Pojďte s námi měnit veřejný prostor                                   
Začíná nám rok 2015 a je na čase se zamyslet, co jsme ve veřejném prostoru našeho města dokázali a co nás v nacházejícím roce čeká.

1) Bleší trhy 
Bleší trhy, které pořádáme od roku 2012, se v našem městě stávají tradicí, i když se vždy nevydařilo počasí, trhy nadále tvoří v našem městě kulturní a komunitní podhoubí. Rádi bychom v roce 2015 nadále tvořili prostor, kde se sejdou jak občané města, kteří si vymění mezi sebou různé věci, tak občanská sdružení, jež předvedou své aktivity, hudebníci představí svůj um a objeví se i další osobnosti, které v našem městě tvoří zajímavé aktivity.
Trhy proběhnou v parku Javorka v dubnu, červnu a září by se přesunuly na některý z nevyužívaných prostorů města.
 
2) Piáno na ulici
Jak mnozí vědí, snad jediné piáno v České republice muselo být přesunuto, a to právě naše třebovské, které kvůli několika jedincům putovalo z nádraží na poutní místo do areálu restaurace Na Horách. V roce 2015 bychom se chtěli domluvit s městem a vrátit piáno zpět do centra. Bude ale potřeba vytvořit dřevěný kryt, který by piáno chránil před deštěm a to by pak mohlo kdekoliv, kde nebude nikomu překážet. O všem budeme informovat jak na facebookové stránce, tak v dalších médiích. Děkujeme za přízeň.
Tímto textem bychom chtěli veřejně poděkovat Mírovi Seďovi za azyl, který nabídl našemu piánu.
 
3) Veřejná knihovnička
Další zajímavý veřejný prvek, který chystáme, je veřejná knihovnička, jež by měla vyrůst na nádraží a měla by nabídnout výměnu a zapůjčení různých knih. Knihy by do knihovničky vkládali jak organizátoři, tak i lidé, kteří mají doma zajímavé tituly, a leží jim pod nánosy prachu. Jde o komunitní nástroj, jež by mohl v budoucnu přinést i zajímavé akce do okolí terminálu, jako např. autorské čtení atd.
 
4) Letní kino
Když jsme v srpnu v rámci hudebního průvodu měli zastávku u bývalého letního kina, napadlo většinu z nás, že by stálo za to pokusit se letní kino znovu zprovoznit. Věříme, že bychom mohli promítnout starší filmy, dokumenty a různé studentské výtvory. Víme, že toto kino skončilo podobně jako naše piáno, ale rádi bychom navštívili v okolí kina občany a seznámili je s naším plánem obnovy, aby nevznikla nějaká nedorozumění. O všem budeme opět informovat.
 
5) VÝZVA
Pokud byste se rádi zapojili do některé z výše jmenovaných akcí, jste vítání. Jde nám hlavně o zapojení a obnovu veřejného života v našem městě. Pokud máte organizační schopnosti, umíte programovat webové stránky, máte nápady nebo prostě chcete jen pomoct, napište nám na náš e-mail verejnavyzva@email.cz
 
Martin Saifrt a členové občanského sdružení IN-SPIRAL