Co připravuje rudoltický Zámeček na letošní jaro              

Na Zámečku už proběhlo několik výstav, třeba Maximální fotografie ve sklepení,různých dětských výtvarných prací nebo stále se rozšiřující se drátenická výstavka.Vloni jsem byla přijata do Cechu česko-moravských uměleckých dráteníků a získala ocenění na výroční výstavě cechu v Praze. Letos se začíná připravovat ve spolupráci s místním svazem včelařů populárně naučná výstava pro veřejnost s názvem Význam včel.  V druhém patře zámecké věže si budou moci návštěvníci prohlížet nejen různé pomůcky včelařů, ale na jaře bude vyhlášena i fotografická soutěž o nejlepší fotografii včely na květu. V rámci této soutěže proběhne i soutěž pro školní děti o nejzajímavější obrázek včely a včelky se budou i vyrábět v trojrozměrném provedení. Bude to příležitost pro šikovné děti ukázat svoji fantazii a získat některou z cen.  Obrázky a vyrobené dekorace budou pak součástí výstavy a ty nejzajímavější na Zámečku zůstanou i po skončení výstavy, která bude trvat pravděpodobně do konce září. Součástí programu při zahájení výstavy bude přednáška o včelách a budou vytaveny také různé zajímavé informační materiály o životě včel a práci včelařů.  Návštěvníci si budou moci na výstavě i zasoutěžit a ukázat své vědomosti i šikovnost.

Protože se na Zámečku stále ještě do konce května sbírají a shromažďují jakékoli knoflíky a tvoří se další Český rekord nazvaný Nejvíce knoflíků na jednom místě, stále má každý možnost přidat knoflíky do zámecké sbírky. Ta se nyní bude upravovat, a volné knoflíky se ještě přebírají a počítají, aby na čtvrtý ročník charitativní akce Knoflíkiáda, která se koná 6.června bylo vše připraveno. Ráda bych co nejvíce rozšířila výzvu k účasti v knoflíkových soutěžích pro letošní ročník, aby se soutěží mohlo účastnit co nejvíce zájemců.z řad dětí i dospělých. Ve výzvě jsou podrobné informace co a jak do soutěže vyrobit a pro organizace,které pracují s handicapovanými je letos možnost za sběr knoflíků i něco získat.

Doufám,že se ojedinělá knoflíková expozice na Zámečku rozroste o další zajímavé a unikátní výrobky z knoflíků a přibude i co nejvíce knoflíků volných. Letos se jistě podaří splnit, co bylo při zahájení sběru knoflíků vyhlášeno- že na Zámečku bude milion a více knoflíků a podaří se pro handicapované získat v rámci této akce alespoň půl milionu finančních prostředků. Knoflíků je na Zámečku už nyní kolem 900 000 a stále přibývají. Finančních prostředků bylo pro handicapované získáno a využito zatím přibližně 465 000 Kč na ozdravné pobyty, nákup keramické pece do speciální ZŠ v Ústí na d Orlicí nebo výrobu invalidního vozíku na míru pro celkově ochrnutého Tomáše Rybičku. Ten jako zřejmě jako jediný na světě maluje hlavou krásné obrázky, kopie některých jeho prací jsou na Zámečku trvale vystaveny.

Doufám, že se letos podaří získat částku zbývající do 500 000 Kč, nyní je využívá na ozdravné pobyty 6 letý Kubíček-Jakub Řehoř, který po narození prodělal masivní mozkové krvácení a částečně ochrnul na levou polovinu těla a tyto pobyty, které nehradí pojišťovna mu pomáhají zlepšovat pohyblivost a levé ruky i nohy na celý další život.Kubíček má drovací účet u společnosti Avevia, pod názvem „Ozdravné pobyty a cyklokočárek pro Jakuba Řehoře“, na který je možno mu přispívat a na který  jsou získané prostředky zasílány.Pokud by Kubíkovi chtěl někdo přispět, č.ú. je 2000276305 / 2010 v.s.11300002. Jeho rodina je vděčná za jakoukoli částku a podporu a všem dárcům velice děkuje.                                                                                                     Krasava Šerkopová

Drátenické řemeslo v minulosti i současnosti
Řekne se, obyčejný drát, ale dají se z něj udělat neobyčejné věci, jak už 300 let dokazují šikovné ruce dráteníků, kteří z drátu vyrábí užitné i dekorační věci do našich domácností.
Práce s drátem znamená oživit ho, dát mu tvar a vytvořit z něj pro potěšení i užitek sobě i druhým něco,vyjádřit radost z tvorby,i to úsilí a hodiny trpělivosti. Vznikají předměty, které
 nejsou jen pěkné,ale které mají to něco navíc, jako každý ruční výrobek vyjadřuje to, co do něj výrobce vkládá. Už to není jen kus drátu,je to dar, který má inspiraci, a energii do jeho výroby vloženou, na který se člověk rád podívá, když si potřebuje odpočinout a nabrat sil.
Na drátu je krásné, že nabízí nekonečné možnosti využití tvarů, barev i materiálu a drátování je výzvou tvořivosti a trpělivosti i píli a šikovnosti.
Tím,jak se drát před použitím vyhlazuje do něj dráteník vkládá něco svého, radost z tvorby, snahu a tvořivost.Drátované výrobky stále plní užitnou i dekorační úlohu a mají své místo v našem životě i v dnešní uspěchané době.
Stále mohou potěšit a proto je dobře, že toto tvůrčí řemeslo nezaniklo, že práce s drátem stále inspiruje a zajímá i mladé tvůrce a i děti objevují možnosti tohoto variabilního materiálu.
Je také dobře, že dráteníci dostávají příležitosti na výstavách, kde mohou představit výsledek své práce,dlouhých hodin soustředění námahy a někdy doslova mravenčí práce a píle.
Setkávají se a mohou srovnávat techniku  a předávat zkušenosti těm, kteří mají zájem.
Jen tak toto řemeslo může být předáváno dál a drátované výrobky mohou dělat tvůrcům i uživatelům radost.
 
VÝZVA ze Zámečku v Rudolticích
„Nového zámku u Lanškrouna“,  pro všechny, kteří rádi soutěží a vyrábí

NASBÍREJTE KNOFLÍKY A
VYROBTE KNOFLÍKY Z KNOFLÍKŮ

V rámci soutěží a vytvoření dalšího Českého rekordu při čtvrtém ročníku charitativní akce

 

Knoflíkiáda, můžeme složit 6. 6. 2015 i obří knoflík z Vámi vyrobených knoflíků z knoflíků.Všichni, kteří rádi soutěží a tvoří, družstva, rodiny i jednotlivci se mohou zapojit a vyhrát některou z pěkných cen a pobavit se při výrobě i akci a přispět ke knoflíkové výzdobě zámecké věže.

 

Pravidla jsou jednoduchá:
1. Nasbírejte co nejvíc jakýchkoli knoflíků a dávejte je na sběrná místa
(pevně zabalené v obalu na další převoz, látková taška nebo pytel) V rámci soutěží a vytvoření dalšího Českého rekordu při čtvrtém ročníku zábavné charitativní

 

2. Vyrobte co nejzajímavější, nejneobvyklejší, nejzvláštnější knoflíky z části získaných knoflíků na pevném podkladu.
Knoflíky je možno nalepit tavnou pistolí, nebo přidělat drátem na pevnou podložku buď z králičího pletiva,plechu nebo plastu (ne ze dřeva nebo látek ani z papíru), tak, aby bylo možno zavěsit výrobek na zeď,k tomu je třeba udělat dírky nebo závěs, aby už i při akci bylo možno knoflíky zavěsit.
Knoflík musí měřit 40 x 40 cm +- 2cm a držet tvar, který může být různý, i trojrozměrný, ale nesmí se bortit. Musí mít naznačeny 2 nebo 4 dírky, nebo vyrobené očko zespodu jako běžné knoflíky. Na každý je třeba přidělat cedulku z tvrdého papíru se jménem autora nebo názvem družstva a počtem jednotlivých knoflíků na výrobku, budou také započítány do Českého rekordu.

 

Ceny za první tři místa budou uděleny v soutěžích:
1. Tvarově nejzvláštnější knoflík-fantazii se meze nekladou
2. Nejkrásnější knoflík- návštěvníci vyberou 3 knoflíky, porota určí pořadí       
3. Nejvíce nasbíraných knoflíků včetně knoflíků vyrobených - soutěž družstev
- soutěž jednotlivců
Další soutěž bude o nejvíce knoflíků nalepených na dětských botičkách
Odměnu dostane i nejkrásnější pár knoflíkové obuvi.
 Oceněné i ostatní výrobky zůstanou Zámečku jako součást sbírky knoflíků.
Jakékoli dotazy zodpoví na tel:776 642 277 nebo e-mailu kastelankazam@seznam.cz, kastelánka Krasava Šerkopová
Nasbírané volné knoflíky je možno dát, nebo zaslat na sběrná místa.
1. Nový zámek u Lanškrouna 159, 563 01 Lanškroun, kastelánka Krasava Šerkopová
2. Infocentrum Lanškroun
3. Česká abilympijská asociace, o.s., Sladkovského 2824, 53002 Pardubice
Na obal je třeba připsat heslo: KNOFLÍKY
Organizace, které pracují s handicapovanými, získají za sběr knoflíků různé materiály pro své tvoření (odřezky filcu různých barev, papírové různé tvary, barevné i bílé, odřezky a různé tvary z překližky,a dalších materiálů.