Českotřebovský deník 22/2015 (30.1.)                                   

Návštěva zástupců organizací z města Olawy

Ve čtvrtek dne 29. ledna 2015 byla vedením města přijata čtyřčlenná delegace z družebního města Olawa, vedená paní Annou Ślipko, ředitelkou Centra Sztuki w Olawie. Letošní rok je  pro spolupráci mezi našimi městy významný z důvodu 15. výročí podpisu smlouvy o spolupráci.  Byla projednána spolupráce mezi fotografickými skupinami, zastoupení našeho města na velikonočních trzích v Olawě a účast mladých fotbalistů na mezinárodním turnaji  v květnu letošního roku.  Pan Jerzy Narolsky, velitel městské policie v Olawě, přijel projednat fotbalová utkání mezi  městskými policiemi našich partnerských měst. Setkání se zúčastnila dále paní Renata Romanowska a tlumočnicí této delegace byla bývalá studentka bohemistiky paní Kamila Bakalaczyk – Kruk. Na jednání byly dohodnuty tyto společné akce:
V Olawě se uskuteční:
27.–30.3.2015 Velikonoční trh
22.–24.5.2015 Fotbalový turnaj (roč. 2001/2002)
31.5.2015 „Pěna Botsmana“
20.–21.6.2015 Dny koguta
V České Třebové se uskuteční:
17.–20.4.2015 Fotografický plenér
Balet z Olawy
Muzikál z Olawy
Týden sportu
21.–23.5.2015 Ceny města; součástí návštěvy bude turnaj městských policií.
 
Rekonstrukce silnice z Králík na Červený Potok výrazně zlevnila

Pardubice (29. 1. 2015) – Téměř pět milionů korun ušetřil Pardubický kraj při rekonstrukci části silnice z Králík na Červený Potok. O snížení konečné ceny stavby za téměř 50 milionů korun informoval hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.
„Dodavatel stavby identifikoval méněpráce na celé trase, což dokazuje, že naše investiční oddělení detailně sleduje, jaké práce byly na stavbách skutečně provedeny. Celkovou vysoutěženou částku se nám tak podařilo snížit o pět milionů korun, což tvoří úsporu více než deset procent. Jsem velmi rád, že se nám podařilo jít opačným směrem, než často uvádí média,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Chci poukázat hlavně na to, že i ve veřejné správě lze šetřit veřejné prostředky, pokud se provádí investiční činnost správně,“ dodal Martin Netolický.
Rekonstrukce silnice II/312 byla zahájena v březnu 2013. Vozovka svou šířkou nevyhovovala kategorii silnice II. třídy, místy se propadala, byla nedostatečně odvodněná, což ničilo její povrch i pozemky v okolí. Modernizována byla konstrukční a krytová vrstva vozovky, zlepšen byl odvodňovací systém, tedy propustky a příkopy.
 
Automobilní škola v Holicích otevřela zrekonstruovanou budovu

Pardubice (30. 1. 2015) – Za přítomnosti hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického byla dnes v Holicích slavnostně otevřena zrekonstruovaná administrativní budova zdejší Střední školy automobilní (SŠA Holice) se šatnami a zázemím pro žáky. Pardubický kraj investoval do rozsáhlé rekonstrukce 4,5 milionu korun.
„V rámci realizace úspor energií jsme při rekonstrukci budovy přistoupili k výměně oken, zateplení fasády a výměně střešní krytiny. Investovali jsme však také i do interiérů s důrazem na zabránění pronikání vlhkosti do budovy. Celkové náklady projektu se pohybují kolem 4,5 milionu korun,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „V budově se nachází také šatny žáků a nově také i ubytování pro studenty a zahraniční hosty,“ dodal hejtman Netolický.
V průběhu slavnostní kolaudace představil ředitel školy Michal Šedivka jednotlivé fáze rekonstrukce, ale také záměry na budoucí rozvoj. Zároveň provedl přítomné zrekonstruovanou budovou. „Chtěl bych především poděkovat panu hejtmanovi za jeho osobní a aktivní přístup v rámci celé rekonstrukce,“ uvedl během prezentace Michal Šedivka. SŠA v Holicích se dlouhodobě řadí mezi velmi úspěšné školy v rámci Pardubického kraje. V současnosti studuje v několika různých oborech více než 500 studentů, kteří nacházejí uplatnění v automobilkách, ale i soukromých firmách a zároveň mají nespočet možností na zahraniční praxe či stáže.
 
I ředitele zdravotnických zařízení čeká po pěti letech výběrové řízení

Pardubice (29. 1. 2015) – Radní Pardubického kraje dnes schválili vyhlášení výběrového řízení na ředitele dvou příspěvkových organizací kraje, a to Rehabilitačního ústavu Brandýs nad Orlicí a Odborného léčebného ústavu Jevíčko. Zároveň potvrdili příspěvky na provoz Zdravotnické záchranné služby a tří dětských center a závazné a hodnotící ukazatele pro příspěvkové organizace ve zdravotnictví. Projednali také návrh dokončit navýšení základního jmění Nemocnice Pardubického kraje o 130 milionů korun. Ten musí ještě potvrdit Zastupitelstvo.
„Vypsání výběrového řízení neznamená, že nejsme spokojeni s vedením obou ústavů, ale podle pravidel Krajského úřadu musí být nové výběrové řízení vypsáno vždy po ukončení pětiletého funkčního období ředitele. Dosavadní ředitelky se do něj samozřejmě mohou přihlásit a mohou být případně i znovu potvrzeny ve funkci,“ uvedl 1. náměstek hejtmana Roman Línek. Přihlášky do otevřeného výběrového řízení bude možné podávat do 2. března.
Pardubický kraj dotuje také provoz Dětského centra Svitavy, Dětského centra Veská a Dětského domova pro děti od 1 do 3 let v Holicích, a to celkovou roční částkou téměř 44 milionů korun. „Kromě toho zajišťujeme provoz Zdravotnické záchranné služby, které poskytneme v letošním roce z krajského rozpočtu přes 151 milionů korun, což je o 10 milionů více než vloni,“ informuje náměstek Línek. S podporou investic z krajského rozpočtu se letos zatím počítá ve zdravotnických příspěvkových organizacích kraje v Odborném léčebném ústavu Albertinum Žamberk (spolufinancování evropského projektu Norských fondů v oblasti psychiatrie) a v Rehabilitačním ústavu Brandýs nad Orlicí (splátka investičního úvěru na nový pavilon).
„V letošním roce chceme dokončit stabilizaci akciové společnosti Nemocnice Pardubického kraje navýšením základního kapitálu. Z celkově odsouhlasené částky 250 milionů korun jsme nemocnici poukázali v loňském roce celkem 120 milionů, letos to bude 130 milionů korun. Tím vytvoříme nemocnici prostor pro nový začátek bez břemene starých dluhů. Díky dobrému vývoji rozpočtu kraje můžeme tuto částku zaplatit z přebytku hospodaření v loňském roce,“ dodal Línek. 
Kraj letos opět podpoří bezpečné branky. Přidá půl milionu korun

Pardubice (29. 1. 2015) - Pardubický kraj od loňského roku podporuje získávání takzvaných bezpečných branek pro fotbalové kluby a obce. Rada kraje dnes schválila dalších půl milionu na projekt Bezpečné branky – zvýšení bezpečnosti sportu dětí a mládeže v Pardubickém kraji.
„V loňském roce jsme na tyto branky přispěli 300 tisíci korunami, letos rada schválila dotaci půl milionu korun a v projektu hodláme pokračovat i v dalších letech. Funguje jednoduše: k jedné brance pořízené z prostředků klubů nebo obcí doplatí kraj druhou z vlastního rozpočtu. Letos tak budou s naší podporou pořízeny nové branky za milion korun,“ vysvětlil krajský radní René Živný, který má sport a volnočasové aktivity ve své gesci. „Žádat o příspěvek mohou obce nebo kluby z celého kraje u Pardubického krajského fotbalového svazu,“ zdůraznil René Živný. Cena jedné branky je přibližně 28 tisíc korun, za milion korun se jich tedy pořídí asi 35. Dotaci bude ještě v únoru schvalovat Zastupitelstvo Pardubického kraje.
Program Bezpečné branky Fotbalové asociace České republiky reaguje na vzrůstající počet zranění dětí při převržení a pádu branky, několikrát dokonce se smrtelnými následky. Nové branky musí mít odborný certifikát Bezpečná branka od Českého vysokého učení technického v Praze. Nová generace přenosných fotbalových branek je vyrobená z lehkých materiálů a z hlediska možnosti vážného úrazu je mnohonásobně bezpečnější než dosud používané branky ocelové či duralové.
Co je to krystalka? Dozvíte se na výstavě ve Vysokém Mýtě 

Pardubice/Vysoké Mýto (29. 1. 2015) - Regionální muzeum ve Vysokém Mýtě ve spolupráci s Národním technickým muzeem v Praze otevřelo včera výstavu s názvem Fenomén rozhlas. Ta mapuje počátky rozhlasového vysílání v České republice. Hostem vernisáže byl i 1. náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek.
„Technika počátečního rozhlasového vysílání je možná pro dnešní mladou generaci odkojenou mobilními telefony a tablety jen takovou prehistorií. Pro nás, kteří jsme napjatě sledovali osvětlenou stupnici radiopřijímače a v dětství po ní přejížděli ryskou, nebo v pozdějším věku korigovali svou informovanost neustále rušeným vysíláním Hlasu Ameriky, je tato výstava příjemnou vzpomínkou spojenou s mnoha zajímavými zážitky,“ komentoval své dojmy Roman Línek.
Na výstavě Fenomén rozhlas je možné zhlédnout velké množství historických radiopřijímačů včetně těch nejslavnějších modelů od nejvýznamnějších československých výrobců jako Bezdra, Empo, Palaba, Radiotechna, Telegrafia a samozřejmě Tesla. Výstava vznikla především ve spolupráci s Národním technickým muzeem v Praze, ale celou řadu unikátních předmětů zapůjčili soukromí sběratelé a Východočeské muzeum v Pardubicích.
„Na výstavě se setkáte také s půvabnými reklamními plakáty a návody na obsluhu radiopřijímačů, které připomínají, že dříve nebyla obsluha rádia úplně jednoduchou záležitostí," říká Radim Urbánek, vedoucí muzea a hlavní kurátor výstavy. Návštěvníci se dozvědí i celou řadu zajímavostí z rozhlasového světa. Například co je to krystalka a proč se tak jmenuje, proč i bez připojení k elektrické napájecí síti musela mít uzemnění, kdy bylo v našich zemích zahájeno pravidelné rozhlasové vysílání a mnohé další. Mediálním partnerem výstavy je Český rozhlas Pardubice, který letos slaví již 70 let vysílání ve východních Čechách. Výstava potrvá do 15. března.