ODBORNÉ PŘEDNÁŠKY PRO STŘEDOŠKOLÁKY
VE ŠKOLÍCÍM STŘEDISKU CZ LOKO 

Rostislav Dvořák přednášel 16. ledna v rámci výuky dopoledne žákům 4. ročníku oboru elektrotechnika na téma elektrická výzbroj a řídicí systém moderních motorových lokomotiv a o týden později (profese / funkce) Ladislav Vyhlídal na téma montáž, údržba, opravy a zkoušení trakčních elektromotorů. Tentokrát bylo jeho vystoupení určeno žákům 3. ročníku oboru Mechanik elektrotechnik.
Obě přednášky se uskutečnily v rámci projektu Pardubického kraje, zaměřeného na investiční a metodickou podporu přírodovědného a technického vzdělávání.
„Pro nás jsou podobné kontakty se středními technickými školami a učilišti důležité a dlouhodobě a systematicky se jim věnujeme, podobně jako vztahům s vysokými technickými školami,“ říká Tomáš Brancuzský, personální ředitel CZ LOKO.
Jeho součástí je rovněž zapojení odborníků z praxe do výuky technických a přírodovědných předmětů. To usnadňuje a zrychluje přenos nejnovějších informací z praxe o moderních trendech vývoje techniky a výroby. V tomto případě železničního průmyslu a elektrických točivých strojů.
Dvouletý projekt končí letos 30. června a Vyšší odborné školy a Střední školy technické, vedle posílení zájmu o technické a přírodní obory mezi žáky základních škol, umožní v materiální části také zlepšit vybavení dílen, laboratoří a odborných učeben.
„Modernizace dílen nábytkářství, slaboproudé elektrotechniky a silnoproudé elektrotechniky a počítačových učeben je pro nás důležitá, aby mohli žáci pracovat skutečně v prostředí, které odpovídá současným nárokům,“ říká Bohuslav Pilgr, který na VOŠ a SŠT koordinuje aktivity a spolupráci se zaměstnavateli.
Žáci 6. až 9. tříd základních škol v pravidelných cyklech navštěvují dílny praktické výuky, laboratoře a učebny výpočetní techniky naší školu, kde získávají nové poznatky z oblasti technického vzdělávání.
Moderní zázemí pak slouží také pro zájmové kroužky zaměřené na ruční opracování dřeva a soustružení, řezbářství, tvorbu interiéru v CAD, počítačovou grafiku nebo robotiku.
Akciová společnost CZ LOKO v rámci projektu organizuje rovněž odborná školení pro učitele odborných předmětů a umožňuje jim ve svých provozech se seznámit s novými technologiemi a postupy.
Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.1.00/44.0012 - Podpora přírodovědného a technického vzdělávání v Pardubickém kraji. Projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu  České republiky.