„Hej mistře“ ve Svitavách                                                     

V sobotu 12.12. zahájil Bendl sérii předvánočních koncertů ve Svitavské Fabrice. Podílel se zde na tradičním provedení České mše vánoční Jakuba Jana Ryby, a to pod taktovkou sbormistryně Dany Ludvíčkové. Na koncertě vystoupilo společně několik hudebních těles. Za doprovodu Orchestru pardubických filharmoniků si kromě Bendla pod vedením Josefa Menšíka zazpívali Chorbell Hradec Králové se sbormistryní Kateřinou Kubínovou, Otakar Vysoké Mýto se sbormistryní Věrou Milerovou a  domácí svitavské sbory Dalibor, sbormistryně Miroslava Ducháčková, a Iuventus, sbormistryně Věra Burešová. V sólových partech se představili Jana Lesná - soprán, Markéta Štefaniková - alt, Václav Boštík – tenor a Michal Tetur - bas.
Bendl zpíval „Rybovku“ již mnohokrát a dalo by se říct, že už ho při jejím provedení nemůže nic překvapit. Nicméně provedení ve Svitavách bylo obohaceno o řadu scénických prvků, a proto se stalo zajímavým zážitkem nejen pro obecenstvo, tak i pro účinkující. Již v první části, kde tenor se svým nástupem „Hej mistře, vstaň bystře“ budí bas - staršího mistra, mohlo publikum kromě výborných pěveckých výkonů sólistů sledovat i jejich výkony herecké. Sbor pak převzal roli lidí, kteří se jdou podívat do Betléma na nově narozeného spasitele.
Před mší navíc zazněl výběr skladeb z České svatoroční a České mariánské muziky Adama Václava Michny z Otradovic v provedení sboru a sólistů za doprovodu orchestru a Prelude z Te Deum francouzského barokního mistra Marca - Antoine Charpentiera. Koncert pak uzavřelo mohutné slavnostní Adeste Fideles.
Pro Bendl bylo sobotní provedení ve Svitavách prvním z 5 plánovaných koncertů, kde Česká mše vánoční zazní. Ještě před vánoci ji Bendl zazpívá ve čtvrtek 17. prosince v Litomyšli s litomyšlským komorním orchestrem a místními sbory, 19. prosince v na domácí půdě v českotřebovském kostele svatého Jakuba a aby toho nebylo málo ta ještě v neděli 20. prosince odpoledne hned dvakrát, a to v kostele Knapovci a v Dlouhé Třebové. Navíc pak tradičně zazní jako součást půlnoční mše na Štědrý den.
S rekordním počtem letošních provedení České mše vánoční Jakuba Jana Ryby úzce souvisí výročí 200 let od jeho úmrtí. Bendl zve všechny, kteří mají tuto krásnou skladbu rádi, aby si ji přišli poslechnout na některý z plánovaných koncertů a odpočinuli si tak na chvilku v předvánočním shonu