Českotřebovský deník 16/2015  (19.1.)                                  
Na Pekláku stále jezdíme

Na Pekláku vše v provozu, stále se u nás dá dobře zalyžovat. Sněhu ale ubývá, doporučujeme starší lyže.
Pozor, změna provozní doby - do odvolání jezdíme denně bez přestávky 9-19 hodin.
Do odvolání jezdíme pouze za 10 bodů !!! ve všech dnech a časech.
Všechny služby v provozu, lyžařská škola denně 9-16 hodin.
Dovolujeme si upozornit na možnost vystoupit z vleku na novém výstupišti nad sloupem č.5, horní část sjezdovky je z důvodu rychlejšího tání upravena a vysněžena pouze omezeně.
Situace na svazích v 7 hodin:teplota 0 °C, sjezdovka Peklák 5-40 cm technického sněhu, sjezdovka Zahrádky 10-50 cm technického sněhu.  Těšíme se na Vás, na shledanou na Pekláku.
 
Mediace pomáhá ochránit děti před důsledky konfliktu dospělých

Přemýšlíte o rozchodu nebo se rozvádíte a obáváte se, jaký dopad to bude mít na Vaše děti? Potýkáte se s výchovnými problémy dětí, nemůžete se v rodině domluvit na pravidlech péče o ně nebo řešíte komunikační problémy s dalšími rodinnými příslušníky a obáváte se, že to ovlivňuje i Vaše děti? Pak jsou následující řádky určeny právě Vám.
Konflikty jsou součástí našeho každodenního života. Mnohé z nich dokážeme zvládnout sami, některé se nám však nedaří dlouhodobě vyřešit a přinášejí nám trápení, napětí a obavy z budoucnosti. Nejvíce se nás konflikty dotýkají, pokud je zažíváme s nejbližšími lidmi. V případech sporů mezi rodiči trpí nejvíce děti.
Velice účinným nástrojem při překonávání rodinných konfliktů, které mohou svou závažností ohrožovat zdravý vývoj dítěte, je mediace.
Je to kultivovaný, úspěšný a rychlý způsob řešení sporu, který za pomoci třetí strany – mediátora, vede ke smírnému řešení. Cílem mediace je dohoda, která je přijatelná pro obě strany konfliktu.
V současnosti je u nás mediace nejvíce využívána k řešení sporů mezi rodiči v době před rozvodem, během něj a po něm. Rodiče potřebují vyřešit spoustu témat – podle jakých pravidel budou děti vychovávány, jak budou naplňovány jejich potřeby, kde budou po rozchodu bydlet, jak budou probíhat kontakty s druhým rodičem, otázky výživného apod. Rodinná mediace může pomoci i s dalšími starostmi jako jsou: komunikační těžkosti, rozpory v názorech na výchovu, rozcházející se představy o tom, jak má rodina fungovat, kontakty s prarodiči či výchovné problémy dětí.
Mediace může pomoci dospělým co nejvíce ochránit své děti před důsledky rozpadu rodiny. Pokud rodiče projdou rodinnou mediací, mohou důležité otázky týkající se rozchodu vyřešit rychle, dokážou spolu komunikovat i v budoucnu a mají šanci vyhnout se zdlouhavému a citově náročnému jednání u soudu. Mediace může pomoci s nastavením pravidel, která vyhovují oběma partnerům a tím situaci rodiny zklidnit. Dítě pak zůstane v kontaktu s oběma rodiči a navíc získá zkušenost, že je možné těžkosti v životě díky společnému úsilí vyřešit.
Pokud jste z Pardubického kraje a řešíte rodinný konflikt, můžete být zapojeni do bezplatné služby, kterou v Chrudimi a České Třebové poskytuje Amalthea. Jak? Neváhejte a obraťte se na Gabrielu Pavlíkovou: 774 452 077, gabina@amalthea.cz.
Služba je určená pro rodiny s nízkými příjmy a je plně hrazená z projektu Děti doma – s rodiči nebo pěstouny, který je podpořen grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů.
 
Čtveřice obyvatel domova učinila první kroky v novém prostředí

Bystré, Polička - Paní Vlasta využívala osmnáct let služeb bysterského ústavu. Pobytové sociální služby ústavního typu se pozvolna mění a podporují osamostatňování jejich klientů. Před několika lety vznikla služba Podpora samostatného bydlení. Smyslem této terénní sociální služby je podporovat lidi s handicapem v samostatném bydlení a jejich životě. Před koncem loňského roku využila paní Vlasta se svým přítelem Jaroslavem nabídky k pronájmu bytu a přestěhovali se. V jedné z bysterských bytovek se jim dostalo vlídného přijetí od jejich nových sousedů.  
V novém prostředí se oběma líbí. „Koupili jsme si nové skříně, postele, komodu a pračku,“ říká paní Vlasta a konstatuje, že jí větší byt  2+1vyhovuje. Domácí práce zvládá s přehledem sama, včetně praní prádla. Dovoz teplých obědů si zajistila dodavatelsky z nedaleké Jedlové. „V dětství mě od vaření spíše odháněli, a tak nevařím ráda,“ vysvětluje důvod svého trochu nehorlivého vztahu k vaření. Vařit přesto umí: „Přes víkendy si vaříme polévky. Máme rádi řízky s bramborem, bramboráky,“ vyjmenovává oblíbená jídla. Pracovitá paní navštěvuje sociálně terapeutické dílny domova, baví ji hlavně práce s keramickou hlínou.
Vánoční svátky v novém prostředí prožila také další dvojice bývalých obyvatel Domova na zámku, pánové Pavel a Martin. Ze společné garsoniéry v domě na náměstí Na Podkově, kde vládla občas „ponorka“, se přestěhovali do bytu o dvou pokojích a kuchyni v Poličce, který jim od počátku padl do oka. Oba patří mezi pracanty, a tak si od nového bydlení ve větším městě slibují nejen vyřešení soukromí díky prostornějšímu bytu, ale také rozšíření možností pracovních příležitostí.
Do nového se vyloženě těšili, a tak s díky odmítli i možnost prožít poslední Vánoce v Bystrém, kde oba čtyřicátníci žili přes dvacet let, nejprve v zámku, a posledních 5 let v domě Na Podkově.  Poličku oba znají, obavy z neznámého prostředí nemají. Problémy jim nedělá ani cestování do okolních obcí a měst.  Stejně je netrápí ani práce v domácnosti. Dokážou si uklidit, nakoupit, vyprat prádlo, zajistit drobné opravy v bytě.  Obědy mají objednány v blízké nemocnici a ostatní jídla si umí připravit sami.  Jak se jim v novém prostředí líbí? „Jsme spokojeni,“ odpovídají oba unisono. Plány do budoucna? „Potřebujeme stůl do obývacího pokoje,“ odpovídají. Také oni spojují svůj další život s novým prostředím.
Čtveřice klientů z Domova na Zámku v Bystrém tedy začíná novou etapu svého života v běžném prostředí. Zatím si se vším poradili, a pokud bude třeba, pracovníci bysterského domova jim rádi pomohou.
„Je to směr, kterým se ubírají všechna naše pobytová zařízení. Samozřejmě se to týká jen těch klientů, u kterých je to možné,“ dodal radní Pardubického kraje pro sociální věci a neziskový sektor Pavel Šotola.