opravy dvou výtahů v léčebně, v loňském roce se tu podařilo opravit sociální zařízení, koupelny a zbudovat na patrech dvě recepce pro ošetřovatelský personál. Zatím největším projektem bylo zateplení budov za 11 milionů korun, které bylo ukončeno letos v červnu. Největší část zaplatily evropské fondy a podílel se i Pardubický kraj a Státní fond životního prostředí. „Na rekonstrukci elektroinstalace a na zajištění záložního zdroje za 10 milionů korun je už schválena dotace z Ministerstva zdravotnictví a dvaceti procenty se bude podílet i Pardubický kraj,“ uvedla ředitelka léčebny Jana Tomšů.
V léčebně je 105 lůžek následné péče a 17 pobytových sociálních lůžek. Více než polovina klientů odchází pro doléčení do domácího ošetřování a třetina do sociálních ústavů. Vedení léčebny se také přizpůsobuje poptávce po službách rodinám z terénu.


Hledáme svědky dopravní nehody cyklisty a osobního auta, která se stala v pátek 18. 12., krátce po 6. hodině ráno v České Třebové na křižovatce ulic U Teplárny a Ústecká v blízkosti Tesca. Prosím ozvěte se na telefonní číslo 731 699 668 nebo přímo Policii ČR. Moc to pomůže s objasněním nehody. Děkujeme. Cyklista

  •