Koncert studentů Fakulty umění Ostrava a HAMU Praha

Cyklus koncertů "Mladé pódium" vznikl na českotřebovské základní umělecké škole již před řadou let. Cyklus tvoří zajímavé koncerty, na kterých mají příznivci (nejen) vážné hudby možnost poznat úroveň studentů vyšších hudebních škol, tedy konzervatoří a také hudebních akademií. Vůbec největší ohlas měly v minulých letech koncerty Českotřebováků, kteří zde vystoupili např. na "generálkách" před svými absolventskými koncerty.

Na koncertu dne 13. ledna se publiku představila pětice mladých umělců studujících na Hudební fakultě AMU Praha a také na Fakultě umění v Ostravě: vystoupily klavíristky Jarmila Holcová  a Veronika Kordasová,  dále  Monika Dopitová (zpěv)  a dva vynikající dechaři:  Jiří Rybák (klarinet) a Erik Novotný (trombon) .  I když návštěva koncertu nebyla velká, byla to především ukázka pro studenty vyšších ročníků hudebního oboru zdejší ZUŠ, která ukázala kam mohou dobří a pilní studenti dojít po pár letech od ukončení docházky do základní umělecké školy.  Ještgě doplnění. "Domácí prostředí" na koncertu tvořila klavíristka Jarmila Holcová,  absolventka českotřebovské ZUŠ. Ke studiu  ji  vzorně připravila BcA. Miluše Mimrová.

Koncert uváděla Jarmila Holcová, která v závěru přislíbila, další koncert tohoto cyklu v průběhu jarních měsíců roku.  Je třeba připomenout, že rok 2015 je pro zdejší školu velmi náročný už proto, že si připomíná kulatých 70 let od svého vzniku v roce 1945. K tomu je ovšem třeba přidat ztíženou situaci spojenou s určitým provizóriem po loňském nevydařeném konkurzu na ředitele školy. Je moc dobře, že se to nijak nepromítá  do pedagogické práce učitelů školy, kteří vedou své žáky ve snaze dosáhnout co nejlepších výsledků. Můžeme to sledovat na všech akcích školy, hudebních besídkách a dalších koncertech. Právě v předvánočním období jsme k tomu měli spoustu příležitostí.

Jiří Rybák
Veronika Kordasová (vlevo)                                                                     Jarmila Holcová (vpravo)
 Erik Novotný (trombon)                                                                                      Monika Dopitová - zpěv

 

 

Další akce ZUŠ

Nejbližší další akcí ZUŠ bude 22. ledna "Kabaret se Zuškou", akce zařazená do programu oslav 70 let trvání ZUŠ Česká Třebová.  V únoru budou zase vybraní žáci školy vystupovat 4. února 2015  v I. části koncertu, věnovaného nedožitým 100. narozeninám  bývalého ředitele školy Antonína Šimečka. V II. části vystoupí Komorní orchestr Jaroslava Kociana. Antonín Šimeček vedl českotřebovskou Lidovou školu umění od roku 1958 do r. 1976, byl významným činovníkem v oblasti kultury (nejen) v našem městě. Spolu s F. K. Zedínkem se střídali u taktovky Orchestrálního sdružení Smetana, Ant. Šimeček vedl pěvecký sbor českotřebovských učitelek, Českotřebovské kvarteto a trio, byl dlouholetým předsedou kulturní komise města a to zdaleka ne jen formálně. Díky jeho dobré znalosti  mladých lidí, dal zelenou mnoha českotřebovským skupinám, kterým umožnil zkoušet např. s malém síle Dělnického domu, tehdy patřícím Lidové škole umění. Tyto hudební skupiny, tehdy se jednalo o tzv. "zájmovou uměleckou činnost", nejen toleroval, ale také aktivně působil, dovel poradit. Byl tedy jeden z podporovatelů amatérského hudebního života v České Třebové.  Rozhodně tedy   nelze Antonína Šimečka považovat za "Oušťáka" a proto se jeho kulatým výročím nedožité stovky nezabývat (V Ústí n.O. se nakonec ani nenarodil a hudební školu zde vedl kratší dobu než v Třebové). I v době, kdy se již z České Třebové odstěhoval,  se při častých návštěvách  našeho města zajímal o dění v České Třebové a o hudební život zvlášť. Českotřebovskou "hudebku" vedl 17 let a proto mu patří v její historii nezastupitelné místo.  (mm)