Gymnázium Česká Třebová hodnotí rok 2014                     

Začátek roku bývá obdobím hodnocení předešlého období. Rádi bychom se proto s českotřebovskou veřejností tradičně podělili o několik zásadních událostí, které nám přinesly radost a uspokojení z naší práce.
Situace kolem tzv. optimalizace středního školství se alespoň pro nejbližší období stabilizovala a zklidnila tak obavy z možné redukce počtu otevíraných tříd na gymnáziu. Díky rostoucímu zájmu o studium na naší škole skončilo hospodaření s finančním prostředky uspokojivě a škola si mohla dovolit rozšířit sbírky učebních pomůcek, vybavit školu moderní ICT technikou a zpříjemnit prostředí chodeb, učeben i sociálních zařízení.
Škola bez problémů obstála při všech kontrolách a inspekcích. Nijak ji nepostihl konec desetiletého období, po které bylo tolerováno zaměstnávání i nekvalifikovaných vyučujících. Na našem gymnáziu je již mnoho let udržována plná kvalifikovanost a k žádným personálním změnám proto dojít nemuselo. Působí zde již třetím rokem i rodilá mluvčí na výuku konverzace ve španělštině.
Zásadním bodem pro českotřebovské gymnázium byl převod budovy školy z majetku města pod Pardubický kraj a to od 1. ledna 2015. Byli jsme zvyklí na velmi podpůrný a proaktivní vztah města a školy, za který představitelům města děkujeme. Věříme, že tyto velmi dobré vzájemné vztahy v jiných oblastech budou pokračovat a že město na svoje gymnázium bude moci být i nadále pyšné.
Největší radost nám ovšem dělali naši studenti. Jejich výkony v mnoha soutěžích, účast na projektech, na dalších školních i mimoškolních akcích, úspěch u maturitních zkoušek a přijímacích zkoušek na vysoké školy nás neustále motivují a utvrzují v tom, že naše práce má smysl. 
Stejně tak nás mile překvapil i výše zmiňovaný zájem o studium na českotřebovském gymnáziu. Pro uchazeče jsme v loňském roce připravili jak přijímací zkoušky nanečisto, tak metodický kurz řešení úloh, abychom zájemcům o studium u nás pomohli zvýšit pravděpodobnost přijetí na střední školu a zmenšit stres, který k přijímacím zkouškám neodmyslitelně patří. Z přijímacích zkoušek vzešly dvě naplněné třídy, jedna osmiletého studia a jedna studia čtyřletého. Populární podzimní adaptační kurz pomohl stmelit třídní kolektivy a dal základ podpůrnému třídnímu klimatu a přátelskému vztahu třídy a třídního učitele.
Studenti českotřebovského gymnázia dosáhli v roce 2014 překvapivého množství úspěchů v soutěžích, olympiádách, přehlídkách, projektech a další reprezentaci školy, srovnatelného s rokem 2013.
Měli jsme vítěze okresních, krajských i celostátních soutěží. Pro přehled uvádíme akce, ve kterých studenti našeho gymnázia excelovali: předmětové olympiády (anglický jazyk, ruský jazyk, španělský jazyk, latinský jazyk, matematika, fyzika, biologie, dějepis), Matematický klokan, Lingvistická olympiáda, Olympiáda z programování, FotoAkademie, Historická soutěž, zeměpisná soutěž Eurorebus, logická hra PIŠQWORKY, sportovní soutěže (florbal, volejbal, košíková, fotbal), Atletický pohár středních škol, Železný kohout 2014, anketa Nejúspěšnější sportovec okresu Ústí nad Orlicí roku 2013, Recyklohraní, Les ve škole – škola v lese. Pardubický kraj předal pamětní listy třem studentům, kteří se v olympiádách a soutěžích zařazených do rozvojového programu Excelence středních škol umístili mezi nejlepšími v celostátních kolech soutěží. V zahraničí nás reprezentovala Kristýna Tomášová v rámci mezinárodní přehlídky vědeckých projektů v Houstonu a Kateřina Chudá v rámci projektu 100 vědců do středních škol v Los Angeles.  Dominika Kubištová se stala vítězkou celostátního kola Středoškolské odborné činnosti. Tým „piškvorkářů“ obsadil 2. místo v celostátním kole.
V roce 2014 také na gymnáziu skončily dva velké evropské projekty, ze kterých byla nakoupena ICT technika a vybaveny učebny pro výuku biologie a chemie. Plně bylo využíváno Wi-Fi pokrytí v celé budově školy pro potřeby především studentů. Žáci též s oblibou trávili svůj volný čas v moderní studovně, která byla v roce 2013 vybudována z daru před několika lety zesnulého absolventa gymnázia prof. Karla Holbika.   
Úspěšným složením maturitní zkoušky se s námi v květnu rozloučili studenti posledních ročníků. Na vysoké školy pak bylo přijato 93 % absolventů osmiletého i čtyřletého studia.
Do života českotřebovské veřejnosti zasáhlo gymnázium během roku mnohokrát. Nepřehlédnutelné byly tradiční studentské oslavy jara Majáles a především našim nejmenším určené majálesové hry. Originální bylo též poslední zvonění maturantů. Jaro patřilo divadelnímu kroužku gymnázia, který pro českotřebovskou veřejnost uvedl hru Což takhle dát si divadlo. Závěr roku byl ve znamení Akademie, studentského klání o nejlepší výstup na zvolené téma.
Velmi nás těší podíl našich studentů na aktivitách mnoha mimoškolních zájmových organizací. Naši studenti vystupovali na koncertech, reprezentovali město ve sportu, spolupracovali s městským úřadem a městským muzeem, účastnili se řady městských projektů.
Výjimečnou institucí pro českotřebovské gymnázium je Spolek Gymnázia Česká Třebová. Ten v minulém roce podpořil všechny studenty účastnící se soutěží a dalších aktivit přinášejících škole prestiž. Odměnil též úspěšné studenty za jejich úsilí. Byl organizátorem Společenského večera v restauraci Na Horách, akce, kterou bychom rádi prohlubovali dobré vztahy školy a veřejnosti, nejen té rodičovské.
Za naše gymnázium bychom si do roku 2015 skromně přáli, aby byl alespoň stejně tak úspěšný jako roky předcházející. Abychom zvládli podporovat přátelské prostředí a zaujali šikovné zájemce o studium. Přáli bychom si udržet velmi dobrou a pro obě strany přínosnou spolupráci s městem, Pardubickým krajem a místními základními školami, rozvíjet pozitivní vztahy se studenty a jejich rodiči a přátelskou atmosféru v pedagogickém sboru. Věříme, že se nám naše přání opět vyplní.

PhDr. Tomáš Kupka, zástupce ředitele