Českotřebovský deník 7/2015 (11.1.)                                     
Plesová sezóna 2015 začala 

V pátek 9.1.2015 se v restauraci Na Horách uskutečnil první ples letošní taneční sezóny letošního roku. Zorganizovali ho odboráři ze základních organizací Odborového sdružení železničářů a Federace strojvůdců   z Depa kolejových vozidel ČD v České Třebové. O bezvadnou náladu a plný parket se postarala vynikající kapela Fantasy music z Rychnova nad Kněžnou. zja
 
 

Poděkování za Tříkrálovou sbírku 2015

Oblastní charita Ústí nad Orlicí upřímně děkuje všem, kdo se podíleli na letošní Tříkrálové sbírce.
Děkujeme paní Lomarové a všem ostatním, kteří spolu s farností a za pomoci Městského úřadu sbírku organizují v místě svého bydliště.   Děkujeme za vaše příspěvky do kasiček - pro Charitu má tato sbírka velký význam, protože díky ní se nám daří podporovat některé služby, a pomáhat tak potřebným.  Děkujeme ale i za to, co se nedá změřit nebo spočítat – za radost, kterou koledníci rozdají svým přáním štěstí, zdraví a pokoje. Řada občanů bere toto přání velmi vážně,  už dopředu koledníky očekává a těší se na ně. Tříkrálová sbírka se tak za 15 let své existence stala nedílnou součástí společenského života a smysluplnou tradicí v mnoha obcích.
Prostředky z letošní Tříkrálové sbírky budou použity na zajištění služeb a projektů Oblastní charity Ústí n.Orl., např. na činnost domácí hospicové péče nebo občanského poradenství. Výsledky Tříkrálové sbírky a podrobnější informace najdete na www.uo.charita.cz
Děkujeme za vaši štědrost a přejeme mnoho dobrého v roce 2015.
Za Oblastní charitu Ústí nad Orlicí: Iva Marková, tel.  734 769 713
 
Na Pekláku vše v provozu, sněhu ubylo, ale stále je ho dost na dobrou lyžovačku

Provozní doba v sobotu 9-16 a 17-21 hodin, v neděli 9-16 a 17-20 hodin. Do odvolání jezdíme pouze za 10 bodů.  Všechny služby v provozu, lyžařská škola denně 9-16 hodin.
Situace: zataženo, sjezdovka Peklák 10-40 cm technického sněhu, sjezdovka Zahrádky 20-50 cm technického sněhu
Těšíme se na Vás, na shledanou na Pekláku.
 
Dokument o Třebovákovi na ČT SPORT

V neděli 11. ledna 2015 ve 20:40 měli diváci veřejnoprávního programu ČT4 sport možnost se seznámit s osudem českotřebovského rodáka a emigranta Vladimíra Pácla, který po sovětské okupaci v době normalizace našel svůj druhý život v emigraci v italském Val si Sole v provincii Trentino, v městečku Malé. S osudem a odkazem Vladimíra Pácla seznámil veřejnost  patnáctiminutový dokument s názvem "Vladimír Pácl", který se částečně natáčel také u nás v České Třebové. Osobně jsem měl  možnost se natáčení účastnit, byl jsem jedním z mála Třebováků, kteří již s nemocným Vladimírem Páclem udržovali kontakt. Do jeho úmrtí v roce 2004 jsem na jeho adresu do Itálie zasílal výtisky Českotřebovského zpravodaje. Vladimír Pácl se po změně režimu do Československa ani později do České republiky nevrátil. Nový lyžařský svaz bohužel považoval Vladimíra Pácla za přestavitele starého režimu, i když před ním utekl do emigrace.  Byla to již druhá křivda velká křivda, která se nyní  už nemůže napravit. Pro české lyžování mohl na mezinárodním fóru mnoho udělat. Pácl se tedy nevrátil  ani do svého rodného města, i když na něho v posledních letech života vzpomínal. Byl po mozkové mrtvici neměl možnost přímé komunikace.  K našemu rodákovi se však nyní po letech opět plně hlásíme a děkujeme na dálku všem v severní Itálii, kteří dokázali pro něho zařídit jeho šťastný život bez rodné vlasti, byl totiž občanem bez státní příslušnosti.  Proto je také v podtitulu dokumentu napsáno Vladimír Pácl - člověk bez hranic. Vladimír Pácl byl velmi schopný člověk, je vlastně tvůrcem bodového systému světového poháru v běhu na lyžích, organizátorem MS ve klasickém lyžování na Slovensku v r. 1970, také pro "Údolí Slunce" Val di Sole zajistil spolu se svými kolegy prosperitu a zorganizoval zde zajímavé lyžařské závody v lyžařském orientačním běhu. I když jsme si nedávno připomínali 10 let od úmrtí a předtím byl více než 10 let vážně nemocen, tak jeho význam a odkaz je v Malé a okolí dodnes velkým pojmem. Přesvědčili jsme se o tom nedávno i při zájezdu delegace z Malé a Ronzone na její návštěvě v České Třebové v září 2014. 
Dokument o Vladimíru Páclovi je k dispozici na webové stránce České televize - ivysílání - ČTsport , název pořadu Vladimír Pácl, umožňuje tedy shlédnutí dokumentu i dodatečně. V úvodu dokumentu je rodné město Vladimíra Pácla a gymnázium, které absolvoval, dobře prezentováno.  (mm)
 
Lednová bouřka se silným větrem

přišla rychle večer kolem půl desáté v sobotu 10.1. a způsobila také krátké výpadky v dodávce elektrické energie a zhasnutí veřejného osvětlení v několika čtvrtích města. Situace by byla bývala opravena až v pondělí ráno, díky spolupráci městské policie a elektrikářů z Eko Bi (p. Michal Vebr)  se podařilo rozsvítit většinu ulic ještě v neděli podvečer.  Sám jsem se o problém zajímal právě na městské policii a teprve dodatečně jsem zjistil, že existuje přímá možnost kontaktovat při výpadku energie v některé městské čtvrti elektrikáře pana Vebra. Telefonní a mailový kontakt najdete na webové stránce Eko Bi.
 
Zakouřené podzemní garáže na terminálu Jana Pernera

Fotografie popisuje situaci ze soboty 10. ledna, kdy došlo k zásahu hasičů v podzemních garážich u nádraži. hasiči přijeli na přivolání občana, který poslal fotografii. Celá polovina směrem k poště byla zakouřena -  hustým kouřem. Důvod se mi nepodařilo zjistit.