Českotřebovský deník 12/2012 (15.1.)                                  
Karneval na ledě

Krasobruslařský klub Česká Třebová v sobotu 10.ledna pořádal již čtvrtý ročník karnevalu na ledě. Jako tradičně, se zimní stadion proměnil barevnými balonky a veselými třásněmi, do té pravé karnevalové nálady. Za doprovodu dětských písniček, se brzy po ledové ploše, projížděly první do masek nastrojené děti, ale ani rodiče a doprovod nezahálel.
Pro 100 dětí a 50 rodičů, již na ledě čekala během 75 min, zábava v podobě rozcvičky, výuky krasobruslařských prvků, dovednostních soutěží, her a ukázka dvou krasobruslařských vystoupení. V prvním vstupu se představily ve skupinové jízdě „Malíři“ z připravované pohádkové lední revue.  Druhé vystoupení „Berušky“ bylo velkou premiérou pro naše nejmenší bruslařky ze školičky.
Závěr karnevalu patřil volnému bruslení a rozdání sladkých odměn pro každé dítě.

Na Pekláku vše v provozu, sněhu stále dost na dobrou lyžovačku.

Provozní doba denně 9-16 a 17-20 hodin.  Do odvolání jezdíme pouze za 10 bodů.  Všechny služby v provozu, lyžařská škola denně 9-16 hodin.  V bufetu Vás čeká mimo jiné čertovsky dobrá grilovaná klobása. Situace na svazích v 16 hodin: teplota 2 °C, oblačno, sjezdovka Peklák 10-40 cm technického sněhu, sjezdovka Zahrádky 20-50 cm technického sněhu. Sjezdovky zatažené.  Těšíme se na Vás, na shledanou na Pekláku.
 
Opakování dokumentu Vladimír Pácl proběhlo na ČT sport dnes 15/1 podvečer

Pořad je úspěšnou propagací města a to bez jakékoliv finanční spoluúčasti z České Třebové. Původně bylo natočení dokumentu přislíbeno s podmínkou spoluúčasti, nakonec nebyla potřeba, pořad je nabitý problémy, ukazuje nejen na to, jak poměry v 70. letech donutily Vladimíra Pácla k emigraci, ale také i to, že poměry v Českém lyžařském svazu neumožnily Vladimíru Páclovi v 90. letech ani  rehabilitaci, a vlastně ani návrat z emigrace. Velmi cenná jsou svědectví syna Radvana Pácla.   Je třeba také připomenout významný podíl Mgr. Magdalény Peterkové, která pro dokument zajistila české překlady italských rozhovorů  s Antonií Pini a dalších činitelů v Malé. Více  se o Vladimíru Páclovi  a jeho osudu dočteme  řadou překvapivých souvislostí v připravované publikaci Dr. Josefa Zavřela.
 
DDM Kamarád informuje

Dětský karneval
DDM Kamarád Česká Třebová pořádá dětský karneval  „S Večerníčkem“. Karneval bude probíhat 7.2.2015 od 15:00 do 17:30 hod. v restauraci Na Horách. Vstupné 45,-Kč dospělí, 30,-Kč děti (do 3 let zdarma bez nároku na místo). Čeká vás taneční vystoupení, volba nejkrásnější masky, výtvarná dílna, tombola a soutěže. Vstupenky možno zakoupit v úředních hodinách v DDM Kamarád od 12.1.2015.
 
Kreativní kurzy
Dům dětí a mládeže Kamarád Česká Třebová pořádá pro dospělé a starší děti kreativní kurzy. Přihlásit se můžete vždy 14 dní před akcí v DDM Kamarád nebo na tel. č. 465 535 382, 777 292 244, 777 292 218. Každá akce se bude konat při minimálním počtu  5-ti účastníků. Platbu prosím uhraďte nejpozději 2 dny před konáním kurzu.  Bližší informace o jednotlivých akcích budou průběžně zveřejňovány na internetových stránkách DDM Kamarád.
Malování na trička – čtvrtek 12. 2 .2015 v 16:00 – 18:00 hod. – lektorka Hana Milerová
Keramika – jaro – pondělí 23.2.2015 v 15:30 – 19:30 hod. – lektorka Iveta Mutlová

Klub Rébus Vás zve na Hollywood party
Pátek 27. 2. 2015 od 16.00 do 19.00 hodin
Co Vás čeká?               Fotokoutek
                                    Soutěž o nejlepší herecký výkon
Můžete přijít jako celebrita nebo ve vhodném společenském oděvu
Kapacita omezena – maximální počet je 20 účastníků!

O krajské granty je možné žádat do konce ledna

Pardubice (15. 1. 2015) – Rada Pardubického kraje dnes vyšla vstříc zejména nově zvoleným samosprávám obcí a dalším zájemcům a prodloužila termín pro podávání žádostí o granty do konce ledna. „Uvědomili jsme si, že v obcích, kde se měnila samospráva, nestihli žádosti termínované koncem listopadu nebo začátkem prosince podat, proto jsme se dnes dohodli na prodloužení termínu,“ informoval hejtman Martin Netolický.
Do konce ledna je možné podávat žádosti o granty v těchto programech, granty s prodlouženým termínem jsou označeny tučně:
-       Podpora pořízení územních plánů
-      Podpora realizace rozvojových projektů v problémových mikroregionech Podpora budování infrastruktury cestovního ruchu
-       Podpora pravidelné činnosti sportovních organizací
-       Podpora handicapovaných sportovců
-       Podpora sportu pro všechny
-       Podpora sportovní reprezentace kraje
-       Podpora významných sportovních akcí
-       Podpora výstavby, rekonstrukcí a oprav sportovních zařízení, pořízení investičního movitého majetku sportovních zařízení a organizací
-       Podpora volnočasových aktivit
-       Podpora začínajících včelařů
-       Vzdělávání, výchova a osvěta v oblasti životního prostředí
-       Péče o životní prostředí
-       Podpora  aktivit navazujících na služby poskytované podle zákona 108/2006 Sb., o sociálních službách
-       Podpora prorodinných aktivit
-       Podpora kulturních aktivit
-       Podpora preventivní péče o sbírky muzeí a galerií
-       Podpora stavební obnovy a restaurování kulturních památek a drobných objektů památkového charakteru
-       Podpora  jednotek sboru dobrovolných hasičů obcí
-       Program nestátních neziskových organizací působících v oblasti požární ochrany, IZS, ochrany obyvatelstva a krizového řízení
-       Podpora rozvoje zahraničních vztahů pardubického kraje s důrazem na spolupráci s partnerskými regiony

 

Kraj přispěje na cyklostezky i bývalým olympionikům

Pardubice (15. ledna 2015) – Pardubický kraj podporuje sport i s ním spojený cestovní ruch. Rada kraje dnes schválila dotace ve výši více než 1,2 milionu korun pro tuto oblast. Podpořila tak například výstavbu cyklostezek, soutěže o nejlepší sportovce v kraji i bývalé olympioniky.
Jsme krajem, kde je cyklistika velmi populární jak pro rekreaci, tak pro místní cestování. Snažíme se proto pomáhat připravovat projekty, které cyklistickou infrastrukturu v kraji rozšíří a vylepší,“ uvedl krajský radní René Živný, který má sport i cestovní ruch ve své gesci. Shodně po 200 tisících korun přispěje Pardubický kraj ze svého rozpočtu na projekt zřízení půjčovny kol ve Svitavách, na studii proveditelnosti Labské cyklostezky z Pardubic do Kojic nebo na zprůchodnění cyklostezky číslo 24 u obce Opatovec. „U této obce je jediné místo, kde je možné podjet frekventovanou silnici I/35. V současné době je tam pouze zemědělská komunikace, vedle které by měla vzniknout i cesta pro cyklisty a pro pěší,“ vysvětlil radní Živný. Další dva projekty navážou na Orlické cyklokrálovství, jedná se o zpracování projektové dokumentace na cyklostezky Letohrad – Pastviny a Žamberk – Pastviny.
„Kraj i letos pošle sto tisíc korun do Nadačního fondu Východočeského klubu olympioniků. Stejná částka bude rozdělena na vyhlášení nejlepších sportovců jednotlivých okresů i celého kraje a také na krajskou olympiádu mládeže,“ dodal Živný. Krajskou olympiádu dětí a mládeže Pardubického kraje pořádá pardubické krajské sdružení České unie sportu ve spolupráci s Krajskou radou Asociace školních sportovních klubů České republiky a Pardubickým krajem. Krajské olympiády se účastní vítězné školy jednotlivých sportů z Okresních olympiád Pardubického kraje a nemohou se jí účastnit žáci sportovních tříd v daném sportu. 
Evropský parlament dnes rezolucí podpořil ruského disidenta Alexeje Navalného

EP dnes schválil rezoluci o případu Alexeje Navalného, ruského disidenta pronásledovaného Putinovým režimem. Jedním z jejích iniciátorů byl i Jaromír Štětina, člen výboru EP pro zahraniční věci, který se situací disidentů v Rusku dlouhodobě zabývá.
"Alexej Navalnyj je jedním z nevýraznějších ruských disidentů, který se znelíbil Putinovu režimu tím, že úspěšně odhaloval jeho korupci a neváhal o tom otevřeně hovořit. Navalnyj je pro Putinův režim nebezpečný také tím, že dokázal uspět ve volbách moskevského starosty v září 2013, kdy získal 27% hlasů. Podporou Alexeje Navalného a dalších nových ruských disidentů odvážně se potýkajících se zvůlí Putinova režimu může dát EU najevo, že hodlá skoncovat s politikou ustrašenosti vůči Rusku, kterou se bohužel již dlouhodobě prezentuje", uvádí k tomu Štětina a přidává konkrétní příklady evropské politiky ustrašenosti vůči Rusku:
"Když začátkem 90. let ruská armáda anektovala Abcházii, Evropa se zmohla jen na to, že vyjádřila znepokojení. Když ruská armáda vyvraždila v Čečensku 80 tisíc civilních obyvatel, Evropa nedokázala viníky těchto masakrů nazvat válečnými zločinci. Když v roce 2008 ruská armáda okupovala Jižní Osetii, mnoho evropských politiků neoznačilo za viníky války Kreml, ale zcela protismyslně samotnou Gruzii. Když vloni Rusko okupovalo Krym, byly protesty Evropy už mnohem silnější, nicméně to byly jenom protesty. Rusko Krym okupuje už takřka rok. Byla to naše ustrašenost, která nás dovedla až k Donbasu. To je jeden z důvodů, proč musíme podporovat nový ruský disent, ke kterému patří i Alexej Navalny", uzavírá europoslanec Jaromír Štětina. 

 

Festival zahájí fantastická francouzská opera

Každý z ročníků festivalu slaví nějaké své poprvé. V případě XII. ročníku Tomáškovy a Novákovy hudební Skutče se oním poprvé stane opera ve francouzštině. Autorem Hoffmannových povídek, které festival ve Skutči 8. března zahájí, je totiž slavný mistr operet Jacques Offenbach. Návštěvníci se však nemusí obávat jazykové bariéry. Představení je vybaveno českými titulky.
Fantastickou operu o pěti obrazech ve Skutči představí soubor opery Divadla F. X. Šaldy Liberec. „Opera byla nastudována pod vedením režiséra a současně scénografa Martina Otavy, který do června roku 2014 působil v Liberci na pozici ředitele. V létě jsme s ním již domlouvali uvedení Libuše plzeňskou operou, protože se ujal vedení Divadla J. K. Tyla,“ říká Lenka Frídlová z organizačního výboru skutečského festivalu. „Pan Otava má výjimečný cit pro výběr pěveckých rolí, ostatně je sám zpěvák. Jedinečné je však také hudební nastudování pod taktovkou dirigenta Martina Doubravského,“ dodává Lenka Frídlová.
Jak název opery napovídá, je inspirována skutečnými povídkami, které byly nejprve zpracovány jako divadelní hra. Jacques Offenbach začal na opeře pracovat v roce 1873, ale bohužel zemřel před jejím úplným dokončením, bylo svěřeno skladateli Ernestu Guiradudovi. Až v druhé polovině 20. stolení zvítězily snahy o její uvádění v co nejoriginálnější podobě.
Hoffmanovy povídky jsou jedním z nejuváděnějších titulů na světových jevištích, nejen pro znamenitost kompozice hudební, ale také pro svůj vnitřní příběh a brilantně vystavěné libreto.