Českotřebovský deník 23/2015 (31.1.)                                   
30. 1. 2015 ve SKI areálu Přívrat znovu rozjíždíme lyžařskou sezónu tentokrát na přírodním sněhu.

V provozu bude sjezdovka Smrková a Dětská. Bobování možno ve vyhrazené části areálu.
V provozu bude  též Půjčovna a Snowbar. Lyžařská škola přijímá objednávky na telefonu.
 
Na Pekláku máme v provozu oba svahy a vleky. Super podmínky, nádherný přírodní sníh.

Pololetní prázdniny – rozšířená provozní doba. 28.-1.2. jezdíme 9-16 a 17-21 hodin.
Rozšířená provozní doba Lyžařské školy 29.-31.1. 9-18 hodin.
Situace na svazích dnes ráno: sjezdovka Peklák i sjezdovka Zahrádky 15-50 cm přírodního a technického sněhu, teplota -3°C.
V pondělí 2.2. - dětské závody na sjezdovce Zahrádky. Začínáme v 16 hodin.
HC Kohouti žádá dodatečný trest za zákeřný faul se zraněním

Probíhala 37. minuta středečního utkání čtvrtfinálové série play off Česká Třebová – Moravská Třebová, když byl v našem obranném pásmu zákeřně faulován hostujícím útočníkem Martinem Aulehlou obránce Kohoutů Václav Lesák. Za úder do oblasti hlavy a krku vyloučil nepřesný rozhodčí Petr Rulíček hráče Aulehlu na dvě minuty a současně mu udělil osobní desetiminutový trest. Učinil tak v rozporu s pravidly, která mluví jasnou řečí: „Za úder do oblasti hlavy a krku se zraněním se uděluje trest TH." Zraněný a viditelně otřesený Václav Lesák byl po prvotním ošetření klubovým lékařem MUDr. Jiří Fabiánem - s podezřením na otřes mozku – převezen rychlou záchrannou službou k dalšímu vyšetření do Orlickoústecké nemocnice
Vážení, přeji dobrý den.  Hokejový klub HC Kohouti Česká Třebová se na Vás tímto obrací se žádostí o dodatečné potrestání hrubého zákroku, po kterém náš hráč Václav Lesák skončil v nemocnici. Jedná se o situaci ze středečního zápasu číslo 1139 mezi HC Kohouti Česká Třebová a HC Slovan Moravská Třebová.   Ve 37. minutě utkání útočník Moravské Třebové č.81 Martin Aulehla atakoval obránce České Třebové č.19  Václava Lesáka. Za úder do oblasti hlavy a krku mu byly rozhodčím Petrem Rulíčkem uděleny dvě trestné minuty + osobní desetiminutový trest (v přiloženém zápise čas 36:17).   Dle našeho názoru, a dle pravidel ČSLH (článek 540 odstavec B) měl být za zmíněný nedovolený zákrok SE ZRANĚNÍM udělen TREST ve HŘE.   Hráč České Třebové č.19 Václav Lesák byl na místě ošetřen lékařem našeho klubu MUDr. Jiřím Fabiánem, nicméně kvůli bolestem hlavy, rozmazanému vidění a zpomaleným reakcím musel být kvůli podezření na otřes mozku převezen rychlou záchrannou službou k dalšímu vyšetření do Orlickoústecké nemocnice v Ústí nad Orlicí.   Pro lepší posouzení dané situace zasíláme odkaz na video, kde je zmíněný zákrok dobře vidět. Názor hokejového klubu HC Kohouti Česká Třebová je takový, že ze strany hráče HC Slovan Moravská Třebová Martina Aulehly se jednalo o úmysl protihráče zranit.
 
Republiková soutěž elektrikářů - silnoproud opět v České Třebové na Skalce

    Soutěž se  v České Třebové koná pravidel ně, letos  přijedou do  našeho města studenti 13 středních škol z Čech a  Moravy, doplní je samozřejmě také studenti  českotřebovské VOŠ a SŠT. Soutěž je dvoudenní, má svou praktickou i teoretickou část a bude se konat ve dnech 3. a 4. března 2015. Součásti  soutěže bude také exkurze do provozu CZ LOKO , a.s. Česká Třebová.
 Přehled přihlášených škol:
     1.      VOŠ a SŠT Česká Třebová, Habrmanova 1540 
2.      SOŠ a SOU Hradec Králové, Hradební 1029 
3.      SPŠ Hronov, Hostovského910 
4.      SOŠ a SOU Nymburk, V kolonii 1804 
5.      SŠSE Praha – Vysočany, Novovysočanská280/48 
6.      SPŠ, SOŠ a SOU Nové Město nad Metují, Nádražní 158 
7.      SPŠ Trutnov, Školní 101 
8.      SŠ technická a řemeslnická Nový Bydžov, Dr. Tyrše 112 
9.      VOŠ a SPŠ Žďár nad Sázavou, Studentská 1 
10.  SŠ-COPTH Praha 9, Poděbradská 1 
11.  SŠZE a SOU CHKT Kostelec nad Orlicí, Komenského 873 
12.  SŠTZ Mohelnice, 1. máje 2 
13.  SPŠE a VOŠ Pardubice, Karla IV. 13 
14.  SŠ strojírenská a elektrotechnická Brno, Trnkova 113

 

O čem se píše v infoskříňce FK Česká Třebová

l V neděli 21.12. se na zimním stadionu uskutečnilo v rámci zpestření konce roku, hokejové utkání hráčů, především A mužstva, trenérů i dalších zájemců, kteří byli rozděleni na dvě družstva. Na příklad v brance byli Hejl Marián a Nágl. Nejvíce hokejového umění určitě ukázal Zahálka a mezi dospělými se vůbec neztratil žák Matěj Deml (11 roků).
 
l Dá se očekávat, že po zraněních začnou s přípravou i Jakub Pachl a Filip Abt. Vždyť právě Filip Abt  hrál naposledy utkání 27. dubna minulého roku v Hlinsku, kde se vážně zranil.
 
l Bývalý náš hráč Lubomír Myšák, který z různých důvodů (dlouhodobé zranění, zaměstnání nedovoluje  pravidelný trénink) nemohl u nás pokračovat a hrát divizi, přestoupil  do Dolního Újezdu. Tam dokazuje, že nezapomněl střílet góly. Za podzim jich dal celkem devět a to ještě prý hodně šancí zahodil. Pro Dolní Újezd je v každém případě posilou.
 
l Bývalý ligový hráč Marek Kulič (1975), který hrál za Spartu, Mladou Boleslav a naposledy Hradec Králové, skončil s profesionálním fotbalem a od jara bude hrát v divizních Živanicích. Že by Živanice ještě chtěly s jeho pomocí zaútočit na vedoucí Dobrovice i když ztráta 11 bodů je veliká. V každém případě hráč s takovými zkušenostmi by určitě pomohl i našemu mužstvu.
 
l Začátky jarních mistrovských soutěží.
   A mužstvo 7.března doma s Trutnovem.
   B mužstvo  29. března doma Svitavy B.
   Dorost 15.března v Trutnově.
   Mladší a starší žáci 21.března v Litomyšli.
 
Spolupráce s Akademií věd zmapuje sociální podnikání v kraji

Pardubice (29. 1. 2015) – V rámci výzkumného projektu Sociální podnikání v Pardubickém kraji pokračuje v letošním roce spolupráce Akademie věd (AV) České republiky a Pardubického kraje. Cílem projektu za 130 tisíc korun je především získat aktuální informace o stavu sociálního podnikání, jeho perspektivách a možných podporách.
„Pardubický kraj přistupuje k oblasti sociálního podnikání koncepčně, jelikož jej považujeme za velmi perspektivní. Na jedné straně s Akademií věd ČR mapujeme stav sociálních podniků a na druhé straně připravujeme grantový program na podporu vzniku a rozvoje sociálních podniků v kraji. Dále připravujeme i několik vzdělávacích akcí právě pro případné zájemce,“ uvedl radní pro sociální věci a neziskový sektor Pavel Šotola.
Realizátorem celého projektu, který potrvá do konce letošního roku, je Sociologický ústav Akademie věd ČR, který se na projektu podílí více než 100 tisíci korun. Pardubický kraj zaplatí zbylou částku. Role kraje bude v rámci tohoto projektu spočívat především ve zprostředkování kontaktů na provozovatele sociálních podniků a organizační podpoře při dotazníkovém šetření. Sociologický ústav AV, který má v tomto projektu vůdčí roli, zajistí metodiku pro dotazníkové šetření, jeho realizaci a následnou analýzu získaných dat včetně aplikace na případovou studii.
Pardubický kraj vnímá sociální podnikání jako velmi důležité, jelikož napomáhá získat zaměstnání osobám, které jsou jinak na trhu práce znevýhodněné. Generuje také finanční prostředky na podporu činností a projektů neziskových organizací a vytváří podmínky pro společensky odpovědný přístup podniků v regionu.
 
Pardubický kraj pokračuje v opravách objektů škol a nemocnic

Pardubice (29. 1. 2015) – Pardubický kraj v rámci energetických úspor pokračuje v zateplování objektů svých nemocnic a škol. Na řadu nyní přichází budovy v nemocnicích v Litomyšli, Ústí nad Orlicí, Svitavách a v gymnáziích v Pardubicích.
„Rada dnes rozhodla o výběru zhotovitele prací u další série úspor energie na objektech v majetku Pardubického kraje. Nového kabátu se dočká budova ředitelství Litomyšlské nemocnice, pavilony C a G Orlickoústecké nemocnice, křídlo interny ve Svitavské nemocnici či budovy D a D1 v Chrudimské nemocnici. V Pardubicích dojde na budovu Gymnázia Dašická a Sportovního gymnázia,“ vyjmenoval investice hejtman Martin Netolický.
Na budově ředitelství Litomyšlské nemocnice nechá Pardubický kraj zateplit střechu a vyměnit obvodový plášť, okna a dveře za necelé čtyři miliony korun (ceny jsou včetně DPH). Nejvýhodnější nabídku podala firma Mikostav, s. r. o. Pavilony C a G Orlickoústecké nemocnici čeká zateplení ve stejném rozsahu za 12,6 milionu korun. Práce provede firma Stating, s. r. o. Interní křídlo Svitavské nemocnice bude zatepleno také za 12,6 milionu korun firmou Marhold, a. s. V Chrudimské nemocnici se nového kabátu dočkají budovy D a D1. S nejvýhodnější nabídkou zvítězila firma Renos, s. r. o., práce vyjdou na šest milionů korun.
Gymnázium Pardubice Dašická čeká zateplení za 30,7 milionu korun, práce provede firma Marhold, a. s. Ve Sportovním gymnáziu se bude zateplovat nejvyšší užitné podlaží, obvodový plášť včetně podzemní části a budova dostane nová okna a dveře. Celkem tyto úpravy vyjdou na 14,2 milionu korun a provede je společnost Stating, s. r. o.