Českotřebovský deník 11/2015 (14.1.)                                   
Třebovské volejbalistky v tempu nepolevily ani v novém roce  2015                  

Minulou sobotu jsme se jako vedoucí celek tabulky v II. Lize skupiny B utkaly na palubovce TJ Sokol Žižkov B, který je na pátém místě. V prvním zápase nás mančaft Žižkova doslova zaskočil svým neuvěřitelným odhodláním vybrat každý míč a svým nechutně tvrdým servisem, což ho po dvou setech a dvou pro nás nevydařených koncovkách vyhouplo do vedení 2:0. Třetí set byl bohužel v podobném duchu, ale tentokráte nás koncovka na základě výborné obrany, skvělého pole a trošku štěstíčka přivedla k vítězství. Čtvrtý set byl až na malé zaváhání pro nás celkem jednoznačný a my jsme hrdě nastoupily do tajbrejku, který jsme v bojovném duchu doslova „urvaly“. Bodové výsledky mluví za vše 3:2 (-26, -27, 26, 22, 13). Druhý zápas, který byl zahájen až v pozdních odpoledních hodinách z důvodu basketbalového utkání se vyvíjel celkem jednoznačně a až na malé klopýtnutí v prvním setu byl pod naší taktovkou a my jsme s úsměvem ve tváři a fyzickým vyčerpáním zvítězily 3:0 (24, 20, 16).
Tuto sobotu tedy 17.1. v 9:00 hodin se utkáme s předposledními Chvaleticemi a pevně doufáme, že domácí prostředí a přiliv věrných fanoušků nám přinese dalších šest bodů, a my si tak upevníme prvenství před týmem TJ Slavia Hradec Králové, který je v těsném závěsu za námi. Děkujeme Vám za přízeň a těšíme se na viděnou. Radka J.
Sestava:
Barešová S., Gottwaldová L., Horáková I., Hýblová N., Janďourková R., Šemberová M., Totušková L., Trávníčková P.
 
Pronajmu garáž za čističkou. Kontakt  737 952 607           

Tabulky CHL k 12. lednu 2015

 
Výběr sportovních  akcí na měsíc březen v regionu - začne fotbal i turistika 

7. března         15.hledání Stromoucha - pěší turistika v Ústí nad Orlicí
28.března       okresní zahájení nové turistické sezóny v Lanškrouně
7. března         fotbalová divize Česká Třebová - Trutnov
14. března        fotbalová divize Ústí nad Orlicí - Český Brod
2I. března       fotbalová divize Česká Třebová - Náchod
28.března       fotbalová divize Ústí nad Orlicí-Týniště n.Orl.
 
Královna sportů atletika má na letošní rok připravený opět bohatý program ze kterého jsme vybrali

9.květná         mistrovství České republiky v běhu na 10 km mužů a žen v Ústí n.Orl.
20.června       memoriály Václava Čevony na 3 km a Jána Kováče na 800 m v Ústí n.Orl.
28.června       krajský přebor v běhu do vrchu na Kozlovský kopec v České Třebové
15.srpna mistrovství České republiky v běhu do vrchu na trase Dolní Morava-Králický Sněžník
22.srpna čtvrté kolo Il.ligy mužů a žen v Ústí nad Orlicí 3-4.října        
71.ročník ústeckého desetiboje - současně krajský přebor
 
Letošní vyhlášení ankety o nejlepšího sportovce roku bude v českotřebovském Národním domě

Slavnostní vyhlášení 46.ročníku ankety o nejlepší sportovce "a kolektivy okresu za rok 2014:
Mezi oceněnými jsou  i sportovci z České Třebové
Trenéři Bohuslav Štusák - trenér juda  a Jaroslav Rybka trenér tenisu
Kolektivy mládeže 1.místo volejbal Česká Třebová
Veteráni 3.místo Hana Brusenbauchová  4. místo Martin Vacek   5. místo Miloslava Keprtová
žactvo 1. Justýna Bouchalová radiový orientační běh  2. Eliška Štichauerová plavání   5. Jakub Herman judo  .8. Antonín Kobza judo
dorost 2. Michaela Stránská atletika
Prezident poděkoval občanům kraje za setkání

Brandýs nad Orlicí – Druhá návštěva prezidenta Miloše Zemana v Pardubickém kraji se uzavřela v Rehabilitačním ústavu Brandýs nad Orlicí závěrečnou tiskovou konferencí. Hejtman Martin Netolický připomenul to, co chtěl hlavě státu ukázat – potřebnost páteřní komunikace R35 a jejích přivaděčů, obchvatů měst, příklady úspěšných zaměstnavatelů, samospráv a příspěvkových organizací Pardubického kraje.
„Pan prezident při svých cestách po kraji viděl, že územní samosprávy umí hospodařit a nepotřebují tomu další manažery. Stačí jim zdravý rozum, uvážlivost, někdy trochu zdravého risku a zodpovědnosti,“ řekl hejtman, který mohl letos převést do krajského rozpočtu téměř půl miliardy korun na investice, a to jak ze zvýšeného inkasa daní, tak z úspor. „Je vidět že pod vedením Martina Netolického Pardubický kraj prosperuje,“ pochválil hejtmana prezident.
Prostřednictvím novinářů poděkoval Miloš Zeman občanům, kteří přišli na společná setkání v jednotlivých městech a která se vzhledem k počasí musela konat v sálech. „Ale na jaře se vrátíme zase na náměstí,“ oznámil prezident, kterému se v kraji dostalo příznivého přijetí. Setkání s oponenty využil k vysvětlování svých názorů.
Prezident na tiskové konferenci odpovídal na otázky novinářů týkající se aktuálních témat, jako je výběrové řízení na superúředníka, pomoc České republiky syrským uprchlíkům či devalvace české koruny.
 
V Mýtě prezident vzpomínal na autobus Zemák. V Brandýse dostal rehabilitační pobyt
Na návštěvě ve společnosti Iveco usedl prezident do autobusu firmy  (aktualizocvaná informace)
Vysoké Mýto - Prezident České republiky Miloš Zeman v rámci své třídenní návštěvy Pardubického kraje dnes navštívil společnost Iveco Czech Republic, a. s., ve Vysokém Mýtě, největšího výrobce autobusů značky Iveco Bus a jednoho z největších zaměstnavatelů v kraji. Prezidenta republiky přivítali Sylvain Blaise, předseda představenstva, a Jiří Vaněk, generální ředitel společnosti.  Prezidentskou delegaci doprovázel i hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.
Po úvodním přivítání následovalo setkání s vedením společnosti. Hlavním tématem prezentace byla historie firmy, současný status, rozvojové záměry výrobního závodu a jeho význam pro zaměstnanost v regionu. Hejtman Martin Netolický připomenul, že prezident Miloš Zeman byl na první prezidentské návštěvě v Pardubickém kraji v konkurenčním podniku v Českých Libchavách, a protože je třeba vyvažovat, letošní pozvánka směřovala do Vysokého Mýta. „Bohužel Pardubický kraj nemůže ovlivnit to, jaké autobusy dopravci v kraji používají, ale požádal bych prezidenta republiky o přímluvu na podporu českých výrobců,“ uvedl Martin Netolický.
Prezident Miloš Zeman zavzpomínal na autobus Zemák z tehdejší vysokomýtské Karosy, který se zrodil za pomoci francouzského manažera navzdory tehdejšímu ministru dopravy. Na setkání se zaměstnanci hovořil také o kolektivních smlouvách a zeštíhlení nejen ve výrobě, ale i ve státní správě.
Poté se prezident Zeman seznámil s výrobním areálem i s kompletní produktovou řadou Iveco Bus včetně městského modelu Urbanway a linkového autobusu řady Crossway, která je nejúspěšnejší produktovou řadou na evropském trhu. Výroba obou modelů se soustředí právě do Vysokého Mýta. Na závěr návštěvy se pan prezident setkal se zaměstnanci společnosti.
„Společnost Iveco Czech Republic je významným zaměstnavatelem v regionu, zaměstnává přes tři tisíce lidí, dalších přibližně 1700 pracovních míst vytváří u subdodavatelů a  umisťuje se v první polovině Czech TOP 100 nejvýznamnějších firem. Iveco Czech Republic průběžně investuje do průmyslových zařízení a za deset let více než zdvojnásobila svou výrobu,“ prohlásil Sylvain Blaise.
Jako poděkování za návštěvu výrobního závodu ve Vysokém Mýtě dostal prezident dárek v podobě modelu autobusu z produkce Iveco Bus a knihu o historii podniku ve Vysokém Mýtě. Při této příležitosti generální ředitel společnosti pozval prezidenta, aby opět navštívil Vysoké Mýto v rámci červnových oslav 120 let od založení společnosti. 
 
Choceň, město parků a park ve městě
¨
„Do Chocně jsme pana prezidenta pozvali zejména proto, aby na vlastní oči poznal dopravní problémy tohoto regionu,“ uvedl hejtman Martin Netolický a pokračoval: „Pardubický kraj opravuje silnice druhé a třetí třídy v okolí, ale páteřní komunikace chybí a to včetně potřebných mimoúrovňových křižovatek a přivaděčů na Choceň a Žamberk. Dalším problémem je zde nedokončená rekonstrukce prvního železničního koridoru, který měl být hotový už v roce 2000.“
Starosta města Ladislav Valtr představil prezidentovi krásné město se spoustou zeleně, jehož nejznámějšími výrobky jsou Choceňský jogurt a Choceňské pomazánkové. Prezident hovořil se zastupiteli i občany například o projektu Dunaj – Odra – Labe, o regulaci hazardu nebo sankcích proti Rusku a jejich významu. Dostal dárek od Choceňské mlékárny a také obrázek, kde už je kanál Dunaj – Odra – Labe procházející Chocní namalovaný dokonce i s parníkem.
 
Týden rehabilitace pro prezidenta
Rehabilitační ústav Brandýs nad Orlicí přivítal první oficiální prezidentskou návštěvu ve své historii. Neoficiálně už sem však pravidelně zajížděl prezident Tomáš Garrigue Masaryk. Ředitelka Michaela Tomanová Milošovi Zemanovi předala jako dárek týdenní rehabilitační pobyt pro celou rodinu. „Je to krajské zařízení, kterým se můžeme opravdu pochlubit,“ řekl hejtman Martin Netolický. „Je tu výborné ubytování, odborná a lidský příjemná péče, rekonstruované budovy. Naším jediným dluhem je zde obnova léčebného bazénu. Chtěl bych slíbit paní ředitelce, že v letošním roce na ni uvolníme z krajského rozpočtu část prostředků a celou akci bychom mohli dokončit v příštím roce,“ slíbil Martin Netolický.
Prezident besedoval s vedením ústavu, ale také se zaměstnanci a pacienty. Odpovídal i na fundované dotazy o devalvaci koruny, o inkluzi postižených dětí: „Není nic horšího než dětská krutost,“ uvedl prezident. „Podle mého názoru jsou postižené děti šťastnější v rovnocenné komunitě,“ dodal Miloš Zeman.