Nově rekonstruovaný klavír

Lukáš Klánský, český klavíriska se narodil  22. 3. 1989 v Praze (jeho otec Ivan Klánský  je významný klavírista a vedoucí katedry klávesových nástrojů na HAMU Praha). Lukáš Klánský začal hrát na klavír v pěti letech v Hudební škole hlavního města Prahy, dále studoval na pražském Gymnáziu Jana Nerudy s hudebním zaměřením a nyní je posluchačem  pátého ročníku HAMU Praha ve třídě Ivana Klánského. Od roku1997 se úspěšně zúčastňuje různých tuzemských a zahraničních klavírních soutěží a má za sebou stovky koncertů.

V České Třebové byl koncert Lukáše Klánského velmi očekáván, také v souvislosti s první prezentací nově rekonstruovaného nástroje - koncertního křídla. Tento nástroj je v majetku českotřebovské Základní umělecké školy. Původně byl umístěn v malém sále Dělnického domu, který dříve právě patřil českotřebovské Lidové škole umění. Při rekonstrukci prostor pro Kulturní centrum byl pak nástroj přestěhován do hlavní budovy ZUŠ na Kozlovské ulici 775 do učebny Hudební nauky. Zřizovatelem ZUŠ  byl nejdříve školský úřad, později Pardubický kraj. V těchto podmínkách bylo těžké pomyslet na financování rekonstrukce tohoto konstrukčně pozoruhodného nástroje, stejně jako např. v osmdesátých letech, kdy bylo financování Lidových škol umění až na samotném chvostu školství. Nebýt tehdy např. patronátního závodu, nebylo by možné snad zajistit ani výuku, natož rekonstrukci koncertního nástroje. Naděje vznikla až posledních letech, kdy zřizovatelství  ZUŠ převzalo Město Česká Třebová.  Ředitel ZUŠ MgA. Bohuslav Mimra o rekonstrukci nástroje usiloval, spojil síly s předsedou českotřebovského Kruhu přátel hudby Dr. Jaroslavem Demelem. Představitelé města myšlenku rekonstrukce nástroje převzali jako reálnou možnost, zvláště když renovovaný nástroj bude dobře využit pro koncerty v Malé scéně, kde byl dosud nástroj, vyžadující stálou údržbu a vydržel v dobré kvalitě jen jeden koncert. Proces rekonstrukce byl spojen s vypsáním výběrového řízení na dodavatele, které bylo nakonec opakováno. Vybrán byl spolehlivý partner, který provedl práci opravdu dokonale.  Dodržel i termín, který byl stanoven tak, aby mohl být renovovaný nástroj uveden do života slavnostním křtem právě na předvánočním koncertu KPH.

Začátek koncertu byl proto velmi slavnostní. Ředitel Kulturního centra Mgr. Josef Kopecký uvedl na jeviště Malé scény  hosty: klavíristu Lukáše Klánského,   bývalého ředitele ZUŠ Bohuslava Mimru, který měl na rekonstrukci nástroje největší zásluhu,. předsedu KPH Dr. Jaroslava Demela a místostarostu Dobromila Keprta. Bohuslav Mimra v krátkosti popsal celý proces  výběru nástroje a jeho rekonstrukce a pochválil její provedení, předseda KPH poděkoval všem, kteří se zasloužili, že dnešní koncert mohl být opravdu s renovovaným koncertním křídlem.  Místostarosta Dobromil Keprt  popsal půldruhého roku trvající proces výběru dodavatele a zajištění rekonstrukce. Renovace nástroje stála 220 tisíc Kč a dalších 200 tisíc věnovalo město na úpravu prostor pro nový klavír v samostatné místnosti vedle jeviště, kde je zajištěna klimatizace a stálá vlhkost vzduchu, což má velmi pozitivní vliv na stabilitu ladění. Samotný proces "opatrného" pokřtění nového nástroje byl svěřen klavíristovi Lukáši Klánskému. Ukázal, že si s lahví šampaňského dovede poradit, aby pak popřál novému nástroji dlouhý a užitečný život, pochválil jeho vlastnosti a potvrdil, že renovace byla dobrá a významná investice do dlouhé budoucnosti.

Nový nástroj pak mohl vejít do hudebního života  hned při první mistrovsky provedené  Sonátě E - dur opus 109 Ludviga van Beethovena, stejně jako v dalších skladbách:  Felix Mendelsohn - Bartholdy, Johanes Brahms, Fryderyk Chopin....