Českotřebovský deník 19/2015 (22.1.)                                    

V Městském muzeu byla ve čtvrtek 22. ledna 2015 podvečer otevřena za velké účasti veřejnosti výstava  "Svět Stanislava Víši, která přibližuje celoživotní práci, ale záliby a koníčky Stanislava Víši, který právě skončeném roce 2014 mohl slavit nedožité 90. narozeniny. Bohužel již 30 let není mezi námi. Přesto našel početný dav svých příznivců, kteří obdivovali mnohá  známá díla, ale také  taková, která byla překvapením a možná ani nebyla dosud vystavena. Návštěvníci poznali také Víšu - loutkáře a Víšu - amatérského filmaře, včetně jeho "nádobíčka" Městské muzeum vydalo k výstavě a dvěma Víšovým výročím dokumentační materiál, který dále výstavu obohacuje. Velkolepá výstava přináší mnoho zajímavých podnětů i k opakované návštěvě. Výstavu uvedla kurátorka výstavy PhDr. Ludmila Kesselgruberová. K jejímu obsahu se vrátím  s fotografickou dokumentací. Výstava je otevřena až do konce února 2015 a během otevření se chystá i další doprovodný program.
Ředitelka Základní školy praktické Česká Třebová zve zákonné zástupce na ZÁPIS dětí do 1.ročníku,
který se koná ve čtvrtek 12.února 2015 v budově školy od 8:00 do 16:00. 

Zapsány budou všechny děti, které dovrší  k 31.8.2015  šest let . K přijetí do  1. ročníku základní školy praktické předloží zákonný zástupce dítěte  doporučení školského poradenského zařízení, rodný list dítěte a občanský průkaz.
Zároveň jste zváni na prohlídku přípravné třídy
V případě zájmu Vám budou podány informace. Do přípravné třídy základní školy mohou být přijaty děti, které k 31.8.2015 dovrší minimálně pěti let .  Mgr. Iva Fikejsová,   ředitelka ZŠ praktické Česká Třebová

 

Sloučení nemocnic jde příkladem ostatním krajům 

Pardubice (22. ledna 2015) – Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický se společně s 1. náměstkem Romanem Línkem sešli s předsednictvem a řediteli úseků nově založené společnosti Nemocnice Pardubického kraje, a.s. Společně prodiskutovali některá aktuální témata největšího krajského zaměstnavatele se čtyřmi tisíci zaměstnanci a čtyř miliardovým obratem. Představitele kraje zajímal především konkrétní průběh fúze a výhled na rok 2015. Hejtman také seznámil ředitele jednotlivých nemocnic s investičními plány kraje na tento rok.
„Sloučením se výrazně zlepšilo řízení společnosti a zároveň tak končí stav, kdy si jednotlivá zařízení konkurovala v boji o pacienty. Záměr na sloučení nemocnic do jedné akciové společnosti poskytující zdravotnickou péči nemá v našich podmínkách obdoby. Lze očekávat, že se ostatní kraje budou naším příkladem inspirovat a v budoucnu nás napodobí,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Chováme se jako podnikatelé, naším cílem je především zamezit plýtvání prostředků a zefektivnit chod nemocnic. Zároveň musím zdůraznit, že celý krok bychom jen stěží realizovali bez pomoci Ministerstva zdravotnictví a Všeobecné zdravotní pojišťovny,“ dodal Martin Netolický.
Mezi projednávaná témata na setkání vedení kraje a Nemocnice Pardubického kraje, a.s. patřila především organizační struktura nového subjektu a vzájemné vztahy mezi jednotlivými nemocnicemi. Dále byla diskutována centralizace nákupu léčiv a zdravotnického materiálu, politika společnosti vůči Všeobecné zdravotní pojišťovně na rok 2015 a v neposlední řadě také personální otázky a finanční plán na rok 2015. „Aktivně jsem se zajímal o investice v nemocnicích a dodržování termínů jejich realizace. Ředitele nemocnic jsem poté seznámil s investičními záměry Pardubického kraje na rok 2015,“ uzavřel hejtman Martin Netolický.
 
ČRS MO Česká Třebová děkuje všem návštěvníkům pstruhové líhně v Javorce při prodeji vánočních ryb. Věříme, že jste byli s našimi službami spokojeni a těšíme se na Vás opět nejen o Vánocích 2015.
Základní umělecká škola Česká Třebová

ÚNOR 2015

10.2.2015   8. HUDEBNÍ BESÍDKA
18.00 hod., Malá scéna Česká Třebová
(Upozorňujeme, že z organizačních důvodů se tato besídka koná v úterý).
V lednu 2015 jsme spustili nové webové stránky ZUŠ Česká Třebová na adrese www.zusct.cz. Naleznete zde všechny potřebné údaje a aktuální informace o škole.
Najdete nás také na Facebooku.

 

Změna jízdního řádu usnadní cesty do zaměstnání a do škol

Pardubice (21. 1. 2015) – Novinky na železnici čekají cestující na vybraných tratích od pondělí 2. února. Na základě požadavku Pardubického kraje vstupuje v platnost mimořádná změna jízdního řádu 2014/15, která se týká tří tratí: Kolín – Pardubice – Česká Třebová, Česká Třebová – Moravská Třebová – Dzbel a Ústí nad Orlicí – Letohrad – Mlýnický Dvůr. „Vyslyšeli jsme například požadavky dojíždějících pracovníků společnosti Kiekert. Osobní vlak 5009 nově pojede z Přelouče o deset minut později, tedy v 14:17, a bude zastavovat na všech zastávkách mezi Přeloučí a Pardubicemi. Stihnou ho tak i pracovníci, kterým končí směna ve dvě hodiny,“ vysvětlil náměstek hejtmana pro dopravu a dopravní obslužnost Jaromír Dušek. „Ranní vlak Os 5002 z České Třebové do Pardubic bude od pondělí jezdit denně. Dojíždějící z České Třebové do Pardubic se tak dostanou do zaměstnání i o víkendu,“ dodal Dušek.
 

Změny na trati číslo 010 Kolín – Pardubice – Česká Třebová:

·       Os 5032 Česká Třebová (21:44) – Choceň (22:10) – Pardubice hl. n. (22:44) pojede v úseku Choceň – Pardubice pouze v pracovní dny

·       Os 5002 Česká Třebová (5:05) – Choceň (5:31 – 5:37) – Pardubice hl. n. (6:12 – 6:34) – Kolín (7:17) pojede v úseku Choceň – Pardubice denně

·       Os 5009 Kolín (13:38) – Pardubice (14:17 – 14:46) – Česká Třebová (15:55) pojede v úseku Přelouč – Pardubice hl. n. o 10 minut později a zastaví na všech zastávkách:

Přelouč                                      14:17

Valy u Přelouče                         14:20

Pardubice - Opočínek               14:23

Pardubice - Svítkov                  14:27

Pardubice hl. n.                         14:30 

Obce požadovaly spoj, který by z Moravské Třebové stihl dorazit do České Třebové do páté hodiny ranní. Proto osobní vlak 24740 začne jezdit zhruba o půl hodiny dříve než doposud.

Změny na trati číslo 017 Česká Třebová – Moravská Třebová – Dzbel:

·       Os 24740 Moravská Třebová (4:54) – Česká Třebová (5:32) pojede v celé trase o cca 30 minut dříve:

Moravská Třebová                    4:25

Kunčina                                     4:31

Mladějov na Moravě                 4:39

Trpík                                         4:43

Anenská Studánka                    4:45

Třebovice v Čechách                4:54

Česká Třebová                         5:00  

O čtvrt hodiny dříve bude také jezdit osobní vlak 7142 z Lichkova (7:01) přes Letohrad do Ústí nad Orlicí. Důvodem změny byl požadavek cestujících na včasné dojíždění do škol a zdravotnických zařízení.  

Změny na trati číslo 024 Ústí nad Orlicí – Letohrad – Mlýnický Dvůr:

·       Os 7142 Lichkov (7:01) – Letohrad (7:27 – 7:48) – Ústí nad Orlicí pojede v úseku Letohrad – Ústí nad Orlicí o 15 minut dříve:

Letohrad                                    7:33

Dolní Dobrouč                           7:37

Hnátnice                                    7:40

Lanšperk                                   7:43

Černovír                                    7:46

Dolní Libchavy                          7:50

Ústí nad Orlicí                            7:54 

Bližší informace o změnách ve vlakovém jízdním řádu 2014/15 jsou k dispozici na www.cd.cz.

Zlatý erb, soutěž vyhlášena

Pardubický kraj vyhlásil 17. ročník krajského kola soutěže Zlatý erb o nejlepší webové stránky měst a obcí. Cílem soutěže, kterou organizuje Sdružení Zlatý erb, je podpořit modernizaci místních samospráv prostřednictvím rozvoje informačních služeb.
Města a obce se do soutěže mohou hlásit na stránkách http://zlatyerb.obce.cz. Uzávěrka přihlášek je stanovena na středu 29. ledna 2015 do 16 hodin. „Odborná komise následně vyhodnotí nejlepší webové stránky a elektronické služby místních samospráv na území Pardubického kraje. Odborníci budou v hodnocení přihlížet nejen k výtvarné úrovni stránek, ale také k jejich přehlednosti, aktuálnosti nebo přístupnosti pro hendikepované občany,“ uvedl krajský radní René Živný, který má informatiku ve své gesci. „Slavnostní ceremoniál vyhlášení výsledků krajského kola proběhne v průběhu března,“ dodal Živný.
Ceny budou udělovány ve třech kategoriích: nejlepší webové stránky města, nejlepší webové stránky obce a nejlepší elektronické služby. Udělovat se bude také cena veřejnosti, o které rozhodnou uživatelé webových stránek. Zlatý erb vyvrcholí vyhlášením vítězů celostátního kola na konferenci Internet ve státní správě a samosprávě v Hradci Králové 13. a 14. dubna 2015.
Soutěž je organizována v krajských kolech a v navazujícím celostátním kole. Kraje sestavují odbornou porotu, která hodnotí webové stránky a elektronické služby svých měst a obcí. V krajských kolech se hodnotí tzv. povinně zveřejňované informace, kvalita úřední desky podle správního řádu, rozsah zveřejněných dalších informací, názornost ovládání webu, navigace a přehlednost stránky, výtvarné zpracování a bezbariérová přístupnost.
Krajského kola Pardubického kraje soutěže Zlatý erb se mohou zúčastnit města a obce kraje se svými oficiálními webovými stránkami, elektronickými službami a turistickými webovými prezentacemi. Formulář přihlášky do soutěže je k dispozici na webové stránce soutěže http://zlatyerb.cz a na portálu Města a obce online http://mesta.obce.cz.