Českotřebovský deník 17/2015 (20.1.)                                   
LEDNÍ REVUE ZAPLNILA STADION DĚTMI
Krasobruslařský klub Česká Třebová letošní sezonu zaměřil na přípravu Velké dětské lední revue a s tímto programem se 16. ledna 2015 poprvé představil v představení pro školy a školky nejdříve na domácím ledě. Desátá hodina pátečního rána vše odstartovala. Slova se ujala Šárka Prossová a s aktivní spolupráci malých diváků provázela celým programem, který se skládal ze 14 vystoupení rozdělených do ročních období. Sólové, ale hlavně skupinové jízdy se nesly v duchu pohádek, ve kterých se postupně představili téměř všichni bruslaři našeho klubu a spolu s nimi i obě trenérky. Kromě pohádek pak léto patřilo filmovým písničkám z Rebelů a Pomády.
Na českotřebovský stadion dorazily děti ze ZŠ Libchavy, ZŠ Kerhartice, MŠ Libchavy, MŠ U Stadionu a Habrmanova.
Bezprostřední potlesk i radost v dětských očích byl pro všechny zúčastněné tou nejlepší odměnou.
Cyklus ledních revue v rámci programů pro školy a školky pokračuje zastávkou v Litomyšli a Lanškrouně a vyvrcholí 7.2.2015 opět v České Třebové představením pro veřejnost

EVANGELICKÉ BOHOSLUŽBY V  ČESKÉ TŘEBOVÉ - ÚNOR 2015

   1.2.2015  (Septuagesimae) bohoslužby v 9.00, evangelická fara, Riegrova 283, f. P. Peňáz
  8.2.2015  (Sexagesimae) bohoslužby v 9.00, evangelická fara, Riegrova 283, f. J. Nečas
15.2.2015  (Estomihi) čtené služby Boží  v 9.00, evangelická fara, Riegrova 283, P. Záleský ml.
22.2.2015  (první postní) bohoslužby s VP v 9.00, evangelická fara, Riegrova 283, f. J. Nečas

Římskokatolická farnost – děkanství Česká Třebová
a České křesťanské akademie, místní skupina Česká Třebová
Vás srdečně zvou na přednášku paní PhDr. Jana Croÿ
Královéhradečtí biskupové a 350 let diecéze“,
 která se bude konat v Městském muzeu v České Třebové v úterý 17. února 2015 od 17.00 hodin. Vstupné 20,- Kč.

Římskokatolická farnost – děkanství Česká Třebová
Příprava snoubenců na manželství
Zveme na setkání snoubenců, která si kladou za cíl zprostředkovat dvojicím celistvý pohled na manželství. Setkání budou probíhat ve vzájemně dohodnutých termínech na Římskokatolické faře v Klácelově ul. č. 1. v České Třebové. Společně se snoubeneckými  páry se účastní setkání i manželský pár a kněz. Snoubenci dostávají vždy dopředu tematické otázky, které si promyslí samostatně i ve dvojici, společná setkání jsou příležitostí „doladit“ některé otázky nebo doplnit chybějící informace, či možností porovnat své názory s ostatními dvojicemi. Pozvání platí i pro nepokřtěné.
Délka jednotlivých setkání  je cca 1-2 hodiny. Termíny budou stanoveny dle možností zájemců, první setkání se koná v neděli 22.2. od 15.00 hod. Celková délka „kurzu“ je od února do června r. 2015.   o. Miloš Kolovratník

Plesové šaty i obleky koupíte ve značkovém second handu Hrabáček
(naproti Gymnáziu)

Krajem požadovaná bezpečnost bude v Květné zajištěna

Pardubice (19. ledna 2015) – Podmínky stanovené Bezpečnostní radou Pardubického kraje pro uskladnění a převoz munice do Květné budou naplněny. Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický o tom dnes jednal s brigádním generálem Drahoslavem Rybou, generálním ředitelem Hasičského záchranného sboru České republiky. Do areálu v Květné se tak bude stěhovat pouze bezpečná a zkontrolovaná munice. Konkrétní termín však není prozatím znám.
„Byl jsem ujištěn, že do muničního skladu v Květné bude přepravována pouze bezpečná munice, za jejíž naskladnění bude zodpovědné Ministerstvo obrany ČR. Do konce ledna by pak měl být areál po technické stránce kompletně připravený na naskladnění,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „V Květné bude také dle našich požadavků umístěna jednotka profesionálních hasičů, kteří budou v případě potřeby ihned schopni zasáhnout. Zároveň je již nyní areál střežen vojenskou policií, která v místě zůstane i po převozu munice,“ dodal Martin Netolický.
V současné době jsou připraveny čtyři sklady z celkového počtu 27, u kterých se předpokládá, že budou pro převezenou munici využity. U ostatních je prováděna kontrola, která bude dle předpokladů dokončena do konce ledna. Samotné naskladňování může začít až po podepsání nájemních smluv mezi ministerstvem obrany a vlastníky munice. „Žádný konkrétní termín, kdy by mohlo začít docházet k transferu, není prozatím stanoven,“ uvedl brigádní generál Drahoslav Ryba, který se jednání účastnil společně s plukovníkem Ladislavem Prudilem.
NEJSTARŠÍM ÚČASTNÍKEM ŠESTNÁCTÉHO NOVOROČNÍHO VÝSTUPU NA ANDRLŮV CHLUM BYL JIŘÍ FIŠAR Z  PARNÍKA

Bezkonkurenčně nejnavštěvovanější akcí, kterou pořádá Klub českých turistů v Ústí nad Orlicí je Novoroční výstup na Andrlův chlum. Letošní 16. ročník nemohli bohužel navštívit běžkaři, o to více však přišlo pěšáků, přijelo cyklistů i jezdců na koních. Nejpočetnější skupina cyklistů přijíždí každoročně z choceňského týmu Cyklocentrum Josefa Voleského. Hodně cyklistů dorazilo i z České Třebové. Nejstarším účastníkem byl Jiří Fišar z českotřebovského Parníku, který oslavil vloni na podzim jedenadevadesáté narozeniny. Velkou atrakcí je vždy příjezd koňáků na Andrlův chlum. Letos přijeli z Dlouhé Třebové, Libchav i Hrádku. Od 10 hodin do 18 hodin byla turistická chata Hvězda zcela zaplněna. Lidé čekali na volná místa, fronty stály u výčepu i na zaplacení. Bohužel chata se nafouknout nedá. Šestnácti ročníků se zúčastnilo 16 280 turistů, za posledních dvanáct ročníků, přispěli pořadatelé humanitární akcí „Novoroční čtyřlístek“, tělesně postiženým spoluobčanům, částkou 10 474 koruny. Milan Richter
ČESKOTŘEBOVŠTÍ CYKLISTÉ S JIŘÍM FIŠAREM    Foto: M. Richter
Helicoptershow v Hradci Králové se spojí s Rally Show

Hradec Králové – Již 14. ročník tradiční akce Helicoptershow v Hradci Králové se vrací v termínu 15. – 16. května 2015 ke svému původnímu zaměření. Hlavním cílem bude představit široké veřejnosti spolupráci složek IZS a připravit zajímavou leteckou show. Letošní ročník si navíc připravil pro návštěvníky Helicoptershow zpestření. Spojí se s hradeckou Rally Show a rozšíří tak diváckou základnu o fanoušky motorsportu. Páteční den bude patřit zejména odborníkům z řad složek IZS a partnerům akcí, sobotní program přinese show pro diváky.
Pro širokou veřejnost bude na sobotní den připraven zajímavý program letecké a automobilové show. „Věříme, že spojením akcí program zatraktivníme a přilákáme větší počet diváků. Ti budou mít možnost střídat v průběhu dne letový program a program závodních aut,“ říká organizátor Helicoptershow Daniel Tuček a dodává: „V rámci leteckého dne budou připraveny ukázky činnosti Policie ČR, Hasičských záchranných sborů ČR i zdravotnické záchranné služby. Již tradičně se diváci mohou těšit na hromadnou nehodu se zásahem složek IZS společně s vrtulníky. Vystoupí řada pilotů světové úrovně nejen na vrtulnících, ale i nejrůznějších letounech. Na letišti si diváci budou mít možnost prohlédnout špičkové záchranné vrtulníky, ultralighty, letouny i vrtulníky pro VIP přepravu.“
Rally Show představí "nadupaný" program nejlepších jezdců českého motorsportu. Na duální trati se skokem přes most bude opět dominovat rally. Závodní okruh ovládnou formule, okruhové speciály, legendy, historici a diváky velmi oblíbení driftaři. Offroadová trať bude obsazena speciály z rally Dakar. „V rámci Rally Show opět proběhne největší Český autosalon, který představí novinky světových automobilek 2015 a umožní jízdu i samotným návštěvníkům,“ vysvětluje organizátor Rally Show Karel Pohner.
Obě akce jsou silně historicky spojeny s královéhradeckým letištěm. Uplynulé ročníky přilákaly kromě fanoušků také partnery, vystavovatele a odborníky z řad výrobců, majitelů i provozovatelů leteckých i automobilových strojů.
Do třetice Čajkovskij

Od roku 2011 se programová nabídka festivalu Tomáškova a Novákova hudební Skuteč rozšířila o balet. Ani XII. ročník nebude výjimkou. V neděli 15. března 2015 zavítá do Skutče Moravské divadlo Olomouc s pohádkovým baletem Spící krasavice, který je zároveň posledním z trojice klasických baletů Petra Iljiče Čajkovského, který zde dosud nebyl uveden.
Vychází z pohádky francouzského spisovatele Charlese Perraulta o princezně Růžence, nad kterou zlá víla vyřkne kletbu. Petr Iljič Čajkovskij začal na díle pracovat v zimě 1888, světové premiéry se slavný balet dočkal 15. ledna 1890 v Petrohradu v choreografii Maria Petipy. „Je to krásná pohádka pro všechny, kteří mají smysl pro fantazii a krásu. Nechybí láska, napětí a šťastný konec, to vše podpořeno geniální Čajkovského hudbou." zdůraznil režisér Robert Balogh.
Šéf olomouckého baletu vsadil na choreografii Hany Vláčilové, která tento balet považuje za nejtěžší klasický titul. Bývalá primabalerína pražského Národního divadla v baletu na jevišti debutovala právě ve Spící krasavici.
Tvůrci slibují romantickou podívanou včetně poutavé scény a kostýmů. O ty se postaral držitel Ceny Thálie i Českého lva Josef Jelínek, který vycházel z módy období Ludvíka XIV. 
Původně měl baletní soubor Moravského divadla v Olomouci nastudovat premiéru baletu Esmeralda. Nakonec se však rozhodli ve prospěch baletu Spící krasavice a doplnili tak Čajkovského baletní trojlístek, za což jsou rádi jistě nejen ve Skutči.
Nejen nové mobilní tribuny a časomíra v hale na Dašické

Pardubice (19. ledna 2015) – První část přestavby sportovní haly na Dašické ulici v Pardubicích se blíží ke konci. V hale jsou již namontované nové mobilní tribuny, časomíra splňující podmínky pro pořádání vrcholových soutěží, moderní LED systém nebo také sedačky na hlavní tribuně. O současný stav a budoucí další stavební úpravy se zajímal také hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. Kraj společně s městem Pardubice a Českou basketbalovou federací investují do přestavby haly 21 milionů korun.
 „Věřím, že současná podoba haly již bude plně vyhovovat sportovním oddílům ve městě a umožní jim pořádání utkání nejvyšších soutěží, turnajů, ale poslouží i dalšímu využití. Mobilní tribuny nabízejí ze všech míst velmi dobrý výhled, a proto věřím, že je návštěvníci ocení,“ uvedl Martin Netolický. „Velkým problémem je v současné době především stav palubovky, která je v některých místech nestabilní. Do budoucna tak plánujeme její výměnu, aby byl sportovcům a studentům gymnázia nabídnut co největší komfort,“ připomněl Martin Netolický.
Plánovaná kapacita haly po dokončení všech stavebních úprav je 1400 osob, což ocení především basketbalisté BK JIP Pardubice, ale také basketbalistky a další sportovní kluby. Zároveň halu ve velké míře využívají studenti Gymnázia Dašická. „V další fázi rekonstrukce počítáme také s výstavbou propojovacího krčku do budovy gymnázia, aby měli učitelé i žáci snadnější přístup do haly bez nutnosti přezouvání. Součástí bude také navýšení kapacit sociálních zařízení, šaten a skladovacích prostor,“ dodal hejtman Martin Netolický.