Českotřebovský deník 9/2015 (12.1.)                                       
Petr Hájek předsedou svazku obcí Region Orlicko-Třebovsko

Na nedávné valné hromadě svazku Region Orlicko – Třebovsko v Libchavách byly zvoleny nové orgány svazku obcí. Je to tak pravidlem jednou uza čtsři roky vždy po obecních volbách. Dosavadní předseda svazku Petr Tomášek odešel dpo důchodu a Tak bylo třeba zvolit předsedu nového. Po všeobecném konsensu jim byl zvolen Petr Hájek, starosta města Ústí nad Orlicí. Na pozicích místopředsedů byli potvrzeni Dobromil Keprt (místostarosta České Třebové) a Josef Škeřík (starosta Sloupnice). Správní radu svazku dále tvoří Libor Gremlica (starosta Třebovic), Josef Novák (starosta Orlického Podhůří), Hana Šafářová (starostka Řetové) a Pavel Šisler (starosta Dolní Dobrouče). Svazek obcí Region Orlicko – Třebovsko má v současné době ustálený počet čtyřiadvacet členů – měst a obcí, což celkem činí 47 859 obyvatel. Vznikl v roce 1999, loni oslavil 15 let své existence. www.orlicko-trebovsko.cz
 
Tání, déšť a vítr

Druhý stupeň povodňové aktivity (stav pohotovosti) byl v sobotu vyhlášen v Horní Čermné i v Lanškrouně. Hasičské jednotky zaznamenaly na Orlickoústecku řadu výjezdů. Např. Ústí n.O. se stékají vody Třebovkya Tiché Orlice, tak mají často větší starosti než ve Třebové. V Kerharticích voda vzala provizorní lávku, pro přecházení lidí při rekonstrukci nádraží. Hasiči zde museli odstraňovat naplaveniny, které se zachytávaly za zbytky pilířů po lávce. V Horním Houžovci větrem spadlý strom porušil elektrické vedení. Hasiči také na mnoha místech odčerpávali vodu ze zatopených sklepů. Docházelo také k výpadkům proudu, část večer při svíčkách zažili v sobotu obyvatelé Ústí nad Orlicí. V České Třebové byly jen krátkodobé výpadky a pouze v některých oblast;ech selhalo veřejné osvětlení. Alespoň bylo možné posoudit, jak moc pomáhá osvětlovat město stožárový systém nádraží. Hladina Třebovky nedosahovala ani na nejnižší stupeň bdělost, alespoň v České Třebové. Horší to bylo až v Hylvátech, kde byl I. povodňový stupeň překročen.
Heřmanův Městec se potýká s dopravou na silnici I/17

Pardubice (12. ledna 2015) – Co trápí Heřmanův Městec? Nejen o problémy městce s téměř pěti tisíci obyvateli se v pátek při svém výjezdu po regionu zajímal hejtman Martin Netolický. Se starostou Josefem Kozlem a místostarostou Otakarem Volejníkem jednal především o neúnosné dopravní situaci na průtahu obcí, silnici I/17.
„S novým vedením jsme probrali možnosti instalace bezpečnostních prvků na celkem sedmi přechodech ve městě a také vybudování kruhového objezdu na křížení státní silnice první třídy číslo I/17 a krajské silnice druhé třídy číslo II/341,“ informoval hejtman. „Záměr přesunu autobusového nádraží z náměstí je logickým krokem k částečnému řešení dopravní situace v centru města, který plně podporuji,“ dodal Martin Netolický. Silnice I/17 je spojnicí Chrudimi s Čáslaví ve Středočeském kraji a přepravci přetěžují tím, že ji využívají jako neplacenou alternativu k dálnici.
Hejtman při svém výjezdu zavítal také do tamější synagogy a galerie. „Všem doporučuji návštěvu unikátní synagogy a galerie moderního umění v přilehlé budově bývalé židovské školy. O její úrovni svědčí i zvučná jména vystavených umělců, jako Josef Čapek, Jan Zrzavý, Karel Malich, Olbram Zoubek a další,“ dodal hejtman Martin Netolický.
 
Na výsadek Silver A vzpomněli na Zámečku

Pardubice (12. ledna 2015) – Položením věnců a pietní vzpomínkou na popravišti u Zámečku v Pardubicích bylo v pátek 9. ledna zahájeno sedmé Setkání Silver A v paměti tří generací. Program, kterého se zúčastnil i hejtman Pardubického kraje Martin Netolický, pokračoval na semináři v hotelu Zlatá štika.
Každoročně se tak setkávají spolupracovníci operace Silver A, členové jejich rodin a všichni, kteří byli na této významné odbojové akci účastni. Setkání Silver A organizuje Památník Lidice. Z významných hostů dorazila například místopředsedkyně Senátu Poslanecké sněmovny Miluše Horská, primátor města Pardubice Martin Charvát či 1. náměstkyně ministra kultury Kateřina Kalistová.
Hejtman Martin Netolický ve svém projevu připomněl některé současné osobnosti, které nám mohou být vzory podobně jako váleční
 nás hrdinové současnosti. Lukáš Kamaryt a Ladislav Pulpit budou oceněni za laické poskytnutí první pomoci a Radek Biedla za nábor stovek dárců kostní dřeně,“ uvedl hejtman a poděkoval všem hrdinům, kteří pomáhají druhým, včetně těch, které si nepřipomínáme. Dodal také, že i z udělování státních vyznamenání si lidé pamatují spíše kontroverzní jména, ale skutečné hrdiny jako Zdeněk Duběnka nebo David Beneš a Jan Šenkýř málokdo zná. První ze jmenovaných je rekordmanem v mezi dárci krve, druzí patří k vojákům, kteří padli v červenci v Afghánistánu.
Účastníci setkání si vyslechli přednášky historiků Vojtěcha Kyncla s názvem Stroje na smrt a Libora Pařízka o radistovi Jiřím Potůčkovi. Zhlédli také výstavu Sophiina volba po česku autorky Judity Matyášové. Úryvky z knihy Sophiina volba a přednes básně vyslechli tradičně v podání herce Josefa Somra.
Paraskupina SILVER A byla na území Protektorátu Čechy a Morava vysazena 29. prosince 1941 společně se skupinami Anthropoid a Silver B. Úkolem Silver A bylo zajistit radiové spojení mezi domácím a exilovým odbojem, vybudovat zpravodajskou síť a koordinovat domácí odboj. Silver A přímo spolupracoval s Anthropoidem a dalšími parašutisty při náletu na Škodovy závody v Plzni a podílel se na přípravě atentátu poskytováním radiového spojení. Atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha byl úspěšně proveden 27. května 1942 skupinou Anthropoid. Nacisté odvetou spáchali krvavé, brutální zločiny na českém národu. Vypálili a vyvraždili Lidice, Ležáky a popravili desítky přímých spolupracovníků Silveru A z Pardubicka a Červenokostelecka. Další tisíce obětí byly odvlečeny do koncentračních táborů, kde přežili jen nemnozí.