Vánoční trhy 2015

Vážení návštěvníci našich adventních trhů, milí Českotřebováci,
dnes, v neděli 20/12, proběhla před Kulturním centrem (a také v něm!) akce, kterou jsme nazvali Adventní trhy. Jelikož ale dopadla podle našich představ jen z poloviny, rozhodl jsem se napsat tento článek, abych Vám vysvětlil, co jsme zamýšleli – a jak se naše představa nepodařila zcela naplnit.
 
Všichni víme, jak vypadají adventní trhy na Staroměstském náměstí v Praze, mnozí Třebováci na ně každoročně jezdí, aby si užili atmosféru, aby si nakoupili dárky, aby si užili vánoční Prahu. Česká Třebová není Praha, nicméně jsme se chtěli pokusit tuto atmosféru do našeho města přenést. To byla výchozí myšlenka.
Nijak jsme nezanevřeli na „historické“ trhy, ale chtěli jsme nabídnout zase něco nového. Lití olova je krásné, nicméně dárek to úplně není.
Řešili jsme, co tedy našemu městu nabídnout. Chtěli jsme dárky (záměrně nepíšu stánky, protože jsme nechtěli pouťový sortiment, ale věci, které bychom si mohli všichni koupit jako dárek pro své blízké). Chtěli jsme vánoční atmosféru, včetně „vánočního“ občerstvení. Chtěli jsme kulturní program, který by celý den zpestřil. A chtěli jsme nějaké aktivity pro děti, které nakupování jejich rodičů většinou příliš nebaví (a rodiče také leckdy nechtějí nakupovat s nimi, zvlášť když nakupují dárky pro ně). Navíc jsme si říkali, že by bylo fajn, aby se tyto aktivity neodehrávali venku v zimě a vlhku, ale v teple a suchu. A to jsme netušili, že bude počasí, jaké dnes bylo. Tolik výchozí představa.
Věděli jsme, že ve stejné době budeme mít vánoční výstavu, řekli jsme si tedy, že ji do této akce zakomponujeme.
Věděli jsme, že pro takovouto akci v těchto obrysech, potřebujeme zázemí. Včetně toalet pro veřejnost, šaten pro vystupující, snadného připojení na elektřinu a vodu pro trhovce. Věděli jsme, že potřebujeme dopravně bezpečný prostor, ve kterém se lidé (a děti!) mohou pohybovat bez strachu, že vběhnou pod kola aut. Věděli jsme, že potřebujeme také prostor pro parkování návštěvníků, ale i všech zainteresovaných.
 
Ověřili jsme si letos, že Nádražní ulice toto všechno splňuje. Kulturní program se odvíjel uvnitř KC, které poskytlo ideální zázemí. Stejně tak se uvnitř prostor výstavní síně proměnil v ideální místo pro aktivity dětí. A betlém byl lákadlem sám o sobě. Myslím, že ještě nikdy neběžel „v kuse“ tak dlouho, jako dnes, kdy byl v obležení malých i velkých skutečně permanentně. Uliční parter potom nabídl skutečně „korzo“, bez aut a ohrožení. A naše parkoviště vedle KC, resp. podzemní parkoviště na Terminálu převýšilo požadavek návštěvníků mnohonásobně. Potud tedy vše fungovalo výtečně.
 
Z tohoto místa chci také poděkovat všem, kteří s Kulturním centrem na této akci spolupracovali! Jmenovitě potom Domu dětí a mládeže Kamarád a Základní umělecké škole za zajištění kulturního programu, Městskému muzeu za úžasnou výstavu Česká Třebová v obrazech (která zvlášť u dospělých návštěvníků akce, společně s modelem starého Trávníka vystaveným ve výstavní síni, skutečně bodovala, před obrazy postávaly celé hloučky diskutujíce o tom, jak se ta která část našeho města změnila). Děkuji Kateřině Luzarové, Základní škole Na rovině, Rodinnému centru Rosa, Domu dětí a mládeže Kamarád a ZŠ Ústecká za výtvarné workshopy pro děti! Bez Vás by podobná akce byla nerealizovatelná! Děkujeme!
 
Čímž se dostávám k tomu, co, řekněme si to upřímně, nefungovalo. Vážení návštěvníci naší akce, moc se Vám svým jménem i jménem Kulturního centra omlouvám, že samotné trhy dopadly poněkud nešťastně. Je to pro nás velké ponaučení pro příště. S mnohými z Vás jsem o tom mluvil přímo na místě, přesto mám potřebu vše ještě napsat:
Když jsme se pustili do realizace výše předestřeného konceptu, řekli jsme si, když jsme v Třebové, že dáme prostor především třebovským podnikatelům. Proč by konečně měli v našem městě nabízet na adventních trzích Třebovákům své výrobky přespolní? A tak jsme nabízeli prostor.
Je třeba poznamenat, že jsme vše předzajistili: byla vyřízena všechna povolení, všechny výjimky, byla vyřízena uzavírka ulice, všem jsme nabízeli připojení na elektřinu, zázemí, dokonce i naše stoly. Stačilo tedy pouze přivézt zboží. A to nám přišlo jako dobrá nabídka. Byli jsme skutečně zaskočeni, když na naše volání vlastně téměř nikdo neodpověděl. A proto další poděkování: Děkuji paní Monice Simonové, že k nám přijela prodávat vánoční stromky, navíc za ceny skutečně neuvěřitelně nízké! (Chtěli jsme zajistit i prodej vánočních kaprů, nepochodili jsme však, prý se nikomu z jejich prodejců nevyplatí chystat kádě na jeden den. Bohužel.) Děkuji firmě Mika, že na trzích postavila stánek se svými výrobky. Děkuji Hotelu Bravo, že přivezl svůj stánek s občerstvením. Děkuji podnikatelům z Nádražní ulice, především Café59 a Květinám Kaktus, že nás též podpořili!
Vzhledem k zanedbatelnému ohlasu u místních firem jsme proto, abychom trhy nemuseli odvolat, nabídli prostor přespolním. Nebylo ještě poznamenáno, že nikdo neplatil žádný nájem! Prostor byl zdarma! A podařilo se nám zajistit dalších 8 prodejců, kteří měli nabízet ruční výrobky, proutěné zboží, kovové šperky, oblečení, svíčky atp. Domluveno a přislíbeno bylo telefonicky. A zde první ponaučení. Z těchto prodejců k nám totiž dnes přijeli pouze dva.
Když jsem ráno v 7.00 přišel do práce, byl jsem spokojený, panoval zde již ruch, první stánky se již rýsovaly. Nenapadlo mě ani ve snu, že to budou i poslední.
Ano, dnes již víme, že příště budeme chtít po prodejcích složení kauce, která jim bude v plné výši po skončení akce vrácena. To proto, abychom měli jistotu, za prvé že přijedou, za druhé že neodjedou dřív, než akce skončí. Protože i to se letos stalo a několik, z už tak malého počtu stánkařů, odjelo po obědě, kdy ulice skutečně na dvě hodinky utichla. Je to pro nás velké ponaučení. A omlouváme se. Ale nikoho z nás skutečně nenapadlo, že domluvení nepřijedou (ani nevíme, proč nepřijeli! Dnes s námi nekomunikovali. A ti co ano, tak se rozhodli pro jiná města…), nenapadlo nás, že by někdo mohl odjet dřív. Nezbývá mi, než se Vám omluvit. A slíbit, že příští rok, pokud nám i přes letošní zkušenost zachováte přízeň, věci klapnou!
 
To, že tato akce smysl má, že o ní zájem byl, to se letos potvrdilo. Přišlo Vás skutečně mnoho. Z toho radost mám. Velkou! Proto jsem dnes rozhodnut se do ní pustit, s letošním ponaučením, za rok znovu.
A Vám, kteří jste mi své postřehy řekli hned přímo na místě, také děkuji. Jak za ty pozitivní od Vás, co jste byli spokojeni s programem uvnitř a co jste shovívavě mávli rukou nad počtem prodejců venku, tak i od Vás, co jste spokojení nebyli a taky jste to řekli. Je to pro mne cenné. Děkuji.
Vážení návštěvníci, za sebe tedy akci hodnotím jako naplněnou pouze z poloviny. Příští rok ji naplníme zcela! Slibuju a zavazuju se k tomu.
 
Milí Třebováci, přeji Vám všem šťastné a veselé Vánoce a do nového roku jen vše nejlepší!
Josef Kopecký, ředitel KC