Českotřebovský deník 13/2015  (16/2015)                             
Záznamy představení z metropolitní opery New York  plánují v Žamberku, on-line přenosy v Č. Třebové

Městský kulturní podnik Fidiko Žamberk, který spravuje také digitální kino, zahajuje projekt The Met: Live in HD, konkrétně promítání záznamů 4 oper z Metropolitní opery v New Yorku v našem kině.  První promítání se uskuteční na začátku dubna. Nový ředitel KC Česká Třebová Mgr. Josef Kopecký ve své koncepci práce Kulturního centra počítá dokonce s on-line přenosy koncertů či oper. Umožňují to nové podmínky pro tyto akce i to, že přenosy probíhají v době pro Evropu vhodnou, tedy se začátkem v 19 hodin.
 
Co nového na Pekláku

Na Pekláku vše v provozu, sněhu stále dost na dobrou lyžovačku. Provozní doba denně 9-16 a 17-20 hodin (pátek a sobota až do 21 hodin) Do odvolání jezdíme pouze za 10 bodů !!! ve všech dnech a časech.  Všechny služby v provozu, lyžařská škola denně 9-16 hodin.  Dovolejeme si upozornit na možnost vystoupit z vleku na novém výstupišti nad sloupem č.5, horní část sjezdovky je z důvodu rychlejšího tání upravena a vysněžena pouze omezeně. Situace na svazích: sjezdovka Peklák 10-40 cm technického sněhu, sjezdovka Zahrádky 20-50 cm technického sněhu. Těšíme se na Vás, na shledanou na Pekláku.
 
Středoevropský veletrh cestovního ruchu Holiday World  Praha

se na Výstavišti v Praze Holešovicích uskuteční ve dnech 19. - 22-. února (čtvrtek - neděle) . organizátorem je opět Incheba Praha a zúčastní se také opět město Česká Třebová.  V roce 2015 se bude konat 24. ročník, který proběhne ve dnech 19. - 22. února 2015 v areálu holešovického Výstaviště v Praze společně s 9. ročníkem gastronomického veletrhu Top Gastro & Hotel  a s 20. ročníkem veletrhu golfového vybavení a turistiky v České republice Golf Show.Veletrh Holiday World bude tradičně rozdělen na dva dny pro odbornou veřejnost a víkendové dny budou patřit veřejnosti laické.  Cílem spojení jednotlivých veletrhů je poukázat na vzájemné souvislosti mezi světy cestování, golfu  a stravování a představit je v co nejširší paletě odborníkům a laikům.
 
Helena Illnerová a Pavel Kovář představí Čas pro světlo v Knihovně V. Havla

Čas pro světlo je knižní rozhovor, který s Helenou Illnerovou vedl Pavel Kovář. Společně knížku představí 21. ledna v Knihovně Václava Havla. Přijďte si poslechnout zajímavé povídání nejen o dobrodružství vědy. Čas pro světlo je knižní rozhovor, který s prof. Helenou Illnerovou vede její profesní kolega, prof. Pavel Kovář. Mapuje její život od rodinného zázemí a osobnostního formování po vědecké a veřejné působení. Dotýká se nejen otázek spojených s vědou a vzděláním v naší společnosti, ale také otázek hodnot, výchovy, úcty k tradici. Rozhovor je svědectvím o síle a charakteru: Helena Illnerová se stala mezinárodně uznávanou vědkyní, aniž by si zadala s komunistickým režimem či aniž by rezignovala na mateřství a rodinný život. Kromě toho se věnovala mládeži v turistickém oddíle, který založila, a dnes se věnuje mj. dobrovolné pomoci sociálně ohroženým dětem.
Čas pro světlo představí autoři 21. ledna od 19 hod. v Knihovně Václava Havla v Ostrovní ulici v Praze. Večerem bude provázet šéfredaktor Portálu Martin Bedřich a hostem bude prof. Rudolf Zahradník.
 
Turistický portál Pardubického kraje získal 2. místo

Brno/Pardubice (16. 1. 2015) – Výsledky již 8. ročníku Velké ceny cestovního ruchu jsou známy. Pardubický kraj zabodoval v kategorii Nejlepší elektronická komunikace, když se umístil na 2. místě. Slavnostní vyhlášení výsledků soutěže, kterou pořádá vydavatelství C.O.T. media a Veletrhy Brno, se odehrálo ve čtvrtek v Brně v rámci konání veletrhů GO a Regiontour. Nechyběl u toho hejtman Pardubického kraje Martin Netolický ani krajský radní pro cestovní ruch René Živný.
Cena byla udělena především za provoz a fungování webových portálů www.eastbohemiaconvention.cz (stránky založené za účelem podpory subjektů poskytujících služby v oblasti kongresové turistiky), www.eastbohemiafilmoffice.cz (stránky regionální filmové kanceláře poskytující informace o lokacích vhodných pro natáčení) a www.vychodnicechy.info. „Oficiální turistický portál Pardubického kraje funguje v souladu s nejnovějšími trendy jak v cestovním ruchu, tak v IT technologiích. Turisté si mohou vybrat z devíti jazykových mutací, pohodlně si ho prohlédnout na mobilním telefonu či tabletu a lehce si naplánovat výlet nebo přes rezervační systém zakoupit vstupenku na některou z mnoha akcí. Samozřejmě poskytuje především informace o tom, co zajímavého se v kraji děje, ale třeba také aktuální sněhové zpravodajství,“ vyjmenoval přednosti krajského turistického webu hejtman Martin Netolický. Kromě výše uvedených webových portálů bylo ocenění uděleno i za prezentaci a komunikaci Destinační společnosti Východní Čechy (DSVČ) na sociálních sítích jako je Facebook či Pinterest.
A co na cenu říká krajský radní zodpovědný za cestovní ruch René Živný? „Jsem mile překvapen. Je to výsledek dobré spolupráce kraje s Destinační společností Východní Čechy. Všechny weby se snažíme plnit aktuálními informacemi, aby turisté měli co nejlepší přehled o možných tipech nejen na výlety, ale třeba i o počasí a podobně,“ vysvětil René Živný. Vítězství porota přisoudila Centrále cestovního ruchu – Jižní Morava za projekt Otevřené sklepní uličky vyprávějí příběhy.
„Na Regiontouru, který patří mezi největší veletrhy cestovního ruchu u nás, se prezentuje všech pět turistických oblastí kraje,“ konstatoval krajský radní René Živný. „Lyžaři si u nás v kraji mohou zalyžovat třeba na Dolní Moravě, která pro tuto zimní sezonu připravila dvě nové plně zasněžované tratě a také nový Snow Fun Park. Ski Park Červená Voda se kromě kvalitních sjezdovek může pochlubit nejmodernější čtyřsedačkovou lanovkou, která návštěvníkům jako jediná v republice nabízí komfort v podobě vyhřívaných sedaček,“ vyjmenoval největší lákadla zimní sezóny v kraji Živný.
Stánek Pardubického kraje přitahuje pozornost návštěvníků veletrhu vystaveným motocyklem JAWA 500, který upozorňuje na slavný plochodrážní závod Zlatá přilba, ale také možností ochutnat pravý pardubický perník. Expozice Pardubického kraje se nachází v pavilonu P pod označením P 108. Veletrh potrvá do neděle 18. ledna 2015.